Håravfall

Håravfall är något som dom flesta drabbas av någon gång i livet. Ibland stöter man på hinder i livet som gör att vi tappar hår, något som man kan uppfatta som skrämmande.Det brukar börja med ett sakta krypande hårfäste som går bakåt och uppåt med början vid båda tinningarna. Ibland är håravfall tillfälligt och i bland är det permanent och du kan behöva behandling.

Vanliga orsaker till håravfall

 • Vanligast är Androgen alopecia, så kallat manligt håravfall och det drabbar ungefär var tredje man.
 • Sköldkörtelproblem eller någon hormonrubbning.
 • Sjukdom, undernäring, vitaminbrist, trauma och långvarig stress
 • Mekaniskt påverkan, permanentning, färgning och blekning av håret och strama hästsvansar etc.

Att på eget bevåg hjälpa sig själv mot sitt håravfall med olika tabletter, vitaminer, schampon och dylikt mot tunt hår utan veta vad håravfallet verkligen beror på kan i stället försena och därmed försvåra möjligheterna till rätt och effektiv behandling som kan hjälpa dig. Dels finns det risk för biverkningar, dels fördröjer det den riktiga diagnosen.

Ärftligt håravfall

Ärftligt håravfall som går under det medicinska namnet Androgenetic Alopecia. Kvinnor och män har androgena hormoner, några av dessa är testosteron (DHT), androstendion och dehydroepiandrosteron (DHEA). Dessa hormoner utsöndras från testiklar och binjurar hos män och i mindre mängd från äggstockar och binjurar hos kvinnor. Efter långvarig utsöndring av DHT börjar håret bli svagare och tunnare och faller sedan av och man blir tunnhårig.

Behandling av håravfall

Med hjälp av en mikroskopisk kamera kan vi studera hur dhårsäckarna växer, vid ärfligt håravfall ser man att hårsäckarna som normalt producerat fina friska hårstrån numera producerar allt mer tunnare, kortare och sprödare hårstrån för att sedan sluta helt producera hår.Är dina hårsäckarna i enhetlig storlek eller om håravfallet uppkommer plötslig är det mest troligt att håravfallet orsakas av något annat än ärftlighet och istället vara ett utav medicinskt tillstånd.

För djupare undersökning  tas även ett blodprov,  det är för att få veta om håravfallet beror på sköldkörtelproblem eller någon hormonrubbning. Efter att en diagnos är fastställd kan en strategi för effektiv medicinsk eller kirurgisk behandling fastställas för att hjälpa dig med ditt håravfall.

I ett tidigt skede kan man sätt in en behandling med läkemedel eller med en Prp-behandling. Men när stora fläckar redan har uppstått är hårtransplantation det enda som ger resultat. Håravfall drabbar både män och kvinnor men det skiljer sig lite åt. Håravfall kan upplevas som jobbigt med det finns ofta bra lösningar för dig. manligt håravfall

 

 

Medicin för håravfall

I tidig skede kan läkemedel som Rogain (Minoxidil) och Propecia (finasterid) behandla håravfall. Dessa läkemedel hämmar 5-alfareduktas, vilket motverkar ökningen av DHT i hårrötterna. Att kombinera med en PRP-behandling brukar även ofta ge bra resultat.  För män så är innehåller håret på bakhuvudet och håret ovanför öronen innehåller ingen 5-alfareduktas och påverkas därför inte av håravfall. Hårstrån/hårsäckar i dessa områden är inte känsliga för DHT och kommer inte att falla av även om testosteron fortsätter att utsöndras. Det är från dessa områden vi tar hårsäckar vid en transplantation.

Hur du förebygger håravfall:

 •  Minska stressen

Det finns olika sorters stress och dessa påverkar håret negativt och kan leda till håravfall, såväl kvinna som man kan drabbas. Sömnsvårigheter och en försämrad kosthållning är vanligt vid stress vilket gör att immunförsvaret försämras, detta leder också till ett försämrat upptagande av den näring du behöver för att håret ska växa. Vilket i sin tur ger ökad risk för håravfall.

 

 • Ät en varierad och hälsosam kost

Med en hälsosam kost kommer hälsosamt hår. Håret behöver proteinrik kost för att överleva, Proteinet innehåller aminosyror som hjälper håret att bilda nya hårsceller och är även en viktig del till hårväxten. Om man under en längre tid inte får i sig den mängd protein som behövs kommer håret att sluta växa.  Kolhydrater så som fullkorn, frukt och grönt ger Vitamin-B som är viktigt för hårets tillväxt. Genom att inte ha brist på den näring och mineraler vi behöver kan man ta hjälp av kosttillskott, som kan vara till stor hjälp för att få i sig all den näring man behöver för att bibehålla ett friskt hår.

 

 • Använd skonsamma hårvårdsprodukter

Det finns en rad olika hårvårdsprodukter på marknaden idag, men genom att hitta rätt produkter för dig och ditt hår så kan man förebygga håravfall.Eteriska oljor, aminosyror och växtextrakt kan ha god effekt mot håravfall. Använd alltid skonsamma verktyg och produkter när du stylar och behandlar ditt hår.

 • Tillräcklig sömn och motion

Sömn och motion går hand i hand med håret, att ta promenader dagligen ger ökad blodcirkulation och kan även ge dig bättre sömn, du behöver sova i genomsnitt 7–8 timmar per natt. En god nattsömn bidrar till spridning av blod och syre till nödvändiga organ, detta gör att hårväxten ökas.

 

 • Stimulera håret med massage

Många glömmer bort att ta hand om sin hårbotten men faktum är att den behöver stimuleras dagligen för att må bra. När man masserar hårbotten ökar blodtillförseln till hårsäckarna. Vilket kan medföra att håret växer snabbare och gör så att hårsäckarna ”aktiveras” igen.

 

Hamilton-Norwood’s skala för håravfall

Är en skala för att bedöma hur hur pass långt gånget håravfallet är och om hårtransplantation behövs.

Skala 1:
Ingen operation nödvändig.
scale 1
Skala 2:
Ingen operation nödvändig, 500 till 800 hårsäckar kan transplanteras om symmetrin upplevs som problematisk.
scale 2
Skala 2a:
500 till 800 hårsäckar för att reparera så att proportionerna blir rätt.
scale 2a
Skala 3:
800 till 1,000 hårsäckar för fronten.
scale 3
Skala 3a:
1,300 till 1,600 hårsäckar för fronten.
scale 3a
Skala 4:
1,100 till 1,400 för fronten och 800 till 1,100 för kronan.
(1,900 till 2,500 hårsäckar totalt)
scale 4
skala 4a:
1,700 till 2,500+ för fronten.
scale 4a
Skala 5:
1,500 till 1,700 för fronten och 1,000 till 1,500 för kronan.
(2,500 till 3,200 hårsäckar totalt.)
scale 5
Skala  5a:
2500 till 3200+ hårsäckar.
scale 5a
Skala  6:
1,700 till 2,500 för fronten och 1,500 till 1,700 för kronan.
(3200 till 4200+ hårsäckar totalt)
scale 6
Skala  7:
2,500 till 3,000+ hårsäckar för att återuppbygga fronten.
scale 6a

 

faq

Dom vanligaste frågor om håravfall:

 • Vilken är den vanligaste åldern för håravfall?

  Det finns inget direkt samband mellan ålder och håravfall. Personer med genetiska anlag för håravfall, dvs. personer som har progressivt håravfall i familjen, kan börja tappa hår redan vid 20 års ålder. Den vanligaste och mest intensiva perioden för håravfall är mellan 25 och 35 år. Efter 45 års ålder blir håravfallet långsammare.

 • Hur många hårstrån tappar vi varje dag?

  Det är normalt att tappa lite hår varje dag och dom flesta tappar cirka 100 hårstrån per dag.

 • Hur mycket växer vårt hår?

  Håret växer ungefär 1 centimeter per månad, dvs 0,33mm/dag, men det varierar från person till person. Procentuellt sett av hårsäckarna på vårt huvud arbetar i genomsnitt ca 85 % medan 15 % är i vilofas. Håret tunnas ut när allt fler hårsäckar går in i förtidig eller förlängd vila.

 • Hur påverkar DHT follikulära hårsäckar?

  De hårsäckar som man kan tappa är rika på ett enzym som kallas 5-alfareduktas. Detta enzym omvandlar testosteron till DHT. DHT binder till enzymets receptorer vilket gör att cellernas  ämnesomsättning upphör av naturliga orsaker. I tidiga faser av håravfall blir hårstråna tunnare och förlorar sitt pigment.

Läs mer om andra typer av håravfall:

Vi erbjuder kostnadsfria konsultationer där du får träffa en specialist på håravfall.