Sveriges mest erfarna hårklinik

Skäggtransplantation

Om du är en av de många män som lider av tunt skägg och svårigheter att odla skägg kan Akacia Medical hjälpa dig. Skägg har blivit en stor trend bland män, men inte alla har förmågan att odla välformade stubbar, fylliga mustascher eller tjocka skägg på grund av brist på hårsäckar. Detta kan leda till sociala och psykiska problem i vardagen. Vi på Akacia Medical erbjuder hjälp för att förbättra din skäggväxt och ge dig ett bättre liv med ett mer fylligt och välskött skägg.

https://www.akaciamedical.com/wp-content/uploads/2023/03/beard-848x565.jpg

Orsaker till tunt och glest skägg

Avsaknaden av ansiktsbehåring beror främst på ärftlighet, då har man helt enkelt en gles distribution av hårsäckar, eller väldigt små hårsäckar som knappt producerar något hår. Det kan också bero på sjukdomstillstånd och brännskador. En skäggtransplantation i ansiktet kan göras för att återställa tunn skäggväxt, polisonger, mustasch och även ögonbryn. När det saknas skägg helt är ett tillstånd som heter alopeci areata.

Inför en skäggtransplantation

Med hjälp av en skäggtransplantation är det möjligt att fylla ut små eller hela områden som man idag anser är för glesa eller som helt saknar hårväxt. I en konsultation tillsammans med oss på Akacia Medical lägger vi upp en plan tillsammans som är helt efter dina specifika förutsättningar och önskemål, vi ställer också frågor om den allmänna hälsan och kommer därefter utgå ifrån vad som är medicinskt möjligt. Vi hittar också en tid för operation och går igenom hur en operation går till samt hur eftervården ser ut, allt för att patienten ska känna sig trygg i sitt beslut. På operationsdagen ritas linjer upp där man sedan ska sätta de nya hårsäckarna på samma sätt som vid en hårtransplantation på huvudet.

Så här går en skäggtransplantation till

Vi på Akacia Medical använder oss av FUE-metoden, Metoden är ett mycket innovativ och behandlingen ger ett mycket naturligt resultat. En skäggtransplantation med FUE-metoden innebär oftast att hår flyttas från patientens bakhuvud där håret är genetiskt kodat att aldrig sluta växa. De transplanterade hårstråna växer därmed för alltid. Patienten bör ha ett tillräckligt bra givarområde i bakhuvudet att utvinna hårsäckar ifrån. Håret som väljs beror på vad som närmst matchar din egna skäggstruktur.

Operationstiden tar upp till 8 timmar, du kommer att få lokalbedövning och detta gör att det till huvudsak är smärtfritt. Det är vanligt att man är öm på givarstället samt transplantationsstället efter operationen. FUE-metoden har en kort läketid. Antalet hårsäckar som flyttas vid en skäggtransplantation varierar och är högst individuellt men de vanligaste är:

 • 350–500 hårsäckar för att uppnå en full mustasch
 • 600–700 hårsäckar för ett getskägg
 • 200–250 hårsäckar för polisonger per sida
 • 300–700 för ett helt skägg per kind

Vi på Akacia Medical har kirurger som har stor erfarenhet inom olika typer av hårtransplantationer

Resultatet av en skäggtransplantation

Ditt resultat på din skäggtransplantation grundar sig i en väl planerad konsultation och även skickligheten på kirurgen. Ditt resultat blir också vårt resultat och vi strävar efter att få ett så bra resultat som möjligt efter dina förutsättningar och önskemål.

De flesta hårstråna efter en transplantation faller av efter 4 veckor och redan efter 3–4 månader kommer det nya håret växa fram och kommer då vara permanent. Slutresultatet kommer att ses efter 8–12 månader och vi kommer då att planera in ett återbesök med dig. Det nya skägget formas efter dina önskemål och går att styla och raka precis som ditt ursprungliga skägg. Tack vare FUE-metoden är det omöjligt att se att du genomgått en skäggtransplantation.

https://www.akaciamedical.com/wp-content/uploads/2023/03/skagg_left_3500_harsackar-999x349.jpg

Skäggtransplantation 3500 hårsäckar

Eftervård

Efter ingreppet går vi igenom skötselråd och redan samma dag går det bra att åka hem och man är redo att gå tillbaka till jobbet efter bara 10 dagar. När bedövningen börjar släppa går det bra att ta smärtstillande läkemedel. Efter en skäggtransplantation utförd med FUE-metoden bildas små sårskorpor där hårsäckarna har borrats ur men detta brukar försvinna vanligtvis efter 7–10 dagar. Träning och hög fysisk aktivitet bör undvikas den första månaden efter din operation.

Om du vill ha mer information om kostnaderna för skäggtransplantation, kan du se aktuella prislistan.

Information om skägg

Skägg växer snabbare än håret på huvudet – 0,4 millimeter per dag. Det behövs inget skäggschampoo, ett vanligt återfuktande schampo för känslig hårbotten duger bra. Ett välmående skägg växer bättre.

Några enkla knep för dig som vill odla skägg snabbare:

Det är sant att vår förmåga att odla skägg i stor utsträckning är genetiskt bestämd, men det finns också faktorer som påverkar skäggväxten som kan justeras. Att ha en hälsosam livsstil genom att äta en balanserad kost, motionera regelbundet och få tillräckligt med sömn kan ge positiva effekter på skäggväxten. Att undvika stress och ta hand om sin hud och hårbotten genom att tvätta och återfukta dem regelbundet kan också bidra till en bättre skäggväxt.

Utöver att förbättra ens hälsa är det också viktigt att välja en skäggfrisyr som passar ens ansiktsform och skäggväxt. En frisyr som fungerar bra på en person kanske inte passar en annan person lika bra. Det kan vara till hjälp att rådgöra med en barberare eller skäggstylist för att hitta rätt stil. Det finns också olika produkter som kan användas för att ge skägget mer volym och textur, såsom skäggoljor, skäggvax och skäggbalsam.

 • Rengör och återfukta huden regelbundet
 • Ansiktsmassage
 • God kosthållning
 • Ät extra B-vitaminer, kisel & Zink
 • Stressa mindre
 • Sov mer
 • Motionera
Boka kostnadsfri konsultation
Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

KontaktRecensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical