Håravfall

Håravfall är något som dom flesta drabbas av någon gång i livet. Ibland stöter man på hinder i livet som gör att vi tappar hår, något som man kan uppfatta som skrämmande.Det brukar börja med ett sakta krypande hårfäste som går bakåt och uppåt med början vid båda tinningarna.

Håravfall har oftast en lämplig behandling

I ett tidigt skede kan man behandla håravfall med läkemedel eller med en Prp-behandling. Men när stora fläckar redan har uppstått är hårtransplantation det enda som ger resultat. Håravfall drabbar både män och kvinnor men det skiljer sig lite åt. Håravfall kan upplevas som jobbigt med det finns ofta bra lösningar för dig. manligt håravfall

 Orsaker håravfall

Det finns många orsaker till håravfall, vissa orsaker kan vara tillfälliga medan andra är permanenta. Vanligast är Androgen alopecia, så kallat manligt håravfall och det drabbar ungefär var tredje man.

För att undersöka orsakerna till håravfallet tas ett blodprov, för att få veta om håravfallet beror på sköldkörtelproblem eller någon hormonrubbning. Efter att en diagnos är fastställd kan en strategi för effektiv medicinsk eller kirurgisk behandling fastställas för att hjälpa dig med ditt håravfall.

Andra orsaker till håravfall: sjukdom, undernäring, vitaminbrist, trauma och långvarig stress. Men det kan även vara mekaniskt, som permanentning, färgning och blekning av håret samt för hård borstning och strama hästsvansar etc.

Att på eget bevåg hjälpa sig själv mot sitt håravfall med olika tabletter, vitaminer, schampon och dylikt mot tunt hår utan veta vad håravfallet verkligen beror på kan i stället försena och därmed försvåra möjligheterna till rätt och effektiv behandling som kan hjälpa dig.

Tappar du mer hår än normalt?

Dom flesta människor tappar mellan 50-100 hårstrån varje dag. Börjar du se en större mängd hår på kudden på morgonen när du vaknar? Märker du att det lämnas mer hår än det brukar i din hårborste? Då kan det vara värt att kolla upp det med en expert, då du kanske tappar mer hår än normalt.

Ärftligt håravfall

Ärftligt håravfall som går under det medicinska namnet Androgenetic Alopecia. Kvinnor och män har androgena hormoner, några av dessa är testosteron (DHT), androstendion och dehydroepiandrosteron (DHEA). Dessa hormoner utsöndras från testiklar och binjurar hos män och i mindre mängd från äggstockar och binjurar hos kvinnor. Efter långvarig utsöndring av DHT börjar håret bli svagare och tunnare och faller sedan av och man blir tunnhårig. Med hjälp av en mikroskopisk kamera kan vi studera hur hårsäckarna växer, vid ärfligt håravfall ser man att hårsäckarna som normalt producerat fina friska hårstrån numera producerar allt mer tunnare, kortare och sprödare hårstrån för att sedan sluta helt producera hår.

Är dina hårsäckarna i enhetlig storlek eller om håravfallet uppkommer plötslig är det mest troligt att håravfallet orsakas av något annat än ärftlighet och istället vara ett utav medicinskt tillstånd.

Läkemedel och mediciner för håravfall

I tidig skede kan läkemedel som Rogain (Minoxidil) och Propecia (finasterid) behandla håravfall. Dessa läkemedel hämmar 5-alfareduktas, vilket motverkar ökningen av DHT i hårrötterna. Att kombinera med en PRP-behandling brukar även ofta ge bra resultat.  För män så är innehåller håret på bakhuvudet och håret ovanför öronen innehåller ingen 5-alfareduktas och påverkas därför inte av håravfall. Hårstrån/hårsäckar i dessa områden är inte känsliga för DHT och kommer inte att falla av även om testosteron fortsätter att utsöndras. Det är från dessa områden vi tar hårsäckar vid en transplantation.

 

Här listar vi dom vanligaste orsakerna till håravfall

 1. Psykisk stress
  När din kropp utsätts för psykisk stress eller emotionell stress kan olika trauman påverka hårets livscykel, har vi en väldigt stressig period i våra liv kan det chocka hårcykeln och håret faller av snabbare än vanligt. Håravfall blir ofta märkbart efter tre till sex månader efter traumat. Den goda nyheten är att håret börjar växa tillbaka när din kropp återhämtar sig.
   
