Sveriges mest erfarna hårklinik

Areata barbae

Areata barbae är ett tillståndet som gör att män förlorar en del av eller hela sitt skägg Du kanske redan känner till alopecia areata sedan tidigare? Det är benämningen när man får kala fläckar i hårbotten. Det är en autoimmun sjukdom som påverkar hårsäckar och leder till kala fläckar.

Är alopecia barbae vanligt?

Att alopecia “alopecia barbae” påverkar skäggväxt är relativt vanlig form. Det är vanligast hos personer som redan har en autoimmun sjukdom såsom: lupus, vitiligo, sköldkörtelsjukdom, typ 1-diabetes och kolit.

Hur lång tid tar alopecia barbae för att växa tillbaka?

Oftast växer skägget tillbaka inom 12 månader eller snabbare. För vissa kan det emellertid ta längre tid eller vara allvarligare. Vilket om man har otur även kan orsaka total skallighet (alopecia totalis) eller total förlust av kroppshår (alopecia universalis)

Skägget i ansiktet tenderar att växa i olika takt. Har man tydliga fläckar i skägget kan det hjälpa minska synligheten om spar ut skägget mer. Vissa väljer fylla ut skägget mer färgade fibrer eller micropigmentering. Alla män får inte heller ett fylligt skägg och det är genetiskt.

Behandling mot alopecia barbae

Prp i ansikte på skägget har visat sig ge positiva effekter mot fläckarna i skägget. Vi har skrivit lång information om det redan så läs mer om “PRP”.

Är Alopecia Barbae orsakad av stress?

Trots att Alopecia barbae tros vara ett autoimmunt tillstånd där din kropp attackerar sina egna hårstrån och tror att de är främmande, så vet ingen vad som orsakar det. Historiskt sett har man sett kopplingen mella psykologisk och fysisk stress tros ha ett samband mellan utbrott. För specialistrådgivning för alopecia barbae så kan patienter i första hand konsultera en läkare, då helst en som är specialiserad på håravfall. När tillstånd är fastställt kan man med goda grunder sätt in ev behandling.

Om man har alopecia i skägget så finns det en goda chanser att den växer ut igen, även helt utan behandling. Rör det sig om mer utbrett tillstånd är det mindre chans att det växer tillbaka spontant och det kan kräva behandling.

För att uppmuntra skägget att växa tillbaka snabbare väljer visa behandla sig med steroid kräm eller injektion eller andra läkemedel som kan förändra inflammation i hårsäckarna som orsakar alopecia areata. Det finns ännu idag inget botemedel. Upplever man att man aldrig haft ett fylligt skägg pga gles skäggväxt kan en skäggtransplantation vara alternativ. Rör det sig om alopecia barbae kan fläckarna flyttas runt och då kan Prp vara värt att testa.

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical