Sveriges mest erfarna hårklinik

HÅRAVFALL

Håravfall är en vanlig åkomma som kan kännas skrämmande och påverka självförtroendet hos den som drabbas. Oavsett om det är tillfälligt eller permanent kan håravfall vara en stressande och obehaglig upplevelse. Som tur är finns det professionell hjälp att få för att hantera detta problem.

Hos Akacia Medical finns det flera olika sätt att få hjälp med håravfall. Vi erbjuder olika behandlingsalternativ, allt från medicinering till hårtransplantationer, för att hjälpa till att förbättra hårväxten och motverka ytterligare håravfall.

 

https://www.akaciamedical.com/wp-content/uploads/2018/02/forutse-haravfall-1024x512-1-e1693466232384-1000x500.jpg

DET FINNS OLIKA TYPER AV HÅRAVFALL

Tillfälligt håravfall är vanligtvis orsakat av en period av stress, vilket kan innebära en överbelastning av kroppen och kan påverka hårväxten. Detta kan inträffa både hos män och kvinnor och vanligtvis går håret tillbaka med tiden när kroppen återgår till en normal nivå av stress. Andra faktorer som kan leda till tillfälligt håravfall inkluderar sjukdomar, medicinering, graviditet och viktnedgång.

Ärftligt håravfall, även kallat Androgenetic Alopecia, är en annan typ av håravfall som är genetisk och mer vanligt förekommande hos män än hos kvinnor. Vid manligt håravfall är det vanligtvis det främre hårfästet som drabbas först och det kan sedan fortsätta bakåt över huvudet. Hos kvinnor sker det vanligtvis ett mer diffust håravfall som är jämnare fördelat över skalpen. Både manligt och kvinnligt ärftligt håravfall är vanligtvis en gradvis process som pågår över en längre tid.

ÄRFTLIGT HÅRAVFALL

Män och kvinnor har båda androgena hormoner. Några av dessa är testosteron (DHT), androstendion och dehydroepiandrosteron (DHEA). Dessa hormoner utsöndras från testiklar och binjurar hos män och i mindre mängd från äggstockar och binjurar hos kvinnor.

Långvarig utsöndring av DHT gör att hårsäckarna som normalt producerar fina friska hårstrån, med tiden producerar allt mer tunnare, kortare och sprödare hårstrån. För att sedan i många fall, helt sluta att producera hår.

VANLIGA ORSAKER TILL HÅRAVFALL

 • Androgen alopecia
 • Ärftligt håravfall
 • Sköldkörtelproblem och hormonrubbningar
 • Sjukdom, undernäring, trauma och långvarig stress
 • Mekanisk påverkan såsom permanent, färgning och strama hästsvansar
 • Läkemedel såsom p-piller, antidepressiva läkemedel mm.
 • Vitaminbrist

Att få tunnare hår med åren är vanligt och tillhör åldrandet, men det kan vara jobbigt för många människor. För att stoppa håravfall i tid är det viktigt att vara uppmärksam på om ditt hår förändras. På Akacia Medical kan vi hjälpa människor i alla åldrar med håravfall, både män och kvinnor.

MANLIGT HÅRAVFALL

Manligt håravfall, även känt som androgen alopecia, är vanligtvis ärftligt och drabbar ungefär hälften av alla män i åldrarna 50 år och äldre. Håravfallet kan börja så tidigt som i tonåren och är oftast en gradvis process som påverkar hårlinjen och toppen av huvudet.

Det är intressant att notera att hårpartiet på bakhuvudet och håret ovanför öronen vanligtvis inte påverkas av manligt håravfall eftersom hårsäckarna i dessa områden inte är känsliga för DHT (dihydrotestosteron). DHT är ett hormon som är en av huvudorsakerna till manligt håravfall, och det påverkar de känsliga hårsäckarna på toppen av huvudet.

Om en man söker hjälp för håravfall kan en transplantation vara ett alternativ. Hårsäckar tas då från områden som inte påverkas av håravfall, som bakhuvudet och håret ovanför öronen, och transplanteras till de områden som har tunnare eller inget hår alls.

Men om en man har enhetliga hårsäckar eller om håravfallet uppkommer plötsligt, kan det bero på något annat än ärftlighet. Det är viktigt att få en professionell diagnos för att fastställa orsaken till håravfallet och vilken behandling som är mest lämplig.

https://www.akaciamedical.com/wp-content/uploads/2023/04/154172409_l_normal_none-scaled-1000x500.jpg

KVINNLIGT HÅRAVFALL

Kvinnligt håravfall kan ha flera orsaker, såsom hormonrubbningar, sköldkörtelproblem, sjukdom, undernäring och stress. Dessutom kan användning av vissa läkemedel och kemikalier i hårvårdsprodukter också orsaka håravfall hos kvinnor. En annan vanlig orsak till kvinnligt håravfall är alopecia areata, en autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem attackerar hårsäckarna.

https://www.akaciamedical.com/wp-content/uploads/2023/09/woman-getting-hair-loss-treatment-clinic-scaled-1000x500.jpg

VANLIGa ORSAKER TILL KVINNLIGT HÅRAVFALL

 • Mekanisk påverkan
 • Sköldkörtelproblem
 • Bieffekt av mediciner
 • Näringsbrist
 • Järnbrist
 • Hormonförändringar
 • Androgen alopeci
 • Hormonell obalans
 • Sträng diet
 • PCOS
 • Stress

ARTIKEL I AFTONBLADET KVINNA: DÄRFÖR TAPPAR DU HÅRET – OCH SÅ FÅR DU DET TILLBAKA

Första gången Sofie Jansson, 45, märkte att hon tappade hår var i tidiga 30-årsåldern. Under tio år tunnades hennes hår sakta men säkert ut. I dag har hon fått tillbaka delar av sitt forna svall med en unik metod. – Man blir stressad när man tappar håret och vet inte vad man ska göra, jag tror att det är ännu svårare för kvinnor än män att tappa håret, säger Sofie Jansson Läs mer

ATT TAPPA HÅR – VAD ÄR NORMALT?

Det kan vara svårt att bedöma om man tappar ovanligt mycket hår. Normalt tappar vi människor i genomsnitt ungefär 40–100 hårstrån varje dag. Orsaken till varför vi tappar hår beror främst på att alla våra hårstrån har en växtperiod på cirka 6 år, vilar i 1-3 månader och sedan faller av. Det gamla hårstrået stöts då bort av kroppen och ett nytt kommer upp. Kontakta gärna oss för en bedömning av din hårkvalitet. Kanske är det läge att pröva en hårbehandling hos oss?

PLÖTSLIGT HÅRAVFALL EFTER KROPPSLIG ELLER PSYKISK STRESS

Plötsligt håravfall, även känt som Telogen effluvium på latin, är ett tillstånd där onormalt många hårsäckar går in i en vilofas vilket leder till att håret faller av tidigare än vanligt. Detta tillstånd kan uppstå på grund av olika påfrestningar i livet. Det kan vara svårt att förstå orsaken till håravfallet eftersom den utlösande faktorn kan ligga månader tillbaka i tiden. Därför kan det vara användbart att reflektera över hur ens liv såg ut för 3-4 månader sedan. Stress kan vara en av förklaringarna till håravfallet och den stressen kan antingen vara fysisk eller psykisk.

Håravfall orsakat av kroppslig eller psykisk stress kan förekomma efter en kraftig infektion, vid snabb viktnedgång, efter en förlossning, vid näringsbrist, på grund av mediciner eller hormoner. Håravfallet är då oftast lokalt och kan pågå i upp till sex månader. Vissa kan uppleva att de tappar stora tussar av hår när de drar sina händer genom håret, eller att håret faller av lättare i duschen och golvbrunnen kan vara full av hår. Om man tappar över 150 hårstrån per dag och det pågår över en längre period så bör man söka hjälp eftersom det kan vara tecken på en bakomliggande sjukdom eller en biverkning av medicin. Håravfall kan även uppstå på grund av en pågående infektion eller hög feber.

Läs mer om hårsjukdomar här.

TYDLIGA TECKEN PÅ ATT DU TAPPAR HÅR

Du märker att du tappar mycket hår i duschen. Det är synligt märkbart att hästsvansen är tunnare. Du börjar se in till din hårbotten då det är glest mellan hårstråna. Det är ovanligt mycket hår i hemmet, till exempel på kudden när du vaknar.

DIAGNOSTISERING AV HÅRAVFALL

Om du upplever besvär med håravfall kan det vara läge att söka hjälp. Hos oss på Acacia Medical blir du bemött med respekt för dina problem. Bakomliggande sjukdom kan vara en orsak till varför du tappar hår. För att gå till botten med problemet och hitta orsaken krävs ibland en professionell utredning. Vid utredning på vår mottagning sker provtagning och i vissa fall även en hormonell utredning. Utifrån ställd diagnos kan du sedan få en lämplig behandling som passar din problematik bäst. Vårt team är mycket erfaret och har flerårig erfarenhet av att behandla håravfall av olika slag. Acacia Medical gör allt vi kan för att just du ska bli nöjd som patient hos oss!

BEHANDLING MOT HÅRAVFALL

Det finns många olika behandlingar mot håravfall. Med hjälp av en mikroskopisk kamera studerar vi på Acacia Medical hur patientens hårsäckar växer. För djupare undersökning så tas även ett blodprov. I ett tidigt skede kan vi behandla håravfall med läkemedel eller med en Prp-behandling för att stimulera hårtillväxten. Om stora kala fläckar redan har uppstått, så är en hårtransplantation det enda som ger varaktigt resultat.

Det kan i vissa fall röra sig om Alopecia areata som är en autoimmun sjukdom som gör att håret faller av.

Att på eget bevåg själv försöka hitta botemedel mot håravfall med hjälp olika hemmakurer, tabletter, vitaminer, schampon och dylikt utan att veta orsaken till håravfallet kan stjälpa mer än hjälpa. Det kan försena och försvåra möjligheterna till att du får rätt effektiv behandling i tid. Sök istället professionell hjälp och få rätt bedömning hos oss på Acacia Medical. Så fort en diagnos är fastställd kan en strategi för en effektiv medicinsk eller kirurgisk behandling fastställas.

MEDICIN MOT HÅRAVFALL

Det finns en hel uppsjö av läkemedel mot håravfall och vissa är bättre än andra. Två populära läkemedel mot håravfall är Rogain (Minoxidil) och Propecia (finasterid). Dessa två läkemedel hämmar 5-alfareduktas, vilket motverkar ökningen av DHT i hårrötterna. Att kombinera medicin med våran PRP-behandling som vi framgångsrikt utför på vår klinik brukar ge mycket fina resultat. Vi har många nöjda patienter.

Ludvig skalan för kvinnligt håravfall

Skalan visar graderna av hårförlust och är ett mått som har funnits sedan 50-talet.

 

https://www.akaciamedical.com/wp-content/uploads/2023/10/Namnlos-500x600.jpg

Hamilton-Norwood’s skala för manligt håravfall

Är en skala för att bedöma hur hur pass långt gånget håravfallet är och om hårtransplantation behövs.

//www.akaciamedical.com/wp-content/uploads/2023/10/haravfall.jpg

Skala 1:
Ingen operation nödvändig.

Skala 2:
Ingen operation nödvändig, 500 till 800 hårsäckar kan transplanteras om symmetrin upplevs som problematisk.

Skala 2a:

500 till 800 hårsäckar för att reparera så att proportionerna blir rätt.

Skala 3:
800 till 1,000 hårsäckar för fronten.

Skala 3a:
1,300 till 1,600 hårsäckar för fronten.

Skala 4:
1,100 till 1,400 för fronten och 800 till 1,100 för kronan.
(1,900 till 2,500 hårsäckar totalt).

skala 4a:
1,700 till 2,500+ för fronten.

Skala 5:
1,500 till 1,700 för fronten och 1,000 till 1,500 för kronan.
(2,500 till 3,200 hårsäckar totalt.)

Skala 5a:
2500 till 3200+ hårsäckar.

Skala 6:
1,700 till 2,500 för fronten och 1,500 till 1,700 för kronan.
(3200 till 4200+ hårsäckar totalt)

Skala 7:
2,500 till 3,000+ hårsäckar för att återuppbygga fronten.

 

 

 

Boka kostnadsfri konsultation
Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical