Ögonbrynstransplantation

Ögonbrynen är en stor del av ansiktet och ett par fina ögonbryn förfinar våra ansiktsdrag, ramar in ansiktet och öppnar upp blicken. Brynen förstärker ansiktets mimik och förmåga att kommunicera med ansiktsuttryck. Genom en ögonbrynstransplantation är det möjligt att få fylligare ögonbryn med resultat som är äkta och permanent.

Orsaker till tunna ögonbryn varierar

Förlust av ögonbryn kan bero på kraftig noppning under långa perioder som lett till att hårets tillväxt har stoppats, men även genetiska faktorer som sjukdomar, svåra trauman, olyckor som lett till att ögonbrynens hår fallit av. Många kvinnor och män som väljer att göra en ögonbrynstransplantation saknar hår på ögonbrynen eller är missnöjda över formen.

ögonbrynstransplantation

Designa dina nya ögonbryn

Idag är det möjligt att återställa tätheten och forma brynen helt efter dina önskemål. Vid en konsultation går vi genom vilken form du önskar. Formen är något som är individuellt, vissa vill ha mer kraftiga och breda bryn, medan andra väljer en mer slimmad form. Vi utför även korrigeringar och fyller exempelvis i ärr där det inte växer något hår. Den nya ögonbrynsformen är alltid utformad för att passa dina ansiktsdrag.

Många använder olika tekniker men FUE-tekniken är den säkraste och skonsammaste för patienten.

Så här går ögonbrynstransplantation till

Efter detaljplaneringen av dom nya ögonbrynen är klar så ritar vi ut de önskade brynkonturerna. Ingreppet sker sedan under lokalbedövning och tar ca 2–4 timmar. Transplantationsområdet rakas ner, samt även det mindre givarområdet som valts ut för att transplantera hår ifrån. Vanligtvis bakhuvudet, då strukturen på håret är lik håren på ögonbrynen. Ingreppen sker med Fue-metoden. För att uppnå naturliga ögonbryn så placeras hårstråna i samma växtriktning som de befintliga hårstråna. Håren sticks in i en sned vinkel och i en noga bestämd riktning. För att minska ärrbildning och skada på befintliga hårsäckar är snitten minimala. Det är viktigt att hårsäckarna läggs på rätt djup för att få bra resultat.

Några månader efter ingreppet kommer de transplanterade hårsäckarna börja producera hår. De nya hårstråna behåller sina egenskaper som de hade i sin ursprungliga plats och kommer att växa på samma sätt som icke-transplanterade hårstråna.

Olika tillstånd på ögonbryn
Madarosis är ett sjukdomstecken som innebär att man tappar håret från ögonbryn och ibland även från ögonfransar. Ögonbrynen består av tre partier, den inre delen där håret växer uppåt eller åt sidorna, mellandelen ovanför iris, där växer håret utåt tinningarna samt dom yttre partierna ovanför ögats ytterkant. Det är endast yttre partiernas tillväxt som påverkas av sjukdomen. Förlust av hela bryn beror oftast på Seborré eller Alopecia.

Resultatet av ögonbrynstransplantation

Cirka 2–5 veckor efter en hårtransplantation faller dom transplanterade hårstråna bort. Det tar ca 2-3 månader innan hårsäckarna börjar producera hår igen. Slutresultatet brukas ses efter drygt ett år. De transplanterade håren växer på naturligt sätt och samspelar med dina ögonbryn. Det kan hända att de transplanterade hårstråna blir starkare och längre än de ursprungliga men det går lätt att jämna ut och forma brynen till önskad längd.

Läkningsprocessen

Är kort och smärtfri och man är redo att gå tillbaka till jobbet efter bara 10 dagar. När bedövningen släpper kan det vara bra att ta lite smärtstillande. Under de första 3 dagarna bör man ta det väldigt lugnt, det är då de nya hårstråna växer fast. Ingreppet kan ge en lätt rodnad men inom en vecka till 10 dagar brukar skorpor försvinna. Träning bör undvikas helt först månaden.

Antal hårsäckar som transplanterat är ca:50–400 hårstrån.

Priset för en ögonbrynstransplantation är 25 000 kr, se Prislista.