Håravfall stress

Håravfall orsakat av stress är vanligare än man tror och det vi väljer att lyfta fram det ämnet lite extra på vår sajt. Stressrelaterat håravfall uppkommer ofta cirka tre månader efter den stressade perioden eller upplevelsen och det därför är  vanligt att man inte alltid ser sambandet.

håravfall stress

 

Att tappa hår kan ibland vara oroväckande och frustrerande, men man får inte glömma att det är helt normalt. Man tappar i genomsnitt ungefär 40–100 hårstrån varje dag – vilket är helt naturligt. Det är när man tappar mer än 100 hårstrån per dag som man börjar tala om håravfall eller avtunning.  Vissa mediciner och sjukdomstillstånd har också en stor betydelse i hur mycket hår du tappar på en dag. Men också kost och allmänhälsa spelar in mycket i hur troligt det är att du får håravfall i framtiden.

Livets utmaningar kan styra hur ditt hår mår. Ibland kan livet vara tufft för håret och det är då det behöver lite extra omtanke!

Telogen Effluvium: Förstå denna orsak till håravfall

Telogen effluvium är termen för håravfall som uppstår som en tillfälligt till följd av trauma, stress eller chock på din kropp. Telogen hår är en typ av hår som kännetecknas av att hårets ände är formad som en glödlampa och effluvium innebär att strömmar ut. Att ha en del håravfall är normalt, men Telogen effluvium leder till mycket håravfall på grund av störningar i hårets naturliga tillväxt och vilofaser.

Stress kan leda till håravfall. Se till att du tar lite tid för dig själv, även om du har mycket som vilar på dina axlar.

Hur man förhindrar håravfall på grund av stress

  •               Minska stressen

Det finns olika sorters stress och dessa påverkar håret negativt och kan leda till håravfall, såväl kvinna som man kan drabbas. Sömnsvårigheter och en försämrad kosthållning är vanligt vid stress vilket gör att immunförsvaret försämras, detta leder också till ett försämrat upptagande av den näring du behöver för att håret ska växa. Vilket i sin tur ger ökad risk för håravfall. Försök att minska på din stress så kommer håret bli bättre med tiden om det uppkom från all stress du bär på.

  • Ät en varierad och hälsosam kost

Med en hälsosam kost kommer hälsosamt hår. Håret behöver proteinrik kost för att överleva, Proteinet innehåller aminosyror som hjälper håret att bilda nya hårsceller och är även en viktig del till hårväxten. Om man under en längre tid inte får i sig den mängd protein som behövs kommer håret att sluta växa.  Kolhydrater så som fullkorn, frukt och grönt ger Vitamin-B som är viktigt för hårets tillväxt. Genom att inte ha brist på den näring och mineraler vi behöver kan man ta hjälp av kosttillskott, som kan vara till stor hjälp för att få i sig all den näring man behöver för att bibehålla ett friskt hår.

  • Använd skonsamma hårvårdsprodukter

Det finns en rad olika hårvårdsprodukter på marknaden idag, men genom att hitta rätt produkter för dig och ditt hår så kan man förebygga håravfall. Eteriska oljor, aminosyror och växtextrakt kan ha god effekt mot håravfall. Använd alltid skonsamma verktyg och produkter när du stylar och behandlar ditt hår.

  • Tillräcklig sömn och motion

Sömn och motion går hand i hand med håret, att ta promenader dagligen ger ökad blodcirkulation och kan även ge dig bättre sömn, du behöver sova i genomsnitt 7–8 timmar per natt. En god nattsömn bidrar till spridning av blod och syra till nödvändiga organ, detta gör att hårväxten ökas.

  • Stimulera håret med massage

Många glömmer bort att ta hand om sin hårbotten men faktum är att den behöver stimuleras dagligen för att må bra. När man masserar hårbotten ökar blodtillförseln till hårsäckarna. Vilket kan medföra att håret växer snabbare och gör så att hårsäckarna ”aktiveras” igen.

  • Ta hjälp av hårklinik för att påbörja eventuell behandling

Det finns mängder av hemmakurer och behandlingar ute på marknaden, men faktum är att de inte alltid fungerar så bra. Om du misstänker att du lider av håravfall kan man istället besöka en hårklinik för att sedan få hjälp med behandling. Håravfall kan drabba vem som helst och vanligtvis rör det sig om genetiskt håravfall, men det kan också bero på sjukdomstillstånd och läkemedel. För att lättast ta reda på om det rör sig om genetiskt håravfall kan man ta ett blodprov på kliniken. Det finns olika behandlingar att tillgå så som mediciner, medel mot håravfall, PRP-behandling och hårtransplantation. Med hjälp av dessa metoder kan man få tillbaka sitt hår permanent.