Skäggtransplantation

Känner du att du precis som många andra män  ett tunt skägg och saknar förmågan att odla skägg? Vi på Akacia Medical hjälper dig mot ett liv med skäggväxt!

Skägg är idag en stor trend bland många män, men långt ifrån alla kan få den välformade stubben, den fylliga mustaschen eller det tjocka skägget. Oftast beror detta på avsaknaden av hårsäckar och detta kan leda till umgänges- och psykiska problem i vardagen.

skäggtransplantation

Orsaker till tunt glest skägg

Avsaknaden av ansiktsbehåring beror främst på ärftlighet, då har man helt enkelt en gles distribution av hårsäckar, eller väldigt små hårsäckar som knappt producerar något hår. Det kan också bero på sjukdomstillstånd och brännskador. En skäggtransplantation i ansiktet kan göras för att återställa tunn skäggväxt, polisonger, mustasch och även ögonbryn. När det saknas skägg helt är ett tillstånd som heter alopeci areata.

 

Inför en skäggtransplantation

Med hjälp av en skäggtransplantation är det möjligt att fylla ut små eller hela områden som man idag anser är för glesa eller som helt saknar hårväxt. I en konsultation tillsammans med oss på Akacia Medical lägger vi upp en plan tillsammans som är helt efter dina specifika förutsättningar och önskemål, vi ställer också frågor om den allmänna hälsan och kommer därefter utgå ifrån vad som är medicinskt möjligt. Vi hittar också en tid för operation och går igenom hur en operation går till samt hur eftervården ser ut, allt för att patienten ska känna sig trygg i sitt beslut. På operationsdagen ritas linjer upp där man sedan ska sätta de nya hårsäckarna på samma sätt som vid en hårtransplantation på huvudet.

 

Så här går en skäggtransplantation till

Vi på Akacia Medical använder oss av FUE-metoden, Metoden är ett mycket innovativ och behandlingen ger ett mycket naturligt resultat. En skäggtransplantation med FUE-metoden innebär oftast att hår flyttas från patientens bakhuvud där håret är genetiskt kodat att aldrig sluta växa. De transplanterade hårstråna växer därmed för alltid. Patienten bör ha ett tillräckligt bra givarområde i bakhuvudet att utvinna hårsäckar ifrån. Håret som väljs beror på vad som närmst matchar din egna skäggstruktur.

Operationstiden tar upp till 8 timmar, du kommer att få lokalbedövning och detta gör att det till huvudsak är smärtfritt. Det är vanligt att man är öm på givarstället samt transplantationsstället efter operationen. FUE-metoden har en kort läketid. Antalet hårsäckar som flyttas vid en skäggtransplantation varierar och är högst individuellt men de vanligaste är:

 • 350–500 hårsäckar för att uppnå en full mustasch
 • 600–700 hårsäckar för ett getskägg
 • 200–250 hårsäckar för polisonger per sida
 • 300–700 för ett helt skägg per kind

vi på Akacia Medical har kirurger som har hög erfarenhet inom olika typer av hårtransplantationer

 

Resultatet av en skäggtransplantation

Ditt resultat på din skäggtransplantation grundar sig i en väl planerad konsultation och även skickligheten på kirurgen. Ditt resultat blir också vårt resultat och vi strävar efter att få ett så bra resultat som möjligt efter dina förutsättningar och önskemål.

De flesta hårstråna efter en transplantation faller av efter 4 veckor och redan efter 3–4 månader kommer det nya håret växa fram och kommer då vara permanent. Slutresultatet kommer att ses efter 8–12 månader och vi kommer då att planera in ett återbesök med dig. Det nya skägget formas efter dina önskemål och går att styla och raka precis som ditt ursprungliga skägg. Tack vare FUE-metoden är det omöjligt att se att du genomgått en skäggtransplantation.

Före och efterbild skäggtransplantation

 

Eftervård

Efter ingreppet går vi igenom skötselråd och redan samma dag går det bra att åka hem och man är redo att gå tillbaka till jobbet efter bara 10 dagar. När bedövningen börjar släppa går det bra att ta smärtstillande läkemedel. Efter en skäggtransplantation utförd med FUE-metoden bildas små sårskorpor där hårsäckarna har borrats ur men detta brukar försvinna vanligtvis efter 7–10 dagar. Träning och hög fysisk aktivitet bör undvikas den första månaden efter din operation.

En skäggtransplantation kostar mellan 40–60 tusen kronor. Se våra mer exakta priser

Information om skägg:

Skägg växer snabbare än håret på huvudet – 0,4 millimeter per dag. Det behövs inge skäggschampon och ett vanligt återfuktande schampo för känslig hårbotten duger bra. Ett välmående skägg växer bättre.

Några enkla knep som vill odla skägg snabbare:

Som regel är det så styrs  vår förmåga till skäggväxt via gener och DNA. Men genom att skapa bättre förutsättningar med vår hälsa finns det chans att vi därmed får bättre skäggväxt. Det andra du kan göra är att välja en skäggfrisyr som passar dina förutsättningar.

 • Rengör och återfukta huden regelbundet
 • Ansiktsmassage
 • God kosthållning
 • Ät extra B-vitaminer, kisel & Zink
 • Stressa mindre
 • Sov mer
 • Motionera