Håravfall

Läs om dom vanligaste orsakerna till varför du drabbas håravfall och tappar mycket hår.  Orsaker kan vara: ärftligt håravfall, sjukdom, medicin och psykiskt. Vi tappar i genomsnitt ungefär 40–100 hårstrån varje dag – vilket är helt naturligt. Det är förens när man tappar mer än 100 hårstrån per dag som man börjar tala om håravfall eller avtunning. 
Håravfall är något som dom flesta drabbas av någon gång i livet. Ibland stöter man på hinder i livet som gör att vi tappar hår. Det kan uppfatta som skrämmande men oftast är det bara tillfälligt

Ärftligt håravfall

Ärfligt håravfall (Androgenetic Alopecia) är vanligare hos män. Håravfall brukar oftast börja med ett sakta krypande hårfäste som går bakåt och uppåt med början vid båda tinningarna. Vid ärfligt håravfall börjar hårsäckarna som normalt producerat fina friska hårstrån att producerar allt mer tunnare, kortare och sprödare hårstrån. För att sedan sluta helt producera hår helt. Är dina hårsäckarna i enhetlig storlek eller om håravfallet uppkommer plötslig är det mest troligt att håravfallet orsakas av något annat än ärftlighet.

Både kvinnor och män har androgena hormoner. Några av dessa är testosteron (DHT), androstendion och dehydroepiandrosteron (DHEA). Dessa hormoner utsöndras från testiklar och binjurar hos män och i mindre mängd från äggstockar och binjurar hos kvinnor. Efter långvarig utsöndring av DHT börjar håret bli svagare och tunnare och faller av.

håravfall

Vanliga orsaker till håravfall

 • Androgen alopecia, ärftligt håravfall 
 • Sköldkörtelproblem och hormonrubbning.
 • Sjukdom, undernäring, vitaminbrist, trauma och långvarig stress
 • Mekaniskt påverkan, permanentning, färgning och strama hästsvansar etc.
 • Läkemedel, som: l p-piller, antidepressiva läkemedel mm.

Behandling mot håravfall

Det finns många olika behandlingar mot håravfall. Kommer du till vår klinik kan vi med hjälp av en mikroskopisk kamera studera hur hårsäckarna dina växer. För djupare undersökning av håravfall så tas även ett blodprov. I ett tidigt skede kan behandla håravfallet med läkemedel eller med en Prp-behandling. Men om stora kala fläckar redan har uppstått, så är hårtransplantation det enda som ger resultat.

Att på eget bevåg försöka bota håravfall med hemmakurer, olika tabletter, vitaminer, schampon och dylikt utan veta orsaken till  håravfallet stjälpa. Då det kan försena och försvåra möjligheterna till att du får rätt effektiv behandling i tid. Så fort en  diagnos är fastställd kan en strategi för en effektiv medicinsk eller kirurgisk behandling fastställas.

Tecken håravfall:

 • Du börjar märka fler hårstrån på borsten och du får ta bort lager av hår mer ofta.
 • Mer hår i golvbrunnen efter du har duschat.
 • Synligt märkart tunnar hästsvans.
 • Du börjar se hud på hårbotten när håret dras bakåt. Det är glest mellan hårstråna!
 • Det är hår i hemmet, på kudden tex när du vaknar.

 

manligt håravfall

För att kunna stoppa eventuella besvär i tid så var uppmärksam på om ditt hår förändras

 

 

Medicin för håravfall

Det finns en uppsjö läkemedel mot håravfall och vissa är bättre än andra. I många fall kan en kombination av läkemedel mot håravfall och behandling vara bästa kombinationen för patient.

Det finns läkemedel som Rogain (Minoxidil) och Propecia (finasterid) för att behandla håravfall. Dessa läkemedel hämmar 5-alfareduktas, vilket motverkar ökningen av DHT i hårrötterna. Att kombinera med en PRP-behandling brukar även ofta ge bra resultat. För män så innehåller håret på bakhuvudet och håret ovanför öronen innehåller ingen 5-alfareduktas och påverkas därför inte av håravfall. Hårsäckar i dessa områden är inte känsliga för DHT och kommer inte att falla av även om testosteron fortsätter att utsöndras. Det är från dessa områden vi tar hårsäckar vid en transplantation.

Så här kan du förebygga håravfall:

 •  Minska stressen

Det finns olika sorters stress och dessa påverkar håret negativt och kan leda till håravfall. Sömnsvårigheter och en försämrad kosthållning är vanligt vid stress vilket gör att immunförsvaret försämras. Det i sin tur leder till ett försämrat upptagande av den näring du behöver för att håret ska växa. 

 • Ät en varierad och hälsosam kost

Med en hälsosam kost kommer hälsosamt hår. Håret behöver proteinrik kost för att överleva. Proteinet innehåller aminosyror som hjälper håret att bilda nya hårsceller och är även en viktig del till hårväxten. Om man under en längre tid inte får i sig den mängd protein som behövs kommer håret att sluta växa.  Kolhydrater så som fullkorn, frukt och grönt ger Vitamin-B som är viktigt för hårets tillväxt. För att få den näring och mineraler vi behöver kan man ta hjälp av kosttillskott.

 • Använd skonsamma hårvårdsprodukter

Det finns en rad olika hårvårdsprodukter på marknaden idag. Använd skonsamma hårschampon utan parabener.

 • Tillräcklig sömn och motion

Sömn och motion går hand i hand med håret. Daglig motion ger ökad blodcirkulation och kan även ge dig bättre sömn. Du behöver sova i genomsnitt 7–8 timmar per natt. En god nattsömn bidrar till spridning av blod och syre till nödvändiga organ, detta gör att hårväxten ökas.

 • Stimulera håret med massage

Många glömmer bort att ta hand om sin hårbotten men faktum är att den behöver stimuleras. Vid massage av hårbotten ökas blodtillförseln till hårsäckarna. Vilket kan medföra att håret växer snabbare och gör så att hårsäckarna ”aktiveras” igen.

 

Om du mår dåligt över ditt håravfall

Om ditt välmående påverkas av håravfall på ett negativt sätt kan det vara bra att söka hjälp. Håravfall kan ibland leda psykologiska tillstånd som: ångest, oro och andra känslomässiga problem. I vissa fall går det så långt att man till och med tar avstånd helt från sina nära och kära. Tidigare utåtriktade och självsäkra personer kan bli tillbakadragna och helt förlora sitt självförtroende. Det hela triggas upp genom att personer i din närhet ständigt kommenterar det uttunnade håravfallet.

 

Hamilton-Norwood’s skala för håravfall

Är en skala för att bedöma hur hur pass långt gånget håravfallet är och om hårtransplantation behövs.

Skala 1:
Ingen operation nödvändig.
scale 1
Skala 2:
Ingen operation nödvändig, 500 till 800 hårsäckar kan transplanteras om symmetrin upplevs som problematisk.
scale 2
Skala 2a:
500 till 800 hårsäckar för att reparera så att proportionerna blir rätt.
scale 2a
Skala 3:
800 till 1,000 hårsäckar för fronten.
scale 3
Skala 3a:
1,300 till 1,600 hårsäckar för fronten.
scale 3a
Skala 4:
1,100 till 1,400 för fronten och 800 till 1,100 för kronan.
(1,900 till 2,500 hårsäckar totalt)
scale 4
skala 4a:
1,700 till 2,500+ för fronten.
scale 4a
Skala 5:
1,500 till 1,700 för fronten och 1,000 till 1,500 för kronan.
(2,500 till 3,200 hårsäckar totalt.)
scale 5
Skala  5a:
2500 till 3200+ hårsäckar.
scale 5a
Skala  6:
1,700 till 2,500 för fronten och 1,500 till 1,700 för kronan.
(3200 till 4200+ hårsäckar totalt)
scale 6
Skala  7:
2,500 till 3,000+ hårsäckar för att återuppbygga fronten.
scale 6a

 

faq

Dom vanligaste frågor om håravfall:

Vilken är den vanligaste åldern för håravfall?

Det finns inget direkt samband mellan ålder och håravfall. Personer med genetiska anlag för håravfall, dvs. personer som har progressivt håravfall i familjen. De kan börja tappa hår redan vid 20 års ålder. Den vanligaste och mest intensiva perioden för håravfall är mellan 25 och 35 år. Efter 45 års ålder blir håravfallet långsammare.

Hur många hårstrån tappar vi varje dag?

Det är normalt att tappa lite hår varje dag och dom flesta tappar cirka 100 hårstrån per dag.

Hur påverkar DHT follikulära hårsäckar?

De hårsäckar som man kan tappa är rika på ett enzym som kallas 5-alfareduktas. Detta enzym omvandlar testosteron till DHT. DHT binder till enzymets receptorer vilket gör att cellernas  ämnesomsättning upphör av naturliga orsaker. I tidiga faser av håravfall blir hårstråna tunnare och förlorar sitt pigment.

 

Läs mer om andra typer av håravfall:

Vi erbjuder kostnadsfria konsultationer där du får träffa en specialist på håravfall.