 2. Graviditet
  En graviditet kan man uppleva att håret får en annan kvalitet än det brukar, detta beror på att hormonerna i kroppen ökar. Graviditetsrelaterad håravfall ses mer vanligt efter att ditt barn har fötts än under graviditeten, detta för att själva graviditeten kan vara ett stressmoment för kroppen och därmed för ditt hår.  Några månader efter förlossningen börjar ditt hår återgå till det normala.
   
 3. Högt intag av vitamin A
  A-innehållande tillsatser eller mediciner kan utlösa håravfall, Dagsvärdet för vitamin A är 5 000 internationella enheter (IE) per dag för vuxna och barn över 4 år; kosttillskott kan innehålla 2 500 till 10 000 IE.
  Brist på protein.
   
 4. Brist på protein
  Om du inte får tillräckligt med protein i din kost försämrar det hårtillväxten. Se därför till att du hittar bra proteinkällor. Exempel på bra proteinkällor kan vara Fisk, kött, ägg, bönor och tofu. 
 5. Ärftlighet håravfall,
  Även kallad androgen eller androgenetic alopeci. Till skillnad från män har inte kvinnor en så kallad krypande hårlinje, utan snarare tunnas håret ut jämt över huvudet
  .
   
 6. Kvinnliga hormoner
  Precis som hormonförändringar vid graviditet kan även p-piller orsaka håravfall då dessa innehåller hormoner. Problemet kan lösas genom att eventuellt byta preventivmedel.
   
 7. Anemi
  Nästan en av 10 kvinnor i åldern 20 till 49 lider av anemi på grund av järnbrist, som är den vanligaste typen av anemi. Som i sin tur är en vanlig orsak till håravfall, med blodprov kan man få svaret. Med hjälp av järntillskott  problemet rätta till. Förutom håravfall, kan andra symtom vara ett tecken på anemi. Detta inkluderar trötthet, huvudvärk, yrsel, blek hud och kalla händer och fötter.
   
 8.  Hypotyreos
  Hypotyreos, eller underaktiv sköldkörtel, inträffar när sköldkörteln inte fungerar som den ska. Detta kan orsaka olika problem relaterade till håret. Det vanligaste är håravfall, tunnare hår, kluvna toppar och torrhet.
   
 9. Vitaminbrist är en vanligt orsak till håravfall
  B-vitaminbrist bland annat en vitamin som kan påverka hårväxten negativt men detta kan återställas med hjälp av rätt kost så som bönor, ägg och kött. Det finns också kosttillskott att tillgå för att hjälpa kroppen att få en skjuts.
   
 10. Autoimmun-relaterad håravfall
  Detta kallas också Alopecia areata. Detta betyder att kroppens immunsystem angriper hårsäckarna. När de vita blodkroppar angriper hårsäckarna, avbryter de hårväxten som leder till små runda fläckar av håravfall.  Oförutsägbarheten av denna autoimmuna sjukdom gör det frustrerande. Men eftersom hårsäckarna förblir levande, kan återväxt inträffa när som helst, även efter år av skallighet.
   
 11. Kraftig viktminskning
  Plötslig viktminskning är en form av fysiskt trauma som kan resultera i uttunnat hår. Detta kan hända även om viktminskningen i slutändan är bra för dig. Det är möjligt att viktminskningen stressar din kropp och att den inte får tillräckligt med vitaminer. När kroppen kommer i balans brukar håret komma åter.
   
 12. Kemoterapi
  Resultatet av kemoterapi kan bli ett komplett håravfall. Vissa hårsäckar producerar smalare, finare och svagare hårstrån som bryts av lätt. Hårsäckarna förstörs inte vid kemoterapi. De kan eventuellt återuppta den normala tillväxtcykeln efter det att kemoterapi gjorts. Många patienter upplever att de till och med har fått ett tjockare hår än vanligt och det finns fall där hårets struktur ändras från lockigt till rakt.
   
 13. Polycystiskt äggstockssyndrom
  Polycystiskt äggstockssyndrom (PCOS) är en obalans av könshormoner hos man och kvinna. Ett överskott av androgener kan leda till äggstockscystor, viktökning, högre risk för diabetes, förändringar i menstruationsperioden, infertilitet, samt hårförtunning. Eftersom manliga hormoner är överrepresenterade i PCOS kan kvinnor också uppleva mer hår i ansiktet och kroppen. 
 14. Läkemedel
  Vissa mediciner kan skapa håravfall. Vanligast bland dom är vissa blodförtunnande läkemedel och blodtrycksmedicin som kallas beta-blockerare. Andra mediciner som kan orsaka håravfall inkluderar metotrexat som används för att behandla reumatiska tillstånd och vissa hudförhållanden. Litium  för bipolär sjukdom och icke-steroid antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) inklusive ibuprofen och eventuella antidepressiva medel.
  Om en eller flera av dina mediciner orsakar håravfall, tala med din läkare om att antingen sänka dosen eller byta till ett annat läkemedel. 
 15. Trichotillomani
  Trichotillomani är en psykiatrisk problematik som innebär att man tvångsmässigt drar bort hårstrån från huvudet och/eller kroppen i en sådan omfattning att det påverkar ens vardag. Man vet inte säkert varför vissa personer utvecklar Trichotillomani, men forskning visar att det finns en genetisk komponent. Tillståndet blir ofta kroniskt och kan komma och gå i perioder i den drabbades liv.
   
 16. Åldrande
  Det är inte ovanligt att se hårförlust eller gallring av håret hos både kvinnor och män när vi blir äldre, detta är en naturlig del av vårt åldrande. 
 17. Anabola steroider
  Håravfall är en vanlig biverkan anabola androgena steroider. Har man dessutom ärftlighet för håravfall är risken större. Om du tar anabola steroider kan du kan förlora ditt hår. Anabola steroider kan ha samma inverkan på kroppen som Polycystiskt ovariesjukdom (PCOS), eftersom mekanismen är densamma.
   

Hamilton-Norwood’s skala för håravfall

Är en skala för att bedöma hur hur pass långt gånget håravfallet är och om hårtransplantation behövs.

Skala 1:
Ingen operation nödvändig.
scale 1
Skala 2:
Ingen operation nödvändig, 500 till 800 hårsäckar kan transplanteras om symmetrin upplevs som problematisk.
scale 2
Skala 2a:
500 till 800 hårsäckar för att reparera så att proportionerna blir rätt.
scale 2a
Skala 3:
800 till 1,000 hårsäckar för fronten.
scale 3
Skala 3a:
1,300 till 1,600 hårsäckar för fronten.
scale 3a
Skala 4:
1,100 till 1,400 för fronten och 800 till 1,100 för kronan.
(1,900 till 2,500 hårsäckar totalt)
scale 4
skala 4a:
1,700 till 2,500+ för fronten.
scale 4a
Skala 5:
1,500 till 1,700 för fronten och 1,000 till 1,500 för kronan.
(2,500 till 3,200 hårsäckar totalt.)
scale 5
Skala  5a:
2500 till 3200+ hårsäckar.
scale 5a
Skala  6:
1,700 till 2,500 för fronten och 1,500 till 1,700 för kronan.
(3200 till 4200+ hårsäckar totalt)
scale 6
Skala  7:
2,500 till 3,000+ hårsäckar för att återuppbygga fronten.
scale 6a

 

faq

 

Vilken den vanligste åldern fär håravfall?

Det finns inget direkt samband mellan ålder och håravfall. Personer med genetiska anlag för håravfall, dvs. personer som har progressivt håravfall i familjen, kan börja tappa hår redan vid 20 års ålder. Den vanligaste och mest intensiva perioden för håravfall är mellan 25 och 35 år. Efter 45 års ålder blir håravfallet långsammare. Vid vilken tidpunkt en viss människa kommer att börja och sluta tappa hår och till vilken grad är omöjligt att veta. Detta förlopp sitter inprogrammerat i våra gener och bestäms redan i fosterstadiet. Många upplever att det känns tråkigt att få tunnare hår och börjar se över sina möjligheter att få behålla hår eller fylla ut på glesa områden.

Hur mycket hårstrån tappar vi varje dag?

Det är normalt att tappa lite hår varje dag och dom flesta tappar cirka 100 hårstrån per dag. Håret växer ungefär 1 centimeter per månad, dvs 0,33mm/dag, men det varierar från person till person. Procentuellt sett av hårsäckarna på vårt huvud arbetar i genomsnitt ca 85 % medan 15 % är i vilofas. Håret tunnas ut när allt fler hårsäckar går in i förtidig eller förlängd vila.

Hur påverkar DHT follikulära hårsäckar?

De hårsäckar som man kan tappa är rika på ett enzym som kallas 5-alfareduktas. Detta enzym omvandlar testosteron till DHT. DHT binder till enzymets receptorer vilket gör att cellernas  ämnesomsättning upphör av naturliga orsaker. I tidiga faser av håravfall blir hårstråna tunnare och förlorar sitt pigment. 

Läs mer om: