Håravfall

Håravfall är något som de flesta drabbas av någon gång i livet. Det kan uppfattas som skrämmande för den drabbade individen. Professionell hjälp finns att få hos oss på Akacia Medical, vi kan hjälpa till på flera olika sätt gällande håravfall.

Det finns olika typer av håravfall

Ofta rör det sig om tillfälligt håravfall, som vanligtvis orsakas av en period av stress. Vid tillfälligt håravfall brukar håret komma tillbaka med tiden.

En annan typ av håravfall är den ärftliga varianten. Ärftligt håravfall (Androgenetic Alopecia) är genetiskt och mer vanligt förekommande hos män än hos kvinnor. Vid manligt håravfall brukar det ofta börja med ett sakta krypande hårfäste som går bakåt över huvudet. Med kvinnligt håravfall så sker det vanligtvis ett mer diffust håravfall som är mer jämt fördelat över skalpen.

håravfall

 

Ärftligt håravfall

Män och kvinnor har båda androgena hormoner. Några av dessa är testosteron (DHT), androstendion och dehydroepiandrosteron (DHEA). Dessa hormoner utsöndras från testiklar och binjurar hos män och i mindre mängd från äggstockar och binjurar hos kvinnor.

Långvarig utsöndring av DHT gör att hårsäckarna som normalt producerar fina friska hårstrån, med tiden producerar allt mer tunnare, kortare och sprödare hårstrån. För att sedan i många fall, helt sluta att producera hår.

Vanliga orsaker till håravfall

 • Androgen alopecia, ärftligt håravfall
 • Sköldkörtelproblem och hormonrubbning
 • Sjukdom, undernäring, trauma och långvarig stress
 • Mekaniskt påverkan; permanenter, färgning och strama hästsvansar etc.
 • Läkemedel såsom; p-piller, antidepressiva läkemedel mm.
 • Vitaminbrist

Att få tunnare hår med åren är normalt och tillhör åldrandet. Men det behöver inte betyda att alla känner sig bekväma med det. Många människor upplever det som jobbigt att förlora hår. För att kunna stoppa håravfall i tid så gäller det att vara uppmärksam på om ditt hår förändras. Vi på Akacia Medical hjälper människor i alla åldrar med håravfall – män som kvinnor.

Manligt håravfall

manligt håravfall

För många män så innehåller hårpartiet på bakhuvudet och håret ovanför öronen ingen 5-alfareduktas. Därför påverkas vanligtvis inte dessa områd

en av håravfall. Hårsäckar i dessa områden är inte känsliga för DHT och kommer inte att falla av även om testosteron fortsätter att utsöndras. Det är från dessa områden vi tar hårsäckar vid en transplantation.

Om dina hårsäckar är av enhetlig storlek eller om håravfallet uppkommer plötsligt, är det mest troligt att håravfallet orsakas av något annat än ärftlighet. 

Kvinnligt håravfall

kvinnligt håravfall

Runt 10-15 % av alla kvinnor börjar någon gång i livet att tappa hår eller erfar uttunning. De flesta kvinnor börjar märka av håravfall i 50-60 årsåldern, men d

et kan inträffa i alla åldrar. Kvinnligt håravfall är oftare svårare att upptäcka, då det ofta utvecklas gradvis. Det kan vara jämt fördelat över hela hårbotten (diffust håravfall) eller så tunnas håret ut på övre tredjedelen av hårbotten, ibland försvinner halva håret. Det finns många orsaker till varför kvinnor tappar hår och det är ofta komplext. En orsak beror på att när kvinnor åldras och når klimakteriet så minskar produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen. När kvinnor når övergångsåldern sjunker östrogenet i snabb takt. Det kan i sin tur leda till att håret tunnas ut och en del upplever även ökad hårväxt i ansiktet. Alla kvinnor i klimakteriet drabbas dock inte av håravfall. Det vanligaste är att håret blir tunnare än det varit tidigare.

Vanlig orsaker till kvinnligt håravfall

 • Mekaniska orsaker
 • Sköldkörtelproblem
 • Bieffekt av mediciner
 • Näringsbrist
 • Järnbrist
 • Hormonförändringar
 • Androgen alopeci
 • Hormonell obalans
 • Sträng diet
 • PCOS
 • Stress

Artikel i Aftonbladet Kvinna: Därför tappar du håret – och så får du det tillbaka

Första gången Sofie Jansson, 45, märkte att hon tappade hår var i tidiga 30-årsåldern. Under tio år tunnades hennes hår sakta men säkert ut. I dag har hon fått tillbaka delar av sitt forna svall med en unik metod.
– Man blir stressad när man tappar håret och vet inte vad man ska göra, jag tror att det är ännu svårare för kvinnor än män att tappa håret, säger Sofie JanssonLäs mer

 

Att tappa hår – Vad är normalt?

Det kan vara svårt att bedöma om man tappar ovanligt mycket hår. Normalt tappar vi människor i genomsnitt ungefär 40–100 hårstrån varje dag. Varför vi tappar hår beror främst på att alla våra hårstrån har en växtperiod på cirka 6 år, därefter vilar de i 1-3 månader för att sedan falla av. Det gamla hårstrået stöts då bort av kroppen och ett nytt kommer upp. Kontakta gärna oss för en bedömning av din hårkvalitet. Kanske kan det vara läge att pröva en hårbehandling hos oss?

Plötsligt håravfall efter kroppslig eller psykisk stress

Plötsligt håravfall (Telogen effluvium på latin) är ett tillstånd som innebär att onormalt många hårsäckar går in i en vilofas. Detta medför att håret faller av tidigare än vanligt. Plötsligt håravfall kan uppkomma som följd av många olika påfrestningar i livet. Hur såg ditt liv ut för 3-4 månader sedan? Den utlösande faktorn till vad som orsakat håravfallet kan ligga månader tillbaka i tiden och det är därför många gånger svårt att förstå orsaken. Lider du av stressproblematik så kan det vara en av förklaringarna till håravfallet.

Kroppslig eller psykisk stress kan vara orsak till håravfall. Våra hårstrån går då in vilofas för att spara på kroppens näring. Det kan till exempel ske efter en kraftig infektion, vid snabb viktnedgång, efter en förlossning, vid näringsbrist, på grund av mediciner eller hormoner. Håravfallet är då generellt lokaliserat och kan hålla i sig i upp till sex månader.

Vissa kan uppleva att hela håret håller på att faller av när händerna dras igenom håret, det kan röra sig om stora tussar av hår som trillar av. I duschen faller håret enklare av och golvbrunnen är ibland full av hår. Tappar du över 150 hårstrån om dagen och det fortsätter ske över en längre period, så bör du söka hjälp. Det kan vara tecken på en bakomliggande sjukdom eller vara en biverkning av medicin. En pågående infektion eller hög feber kan även det leda till håravfall. Läs mer om hårsjukdomar här.

Tydliga tecken på att du tappar hår

 • Du märker att du tappar mycket hår i duschen
 • Synligt märkbart tunnare hästsvans
 • Du börjar se in till din hårbotten, det är glest mellan hårstråna
 • Det är ovanligt mycket hår i hemmet, tex på kudden när du vaknar

 

Diagnostisering av håravfall

Om du upplever besvär med håravfall så kan det vara läge att söka hjälp. Hos oss på Acacia Medical blir du bemött med respekt för dina problem. Bakomliggande sjukdom kan vara en orsak till varför du tappar hår. För att gå till botten med problemet och hitta orsaken krävs ibland en professionell utredning. Vid utredning på vår mottagning så sker provtagning och i vissa fall även en hormonell utredning. Utifrån ställd diagnos kan du sedan få en lämplig behandling som passar din problematik bäst. Vårt team är mycket erfarna och har flerårig erfarenhet av att behandla håravfall av olika slag. Acacia Medical gör allt vi kan för att just du ska bli nöjd som patient hos oss!

Behandling mot håravfall

Det finns många olika behandlingar mot håravfall. Med hjälp av en mikroskopisk kamera studerar vi på Acacia Medical hur patientens hårsäckar växer. För djupare undersökning så tas även ett blodprov. I ett tidigt skede kan vi behandla håravfall med läkemedel eller med en Prp-behandling för att stimulera hårtillväxten. Om stora kala fläckar redan har uppstått, så är en hårtransplantation det enda som ger varaktigt resultat.

Det kan i vissa fall röra sig om Alopecia areata som är en autoimmun sjukdom som gör att håret faller av.

Att på eget bevåg själv försöka hitta botemedel mot håravfall med hjälp olika hemmakurer, tabletter, vitaminer, schampon och dylikt utan att veta orsaken till håravfallet kan stjälpa mer än hjälpa. Det kan försena och försvåra möjligheterna till att du får rätt effektiv behandling i tid. Sök istället professionell hjälp och få rätt bedömning hos oss på Acacia Medical. Så fort en diagnos är fastställd kan en strategi för en effektiv medicinsk eller kirurgisk behandling fastställas.

Medicin mot håravfall

Det finns en hel uppsjö av läkemedel mot håravfall och vissa är bättre än andra. Två populära läkemedel mot håravfall är Rogain (Minoxidil) och Propecia (finasterid). Dessa två läkemedel hämmar 5-alfareduktas, vilket motverkar ökningen av DHT i hårrötterna. Att kombinera medicin med våran PRP-behandling som vi framgångsrikt utför på vår klinik brukar ge mycket fina resultat. Vi har många nöjda patienter.

 

Ludvig skalan för kvinnligt håravfall

Skalan visar graderna av hårförlust och är ett mått som har funnits 50-talet.

Kvinnligt håravfall
Kvinnligt håravfall

 

Hamilton-Norwood’s skala för manligt håravfall

Är en skala för att bedöma hur hur pass långt gånget håravfallet är och om hårtransplantation behövs.

Skala 1:
Ingen operation nödvändig.
scale 1
Skala 2:
Ingen operation nödvändig, 500 till 800 hårsäckar kan transplanteras om symmetrin upplevs som problematisk.
scale 2
Skala 2a:
500 till 800 hårsäckar för att reparera så att proportionerna blir rätt.
scale 2a
Skala 3:
800 till 1,000 hårsäckar för fronten.
scale 3
Skala 3a:
1,300 till 1,600 hårsäckar för fronten.
scale 3a
Skala 4:
1,100 till 1,400 för fronten och 800 till 1,100 för kronan.
(1,900 till 2,500 hårsäckar totalt)
scale 4
skala 4a:
1,700 till 2,500+ för fronten.
scale 4a
Skala 5:
1,500 till 1,700 för fronten och 1,000 till 1,500 för kronan.
(2,500 till 3,200 hårsäckar totalt.)
scale 5
Skala  5a:
2500 till 3200+ hårsäckar.
scale 5a
Skala  6:
1,700 till 2,500 för fronten och 1,500 till 1,700 för kronan.
(3200 till 4200+ hårsäckar totalt)
scale 6
Skala  7:
2,500 till 3,000+ hårsäckar för att återuppbygga fronten.
scale 6a

Så här kan du förebygga håravfall

 • Minska stressen

Stress påverkar vårt hår negativt och kan leda till håravfall. Sömnsvårigheter och en försämrad kosthållning är vanligt vid stress, vilket gör att immunförsvaret försämras. Det i sin tur leder till ett försämrat upptag av den näring du behöver för att håret ska växa.

 • Ät en varierad och hälsosam kost

Med en hälsosam kost kommer hälsosamt hår. Håret behöver proteinrik kost för att överleva. Proteinet innehåller aminosyror som hjälper håret att bilda nya hårceller. Om man under en längre tid inte får i sig den mängd protein som behövs så kommer håret att sluta växa.  Kolhydrater såsom fullkorn, frukt och grönt tillför kroppen B-vitaminer, som är viktiga för hårets tillväxt. För att få den näring och mineraler kroppen behöver så kan man ta hjälp av kosttillskott.

 • Använd skonsamma hårvårdsprodukter

Det finns en rad olika hårvårdsprodukter på marknaden idag. Använd skonsamma hårschampon utan parabener.

 • Tillräcklig sömn och motion

Sömn och motion går hand i hand med håret. Daglig motion ger ökad blodcirkulation och kan även ge dig bättre sömn. Du behöver sova i genomsnitt 7–8 timmar per natt. En god nattsömn bidrar till spridning av blod och syre till nödvändiga organ, detta gör att hårväxten ökar.

 • Stimulera håret med massage

Många glömmer bort att ta hand om sin hårbotten men faktum är att den behöver stimuleras. Vid massage av hårbotten ökas blodtillförseln till hårsäckarna. Vilket kan medföra att håret växer snabbare och gör så att hårsäckarna ”aktiveras” igen.

 

Vanligaste frågorna om håravfall

Vilken är den vanligaste åldern som man börjar tappa hår?

Det finns inget direkt samband mellan ålder och håravfall. Personer med genetiska anlag för håravfall, dvs. personer som har progressivt håravfall i familjen, kan börja tappa hår redan vid 20 års ålder. Den vanligaste och mest intensiva perioden för håravfall är mellan 25 och 35 år. Efter 45 års ålder blir håravfallet långsammare.

Varför tappar jag hår?

Våra hårstrån har en livscykel som består av tre faser; tillväxtfas, programmerad celldöd och vilofas. Cirka 90 procent av hårstråna på skalpen befinner sig i tillväxtfasen. Efter omkring tre år avslutas tillväxtfasen för hårstrået med en så kallad programmerad celldöd. Efter tre månader i den andra fasen “programmerad celldöd” så faller slutligen hårstrået av i vilofasen.

Hur många hårstrån tappar vi varje dag?

Det är normalt att tappa lite hår varje dag. De flesta tappar cirka 100 hårstrån per dag.

Hur påverkar DHT hårsäckarna?

De hårsäckar som man tappar är rika på ett enzym som kallas 5-alfareduktas. Detta enzym omvandlar testosteron till DHT. DHT binder till enzymets receptorer, vilket gör att cellernas  ämnesomsättning upphör av naturliga orsaker. I tidiga faser av håravfall blir hårstråna tunnare och förlorar sitt pigment.