Sveriges mest erfarna hårklinik
5 sätt håret förändras när du åldras

5 sätt håret förändras när du åldras

Är du missnöjd med hur ditt hår ser ut? Har det börjat tunnas ut? Är du skallig eller kanske besviken över att ditt hår börjar tappa sin friska glans? I så fall är du inte ensam. När vi åldras gör även vårt hår det, men hur påverkas håret av åldrandet?

1. Håret blir grått

Att få grått hår är praktiskt taget synonymt med åldrande och är huvudsakligen orsakat av förändringar i pigmentproducerande celler som ligger vid basen av dina hårsäckar. När antalet och koncentrationen av dessa celler minskar med tiden, kommer mindre färg in i ditt hår när det växer, vilket resulterar i att det ser grått eller vitt ut.

2. Håret tunnas ut

Många studier visar att håret tenderar att bli tunnare med åldern och många kvinnor upplever håravfall efter klimakteriet.

3. Håret blir frissigt

Många individer har observerat att deras hår har blivit frissigt med åldern. Forskare misstänker att detta har att göra med förändringar i hur din kropp producerar hår. När du åldras blir hår produktionsprocessen mindre synkroniserad, vilket resulterar i att färre hårstrån produceras samtidigt, vilket ökar uppkomsten frissigt hår. Ett bra balsam,leave in spray och olja på topparna kan spela en viktig roll för att minska frissighet.

4. Håret blir mindre glansigt

Ditt hårs glansiga utseende kommer från ett lager av olja som avsätts på hårstråna när de växer. Lipid produktionen i kroppen minskar när vi åldras, vilket resulterar i hår som ser betydligt mindre glänsande ut.

5. Håret blir skörare

Bindningar i hårstråna försvagas med åldern, vilket ofta resulterar i att mer hår går av. Överväg att använda en kam med breda tänder för att minska skador på ditt hår, detta för att minska på att sträcka ut hårstråna medan du borstar och kammar det.

 

Joakim Lundell gjorde sin hårtransplantation hos Akacia medical

Joakim Lundell gjorde sin hårtransplantation på Akacia Medical

 

I fredags gjorde Joakim Lundell en hårtransplantation hos oss på Akacia medical. Vi har delat lite videos och bilder på vår vår Akacia medical Instagram

Joakim Lundell väljer att dela med sig av sin hårtransplantation för att han vill ta bort tabun kring hårtransplantation och andra ingrepp som riktar sig till män.

Joakim var lite nervös inför sin hårtransplantation och han transplanterade ca 2000 hårsäckar, 800 framtill och 1200 baktill på huvudet. Innan sin transplantation så berättade Joakim om ingreppet i hans podd, Sanningen ska fram.

”Jag ska få 2 500 nya hårsäckar där det grönskar dåligt, säger Joakim Lundell i podcasten ”Jocke & Jonna – Sanningen måste fram”.

Det jag är mest rädd för är eftervården. I tio dagar ska man sitta och sova. Man får inte röra sig, i stort sett, på tio dagar för då kan håret lossna. Man får väl kedja fast sig själv, säger han i podcasten.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=sh6W09-11fo[/embedyt]

 

Hur påverkar kluvna hårtoppar ditt hår?

Hur påverkar kluvna hårtoppar ditt hår?

Kluvna hårtoppar kan påverka ditt hår både visuellt och kännbart. De kan få det att se trött och livlöst ut och kan till och med resultera i håravfall om de inte behandlas. Det är av yttersta vikt att vårda ditt hår noggrant och undvika faktorer som kan orsaka kluvna hårtoppar.

Oavsett kön eller ålder är problemet med kluvna hårtoppar vanligt förekommande. Att ha skört och sprött hår kan vara frustrerande, men det finns några enkla steg du kan vidta för att hantera detta dilemma.

VARFÖR UPPSTÅR KLUVNA HÅRTOPPAR?

Det finns flera orsaker till kluvna hårtoppar. En av de vanligaste faktorerna är överexponering för värme, antingen från stylingverktyg som hårfönar och plattänger, eller från solens strålar.

Brist på fukt är en annan utlösande faktor för kluvna hårtoppar. Om du inte regelbundet tillför fukt till ditt hår, kan det bli torrt och sprött, vilket i sin tur kan leda till kluvna toppar.

Andra möjliga orsaker inkluderar användning av hårprodukter med alkohol, överdriven kamning eller borstning, samt användning av strama hårsnoddar och hårnålar.

HUR KAN DU UNDVIKA KLUVNA HÅRTOPPAR?

Det är emellertid möjligt att förebygga kluvna hårtoppar genom att vidta åtgärder. En nyckelåtgärd är att minska värmeexponeringen för ditt hår. Om du måste använda värmestylingverktyg, använd en värmeskyddsspray och undvik de högsta värmeinställningarna.

Regelbunden återfuktning är också avgörande för att undvika kluvna hårtoppar. Använd fuktgivande schampo och balsam, och överväg att applicera en hårmask eller leave-in-balsam en gång i veckan.

Att reducera frekvensen av kamning och borstning kan också hjälpa till att förhindra kluvna hårtoppar. Använd breda kammar eller borstar med mjuka borststrån och undvik att dra i håret.

HUR KAN DU BEHANDLA KLUVNA HÅRTOPPAR?

Om du redan lider av kluvna hårtoppar finns det behandlingsalternativ tillgängliga. Ett alternativ är att besöka en frisör för att trimma bort de skadade hårtopparna. Detta kan förhindra att kluvningarna sprider sig längs hårstråna.

Du kan också använda speciella hårkurer eller behandlingar som är utformade för att reparera och återfukta skadat hår. Många produkter på marknaden kan återställa ditt hår till sin ursprungliga hälsa och glans.

Fortsätt att tillämpa förebyggande åtgärder för att förhindra att kluvna hårtoppar återkommer. Undvik överdriven värme, se till att ditt hår är återfuktat och hantera det försiktigt när du kammar eller borstar det.

K18 är en populär produkt som erbjuder lösning för kluvna hårtoppar. Behandlingen penetrerar hårstrået och reparerar bindningarna som håller håret samman. Detta kan reducera synligheten av kluvna toppar och förbättra hårets utseende och känsla.

En av fördelarna med K18 är dess snabba och effektiva verkan. Behandlingen tar bara några minuter att applicera.

Dermaroller mot håravfall?

Dermaroller mot håravfall?

Dermarollers har blivit ett populärt skönhetsverktyg de senaste åren på grund av deras många fördelar, inklusive att förbättra hudens utseende och främja hårväxt. Men många människor är fortfarande omedvetna om hur dessa små nålar kan hjälpa till med håravfall. I den här artikeln kommer vi att utforska fördelarna med att använda en dermaroller för håravfall och hur det fungerar.

Vad är en Dermaroller?

En dermaroller är en liten handhållen enhet som innehåller små nålar på sin yta. När de rullas över huden eller hårbotten skapar dessa nålar små punkteringar i hudens yta, vilket utlöser kroppens naturliga läkningsprocess. Denna läkningsprocess inkluderar produktion av kollagen och frisättning av tillväxtfaktorer, vilket kan bidra till att främja hårväxt.

Hur hjälper en Dermaroller mot håravfall?

Håravfall kan uppstå på grund av olika faktorer, inklusive genetik, stress och hormonella obalanser. En vanlig orsak till håravfall är närvaron av ett hormon som kallas dihydrotestosteron (DHT). DHT är en biprodukt av testosteron och kan få hårsäckarna att krympa, vilket resulterar i håravfall. Att använda en dermaroller kan hjälpa till att bekämpa håravfall genom att öka blodflödet och stimulera hårsäckarna. De små punkteringar som görs av nålarna uppmuntrar kroppen att producera kollagen och tillväxtfaktorer, vilket kan främja hälsosam hårväxt. Dessutom kan det ökade blodflödet till hårbotten hjälpa till att leverera viktiga näringsämnen och syre till hårsäckarna, vilket kan förbättra deras hälsa och funktion.

 

Tips för att använda en Dermaroller för håravfall

Innan du använder en dermaroller är det viktigt att se till att din hårbotten är ren och fri från några produkter eller avlagringar. Det är också viktigt att välja rätt nålstorlek för ditt hårtyp och tillstånd. För håravfall rekommenderas en hålstorlek på 0,5 mm till 1,5 mm. När du använder en dermaroller i hårbotten, dela upp huvudet i sektioner och rulla enheten fram och tillbaka i varje sektion i flera minuter. Det är viktigt att vara försiktig och inte trycka för hårt, eftersom det kan orsaka skador på hårbotten.Hårserum är specialiserade hårvårdsprodukter som innehåller aktiva ingredienser, såsom vitaminer, mineraler och växtextrakt, utformade för att ge näring och stärka håret. Genom att kombinera dermarolling med ett högkvalitativt hårserum kan du hjälpa till att förbättra upptaget av dessa välgörande ingredienser och få ut det mesta av din hudvårdsrutin.

Hur påverkar kosten hårets hälsa?

Hur påverkar kosten hårets hälsa?

Hur påverkar kosten hårets hälsa? Vårt hår består av ett protein som kallas keratin, och det kräver en balanserad kost för att växa och behålla sin hälsa. Om vi ​​saknar viktiga näringsämnen som protein, järn, vitaminer och mineraler kan det resultera i håravfall. Dessutom kan konsumtion av en ohälsosam kost, såsom bearbetad mat, högt socker och hög fetthalt, leda till inflammation i kroppen. Inflammation kan skada hårsäckarna, vilket leder till håravfall.

Mat som orsakar håravfall

Låt oss ta en titt på några av de livsmedel som kan orsaka håravfall.

Socker

Att konsumera en hög mängd socker kan leda till insulinresistens, vilket kan orsaka inflammation i kroppen. Inflammation kan skada hårsäckarna och leda till håravfall.

Transfetter

Transfetter är ohälsosamma fetter som finns i stekt och bearbetad mat. Att äta en kost rik på transfetter kan orsaka inflammation i kroppen, vilket leder till håravfall.

Livsmedel med högt glykemiskt index

Livsmedel med ett högt glykemiskt index, såsom vitt bröd, pasta och ris, kan orsaka en topp i blodsockernivån, vilket leder till inflammation och håravfall.


En kost med för lite protein

Keratin, den grundläggande byggstenen i vårt hår, är ett protein. En brist på protein gör att du löper en större risk för håravfall. Protein kan fås från magert kött, linser, spenat, bönor och tofu med mera.

Mat utan Omega 3

Omega 3 fettsyror, som är essentiella fetter som vår kropp behöver men inte kan producera på egen hand, kan leda till håravfall. Omega 3 är viktiga för att bibehålla friska hårsäckar, och en brist kan resultera i svagt och sprött hår, vilket leder till håravfall.Därför är det avgörande att konsumera mat som är rik på Omega 3 eller överväga att ta kosttillskott för att behålla friskt hår.

Alkohol

Att konsumera för mycket alkohol kan leda till uttorkning och näringsbrist, vilket kan leda till håravfall.

Kolsyrade drycker

Kolsyrade drycker är laddade med socker och konstgjorda sötningsmedel, vilket kan orsaka inflammation och skada hårsäckarna, vilket leder till håravfall.

Halvfabrikat

Bearbetade livsmedel innehåller mycket ohälsosamma fetter, socker och salt, vilket kan orsaka inflammation och näringsbrist, vilket leder till håravfall.

Vitamin A

Även om vitamin A är viktigt för hårets hälsa, kan det vara skadligt att konsumera för mycket. Att konsumera överskott av vitamin A kan leda till håravfall.

För lite kalcium i sin kost

Brist på kalcium är en mycket vanlig faktor för håravfall men det är inte många som uppmärksammar det tillräckligt mycket. Även om det är viktigt att notera fördelarna med kalcium för hår, är det lika viktigt att känna till konsekvenserna av en brist på kalcium. Allra mest finns mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium

Slutsats

Sammanfattningsvis spelar vår kost en avgörande roll för att upprätthålla friskt hår. Att äta en balanserad kost, rik på protein, vitaminer och mineraler, kan hjälpa till att förhindra håravfall. Å andra sidan kan konsumtion av en ohälsosam kost, rik på socker, transfetter och bearbetade livsmedel, leda till inflammation, näringsbrist och håravfall. Därför är det viktigt att äta en hälsosam kost för att ha ett friskt hår. Försök skapa dig en balans och vill veta hur din kropp mår kan du ta ett hälsotest. 

Förutom kostförändringar kan vissa livsstilsförändringar också bidra till att förhindra håravfall. 

Växer transplanterat hår innan det tappas?

Det är en vanlig fråga för många som överväger att utföra en hårtransplantation. Vi är här för att ge dig en detaljerad och omfattande guide till processen för hårtransplantation, och att svara på din fråga om hårväxt.

Shedding fasen

Strax efter en hårtransplantation börjar de transplanterade hårsäckarna att sända. Det är nämligen så att strax efter hårtransplantationen kommer hårstrån att ramla ut, för att sedan om några månader börjar växa ut. Anledningen varför det transplanterade håret börjar ramla ut är att håret  går igenom en vilofas innan det börjar växa igen. Den här fasen varar vanligtvis i två till tre månader efter transplantationen. Det är nämligen så att när hårsäckarna plockas för att sedan flyttas nya området får det en kortvarig brist blodtillförsel under hårtransplantation operation när dom ligger utanför kroppen i lösning i väntan på planteras, och det är därför efter flytten den transplanterade hårsäckarna börjar fälla hår som reaktion på detta trauma innan det börjar växa igen. Shedding fasten av det transplanterade håret börjar ofta ungefär  en vecka efter behandlingen och kan pågå i upp till sex veckor. Denna fas av håravfall kallas även för chock avfall efter en hårtransplantation. Det är viktigt att komma ihåg att huruvida en patient fäller inte har någon inverkan på framgången för hårtransplantationen och är en del av hårväxten efter en hårtransplantation. När håret väl börjar växa kan man som patient se slutresultatet först efter 12 månader och då kan det även fortsätta att växa bättre. Patienter som kombinerar PRP hårbehandlingar brukar få bättre resultat av sin hårtransplantation.

Efter vilofasen börjar håret växa igen och du kommer att märka ny tillväxt. Men det är också vanligt att det nya håret kan vara tunnare och finare än ditt befintliga hår. Detta är normalt och det nya håret blir vanligtvis tjockare och fylligare med tiden.Det är också viktigt att notera att de transplanterade håret kommer att växa på samma sätt som ditt befintliga hår.

För att sammanfatta, ja, transplanterat hår växer vanligtvis innan det faller av. Men det är normalt att transplanterade håret faller av under en kort period innan det börjar växa igen. Tveka inte att kontakta oss om du har ytterligare frågor eller funderingar om hårtransplantation. 

Vanliga Frågor (FAQs)

  1. Varför tappar jag hår efter en hårtransplantation? Sheddingfasen är en normal reaktion på hårtransplantationsprocessen. Det är tillfälligt och leder till att starkare hår växer ut.
  2. Hur lång tid tar det innan jag ser resultat? Du kan förvänta dig att se de första resultaten inom några månader, men det fullständiga resultatet kan ta upp till ett år att synas.
  3. Kan jag påskynda tillväxten av det nya håret? Att följa läkarens råd och eventuellt överväga PRP-behandlingar kan hjälpa till att påskynda och förbättra tillväxten.
  4. Vad är PRP-hårbehandling och hur fungerar det? PRP (platelet-rich plasma) involverar att använda ditt eget blod för att stimulera hårtillväxt och läkning.
  5. Hur kan jag ta hand om mitt transplanterade hår efter proceduren? Din läkare kommer att ge dig specifika instruktioner, men att undvika överdriven exponering för solen och skonsam hårvård är viktigt.
Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical