Håravfall

Läsa om de vanligaste orsakerna till håravfall och varför man tappar hår. Upplever du att du tappar mycket hår? Vi tappar i genomsnitt ungefär 40–100 hårstrån varje dag.  Det är inte förens när man tappar mer än 100 hårstrån per dag som man börjar tala om håravfall eller avtunning. Håravfall är något som dom flesta drabbas av någon gång i livet. Ibland stöter man på hinder i livet som gör att vi tappar hår. Det kan uppfattas som skrämmande men oftast är det bara tillfälligt.

håravfall

Ärftligt håravfall

Ärfligt håravfall (Androgenetic Alopecia)  är genetiskt är mer vanligare hos män än kvinnor trots vi båda har androgena hormonerNågra av dessa är testosteron (DHT), androstendion och dehydroepiandrosteron (DHEA). Dessa hormoner utsöndras från testiklar och binjurar hos män och i mindre mängd från äggstockar och binjurar hos kvinnor. Efter långvarig utsöndring av DHT börjar håret bli svagare och tunnare och faller av.

Håravfall hos män brukar oftast börja med ett sakta krypande hårfäste som går bakåt och uppåt. Medan hos kvinnor tunnas håret ut oftast ut mer jämt fördelat eller vid tinningarna.

Det som händer vid ärfligt håravfall:

Är att hårsäckarna som normalt producerat fina friska hårstrån, nu producerar allt mer tunnare, kortare och sprödare hårstrån. För att sedan helt sluta producera hår. Är dina hårsäckarna i enhetlig storlek eller om håravfallet uppkommer plötsligt, är det mest troligt att håravfallet orsakas av något annat än ärftlighet.

Vanliga orsaker till håravfall:

 • Androgen alopecia, ärftligt håravfall 
 • Sköldkörtelproblem och hormonrubbning.
 • Sjukdom, undernäring, vitaminbrist, trauma och långvarig stress
 • Mekaniskt påverkan, permanentning, färgning och strama hästsvansar etc.
 • Läkemedel, som: p-piller, antidepressiva läkemedel mm.

Tydliga tecken du tappar hår:

 • Du börjar märka du tappar fler hårstrån på borsten och du får ta bort lager av hår mer ofta.
 • Mer hår i golvbrunnen efter du har duschat.
 • Synligt märkart tunnar hästsvans.
 • Du börjar se hud på hårbotten när håret dras bakåt. Det är glest mellan hårstråna!
 • Det är hår i hemmet, på kudden tex när du vaknar.

Behandling mot håravfall:

Det finns många olika behandlingar mot håravfall. Kommer du till vår hårklinik kan vi med hjälp av en mikroskopisk kamera studera hur dina hårsäckarna växer. För djupare undersökning  så tas även ett blodprov. I ett tidigt skede kan vi behandla håravfall med läkemedel eller med en Prp-behandling. Men om stora kala fläckar redan har uppstått, så är hårtransplantation det enda som ger resultat.

Att på eget bevåg försöka bota sitt håravfall med hemmakurer, olika tabletter, vitaminer, schampon och dylikt utan veta orsaken till kan stjälpa. Då det kan försena och försvåra möjligheterna till att du får rätt effektiv behandling i tid. Så fort en  diagnos är fastställd kan en strategi för en effektiv medicinsk eller kirurgisk behandling fastställas.

Kvinnligt håravfall

kvinnligt håravfall

Att som kvinna drabbas av kvinnligt håravfall känns ofta inte lika normalt som hos en man, vars håravfall förknippas mer med det normala åldrandet. Att tappa hår som kvinna kan därför vara en mycket traumatisk upplevelse. En man har ofta alternativet att raka av håret eller klippa det väldigt kort när det börjar tunnas ut. Men som tur är kan kvinnligt håravfall i dom flesta fall behandlas effektivt.

Hur kvinnligt håravfall ter sig

Runt 10-15 % av alla kvinnor börjar någon gång i livet att tappa hår eller erfar uttunning. De flesta kvinnor börjar märka av håravfall i 50-60 års åldern, men det kan även inträffa i alla åldrar. Kvinnligt håravfallet är oftare svårare att upptäcka, då det ofta utvecklas mer gradvis. Det kan vara jämt fördelat över hela hårbotten (diffust håravfall), hos kvinnor brukar ofta håret tunnas ut på övre tredjedelen till hälften av hårbotten. Medans för män så börjar det oftast tunnas ut först i vikarna i pannan och så småningom letar sig upp mot hjässan.

Vanlig orsaker till kvinnligt håravfall

De bakomliggande orsakerna för håravfall hos kvinnor är komplicerade.

 • Mekaniska orsaker
 • Sköldkörtelproblem
 • Bieffekt av mediciner
 • Näringsbrist
 • Järnbrist
 • Hormonförändringar
 • Androgen alopeci.
 • Hormonell obalans
 • Sträng diet
 • Stress

Håravfall vid klimakteriet

När kvinnor åldras minskar produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen. När kvinnor når övergångsåldern sjunker östrogenet i snabb takt. Detta kan i sin tur leda till att håret tunnas ut och en del upplever även ökad hårväxt i ansiktet. Alla kvinnor i klimakteriet drabbas dock inte av håravfall, det vanligaste är att håret blir tunnare än det varit tidigare.

Håravfall under eller efter graviditet

Är något som är vanligt och beror på att fler hårfolliklar inträder i vilofas under graviditeten  och i normalfallet återinträder hårfolliklarna i tillväxtfas 3-4 månader efter förlossning.

 

manligt håravfall

För att kunna stoppa eventuella besvär i tid så var uppmärksam på om ditt hår förändras.

Telogent effluvium – Plötsligt håravfall

Telogen effluvium ett tillstånd som innebär att onormalt många hårsäckar går in i en vilande fas som gör att håret faller av. Det kan uppkomma som följd av de många olika påfrestningar du haft i livet. En drabbad patient märker av detta mycket tydligt då det ofta rör sig om stora mängder hår men också stora tussar som helt plötsligt lossnar från huvudet.

Orsaker till Telogen effluvium

För att få veta orsaken till Telogen effluvium bör du gå tillbaka i tiden 3–4 månader för att kunna lokalisera den utlösande faktorn till håravfallet eftersom den först visar sig efter så lång tid. Tappar du stora mängder hår är det viktigt att du söker hjälp för att få veta vad den bakomliggande orsaken är. Brist på järn kan orsaka håravfall och då kan man behöva äta järntillskott, du kan också behöva byta läkemedel om dessa har en påverkan. Det kan också vara så att det är någon sjukdom är orsaken till att du tappar hår.

Medicin mot håravfall

Det finns en uppsjö läkemedel mot håravfall och vissa är bättre än andra. I många fall kan en kombination av läkemedel mot håravfall och behandling vara bästa kombinationen för patient.

Det finns läkemedel som Rogain (Minoxidil) och Propecia (finasterid) för att behandla håravfall. Dessa läkemedel hämmar 5-alfareduktas, vilket motverkar ökningen av DHT i hårrötterna. Att kombinera med en PRP-behandling brukar även ofta ge bra resultat. För män så innehåller håret på bakhuvudet och håret ovanför öronen innehåller ingen 5-alfareduktas och påverkas därför inte av håravfall. Hårsäckar i dessa områden är inte känsliga för DHT och kommer inte att falla av även om testosteron fortsätter att utsöndras. Det är från dessa områden vi tar hårsäckar vid en transplantation.

Så här kan du förebygga håravfall:

 •  Minska stressen

Det finns olika sorters stress och dessa påverkar håret negativt och kan leda till håravfall. Sömnsvårigheter och en försämrad kosthållning är vanligt vid stress vilket gör att immunförsvaret försämras. Det i sin tur leder till ett försämrat upptagande av den näring du behöver för att håret ska växa. 

 • Ät en varierad och hälsosam kost

Med en hälsosam kost kommer hälsosamt hår. Håret behöver proteinrik kost för att överleva. Proteinet innehåller aminosyror som hjälper håret att bilda nya hårsceller och är även en viktig del till hårväxten. Om man under en längre tid inte får i sig den mängd protein som behövs kommer håret att sluta växa.  Kolhydrater så som fullkorn, frukt och grönt ger Vitamin-B som är viktigt för hårets tillväxt. För att få den näring och mineraler vi behöver kan man ta hjälp av kosttillskott.

 • Använd skonsamma hårvårdsprodukter

Det finns en rad olika hårvårdsprodukter på marknaden idag. Använd skonsamma hårschampon utan parabener.

 • Tillräcklig sömn och motion

Sömn och motion går hand i hand med håret. Daglig motion ger ökad blodcirkulation och kan även ge dig bättre sömn. Du behöver sova i genomsnitt 7–8 timmar per natt. En god nattsömn bidrar till spridning av blod och syre till nödvändiga organ, detta gör att hårväxten ökas.

 • Stimulera håret med massage

Många glömmer bort att ta hand om sin hårbotten men faktum är att den behöver stimuleras. Vid massage av hårbotten ökas blodtillförseln till hårsäckarna. Vilket kan medföra att håret växer snabbare och gör så att hårsäckarna ”aktiveras” igen.

Ludvig skalan för kvinnligt håravfall

Skalan visar graderna av hårförlust och är ett mått som har funnits 50-talet.

Kvinnligt håravfall
Kvinnligt håravfall

 

Hamilton-Norwood’s skala för manligt håravfall

Är en skala för att bedöma hur hur pass långt gånget håravfallet är och om hårtransplantation behövs.

Skala 1:
Ingen operation nödvändig.
scale 1
Skala 2:
Ingen operation nödvändig, 500 till 800 hårsäckar kan transplanteras om symmetrin upplevs som problematisk.
scale 2
Skala 2a:
500 till 800 hårsäckar för att reparera så att proportionerna blir rätt.
scale 2a
Skala 3:
800 till 1,000 hårsäckar för fronten.
scale 3
Skala 3a:
1,300 till 1,600 hårsäckar för fronten.
scale 3a
Skala 4:
1,100 till 1,400 för fronten och 800 till 1,100 för kronan.
(1,900 till 2,500 hårsäckar totalt)
scale 4
skala 4a:
1,700 till 2,500+ för fronten.
scale 4a
Skala 5:
1,500 till 1,700 för fronten och 1,000 till 1,500 för kronan.
(2,500 till 3,200 hårsäckar totalt.)
scale 5
Skala  5a:
2500 till 3200+ hårsäckar.
scale 5a
Skala  6:
1,700 till 2,500 för fronten och 1,500 till 1,700 för kronan.
(3200 till 4200+ hårsäckar totalt)
scale 6
Skala  7:
2,500 till 3,000+ hårsäckar för att återuppbygga fronten.
scale 6a

Artikel i Aftonbladet Kvinna: Därför tappar du håret – och så får du det tillbaka

Första gången Sofie Jansson, 45, märkte att hon tappade hår var i tidiga 30-årsåldern. Under tio år tunnades hennes hår sakta men säkert ut. I dag har hon fått tillbaka delar av sitt forna svall med en unik metod.
– Man blir stressad när man tappar håret och vet inte vad man ska göra, jag tror att det är ännu svårare för kvinnor än män att tappa håret, säger Sofie JanssonLäs mer

 

Om du mår dåligt över ditt hår

Om ditt välmående påverkas av håravfall på ett negativt sätt kan det vara bra att söka hjälp. Håravfall kan ibland leda psykologiska tillstånd som: ångest, oro och andra känslomässiga problem. I vissa fall går det så långt att man till och med tar avstånd helt från sina nära och kära. Tidigare utåtriktade och självsäkra personer kan bli tillbakadragna och helt förlora sitt självförtroende. Det hela triggas upp genom att personer i din närhet ständigt kommenterar det uttunnade håravfallet.

faq

Dom vanligaste frågor om håravfall:

När börjar man tappa hår, vilken är den vanligaste åldern?

Det finns inget direkt samband mellan ålder och håravfall. Personer med genetiska anlag för håravfall, dvs. personer som har progressivt håravfall i familjen. De kan börja tappa hår redan vid 20 års ålder. Den vanligaste och mest intensiva perioden för håravfall är mellan 25 och 35 år. Efter 45 års ålder blir håravfallet långsammare.

Hur många hårstrån tappar vi varje dag?

Det är normalt att tappa lite hår varje dag och dom flesta tappar cirka 100 hårstrån per dag.

Hur påverkar DHT follikulära hårsäckar?

De hårsäckar som man kan tappa är rika på ett enzym som kallas 5-alfareduktas. Detta enzym omvandlar testosteron till DHT. DHT binder till enzymets receptorer vilket gör att cellernas  ämnesomsättning upphör av naturliga orsaker. I tidiga faser av håravfall blir hårstråna tunnare och förlorar sitt pigment.

Vi erbjuder kostnadsfria konsultationer där du får träffa en specialist på håravfall.