Hårtransplantation 

Vi på Akacia Medical arbetar med senaste och mest avancerade tekniken som idag används vid genomförande av en hårtransplantation. Behandlingen har snabb läketid och lämnar inga synliga ärr. Det i stort sett omöjligt att se någon genomgått en hårtransplantation. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår vi har utfört över 10 000 hårtransplantationer och har flera toppkirurger som arbetar hos oss och vi lämnar alltid garanti på våra hårtransplantationer.

Du får alltid en Prp-behandling gratis värd ca 3500kr för att öka överlevnad och tillväxt av dina nya transplantat ytterligare vid operation.

Hårtransplantation utan ärr

En hårtransplantation med FUE-metoden (Follicular Unit Extraction) innebär att enskilda hårsäckgrupper avlägsnas direkt från givarområdet. Oftast flyttas hår från patientens bakhuvud där håret är genetiskt kodat att inte tappa. Patienten kan välja att göra små kosmetiska justeringar som att flytta hårlinjen till att fylla ut större kala områden på huvudet. De transplanterade hårsäckarna växer fast nästan direkt och börjar producera naturligt hår med tiden. Resultatet av en hårtransplantation är att det ser naturligt ut och transplanterat hår kan inte falla av.

De vanligaste områdena att transplantera hår till är; hjässa, vikar och hårlinje. Med det kan även utföras på andra hårbärande områden som; skägg, ögonbryn och polisonger som har påverkats av håravfall eller saknas helt, samt för att dölja ärr.

Hårtransplantation är den enda permanenta metoden för att få ytterligare hårväxt! För att få ett bra resultat bör patienten ha ett bra givarområde. Antal hårsäckar som kan plockas beror på givarområdets täthet. Ju fler hårsäckar som transplanteras desto bättre och naturligare resultat. 

 

Vem är lämplig kandidat?

Dom flesta män och kvinnor som drabbats av ärftligt håravfall med skallighet eller djupa vikar kan förvänta sig goda resultat av en hårtransplantation. Patienten bör ha ett tillräckligt bra givarområde i bakhuvudet att utvinna hårsäckar ifrån, men vi kan även utvinna hårsäckar från andra givarområden så som brösthår osv.

hårtransplantation

En hårtransplantation med FUE-metoden görs genom att läkaren tar ut follikulära enheter (hårsäckar) med hjälp av särskilda nålar på 0,6 mm. Det är mindre än branschstandard som är på 0,9 mm. Mindre verktyg bidrar till högre precision, snabbare läkningstid och bättre resultat. Men även till tätare placering  av hårsäckarna i mottagarområdet och att fler hårsäckar förblir intakta. Inga skalpeller används vid denna metod och hårsäckar utvinns genom specialnålar (punscher).

Follikulära enheter består av cirka 1-4 hårstrån. Innan operationen rakas givarområdet (baksidan av huvudet). Behandlingen utförs sedan under lokalbedövning och hårsäckarna (s.k. grafts) planteras en i taget till det hårlösa området. Proceduren är en två-stegs-process, först en millimeter hål och sedan plantering av hårsäcken. Jämfört att använda sig av en ”Implantator” en penna som trycker ner hårsäcken så är arbetar vi på Akacia Medical manuellt. Detta då manuellt arbete innebär högre precision med mindre vävnadsskador än om man arbetat med en ”penna” (Implantator).

Föregångaren till FUE är FUT-metoden som innebär att man skär loss en hudremsa från bakhuvudet (Stripe) för att sedan plocka ur hårsäckarna. På ett operationstillfälle kan hela 3500 hårsäcksgrupper (grafts) transplanteras på en dag. FUE-metoden är den mest effektiva hårtransplantationstekniken på marknaden. Vi har sedan starten 2001 en lång erfarenhet i branschen av hårtransplantationer.

Inför en hårtransplantation

Så gör vi en konsultation där vi går igenom patientens individuella förutsättningar, förväntningar och det resultat som kan uppnås. Vi undersöker även hårkvalitet samt ställer frågor om den allmänna hälsan för att få ta reda på vad vad som är medicinskt möjligt.

Vi ger patienten prisuppgifter om vad hårtransplantation kommer att kosta, samt ger förslag på olika operationstider. Vi går även igenom hur en operation går till samt hur eftervården går till, allt för att patienten ska känna sig trygg i sitt beslut. Patienten kan välja att genomföra sin hårtransplantation på vår klinik i Stockholm eller i Istanbul. Vi håller även konsultationer i Göteborg.

 

Hur går en hårtransplantation till?

När patienten kommer till Akacia Medical under operationsdagen går vi igenom operationsplanen. Vi börjar markera ut områden för hårtransplantationen så vi vet hur hårsäckarna ska fördelas. Det planeras även för framtiden för att försäkra oss om att patientens hår ska se naturligt ut resten av livet. Om patienten har fortsatt håravfall kan det bli aktuellt med en andra hårtransplantation efter några år och då är det av stor vikt att vid första operationen kalkylera med viss marginal så att man har goda förutsättningar till senare tillfälle.

Vi rakar både givarområdet och mottagarområde samt rengör patientens huvud och ger lugnande medicin (vid behov) och lokalbedövning.

Under tiden operationen pågår kan patienten vila bekvämt i operationsstolen. En FUE hårtransplantation är tidskrävande, antalet hårsäckar som ska transplanteras avgör hur lång tid operationen tar. En stor hårtransplantation på runt 2500-3500 hårsäckar brukar ta nästan en hel dag, cirka 6-10 timmar. Under operationen kan patienten ta mindre pauser samt när halva operation har genomförts serverar vi lunch.Vid varje hårtransplantation ingår en stamcellsbehandling (PRP) som bidrar till ännu bättre resultat.

Vad händer efter en hårtransplantation?

Läggs Prp i hårbotten, därefter bandageras man och eftervården går igenom. Därefter kan åker man hem kurerar sig. Patienten kan vara tillbaka på jobbet efter ca 10 dagar utan att ha allt för tydliga spår av en genomförd hårtransplantation, lite lätt rodnad och kortare hår till en början.

 • De första 10 dagarna är det väldigt viktigt att inte påverka/utsätta hjässan för yttre faktorer då hårstråna till en början är väldigt ömtåliga. Exempel på yttre faktorer är regn, huvudbonader etc.
 • Man sover med ”flygplanskudde” för att utsätta givarområdet så lite som möjligt.
 • Givarområdet behöver 3 dagar för att läka. Därefter smörjer man in med lotion 1 gång per dygn i 10 dagar (låter det verka i 40 min. och sköljer sedan ur med ljummet vatten och låter lufttorka).
 • Efter dessa 10 dagar börjar man (om skorporna inte redan ramlat av) massera försiktigt så att den bildade skorpan faller av. I samband med detta kan man eventuellt tappa det ”ytliga/fjuniga” transplanterade håret, men dessa växer tillbaka.
 • 1 månad ingen träning, sol eller havsvatten, bastu eller liknande som kan orsaka bl.a. svettningar.

  Fördelar med FUE-Metoden

  • De små hål som uppstår när hårsäckarna plockas ut läker ihop inom en vecka utan att lämna ärr.
  • Du kan ha kort hår utan att några ärr syns medans ditt nya hår växer ut.
  • Det är möjligt att transplantera upp till 3 500 hårsäckar, eller med andra ord 8 000 – 9 000 hårstrån på en dag.
  • Ett bestående och naturligt resultat.
  • Om det inte finns tillräckligt med hår i donatorområdet kan follikulära enheter tas från andra delar av kroppen (bröst, rygg, mage, ben etc.) och placeras på huvudet.

 

Hårtransplantation på kvinnor

När kvinnor vill genomföra hårtransplantation med FUE-metoden rakas underhåret på bakhuvudet för att donatorområdet inte ska vara synligt. Därefter transplanteras hårsäckarna var för sig. På grund av att det ofta inte går att raka bort allt hår på en kvinnas huvud går det inte att transplantera lika många hårsäckar.

Eftersom att hårsäckarna tas en i taget blir ingreppet dyrare. Dessutom är metoden mer tidskrävande än andra enklare metoder.

Hårtransplantation för vikar

Är den mest vanliga typen av hårtransplantationer vi gör på kliniken, begynnande håravfall brukar oftast börja i vikarna och att fronten blir svagare. Genom att fylla ut vikarna mer hårsäckar kan man på nytt återskapa symmetrin i ansiktet och sänka vikarna. Vi skapar samma täthet i det hårlösa området så att det passar med omgivande hårtäthet. Vid denna behandling flyttar oftast färre hårsäcksgrupper än vid en full hårtransplantation, resultaten brukar göra stor förändring för patientens välbefinnande.

BHT (Body Hair Transplantation)

Om nackområdet (donatorområdet) inte har tillräckligt med hår för överföring, kan kroppshåret användas. Hår som tas från bröstet och andra hårbetäckta delar av kroppen kan överföras till det hårlösa området på huvudet med FUE-metoden. Kroppshårets karaktär är inte detsamma som huvudhårets eftersom huvudet har mer blodcirkulation och högre utfodringsförmåga. Denna metod är inte alltid att föredra, men det är ett alternativ.

Resultaten av en hårtransplantation

Ett naturlig fylligare hår. En hårtransplantation bidrar ofta till ett föryngrat utseende och ökat självförtroende. Slutresultatet av en hårtransplantation grundar sig i dina önskemål och dina förutsättningar som påverkar vilket resultat du kan förvänta dig.
Man börjar se skillnad efter ca 3-4 månader.

Resultaten man får beror på hur rutinerade läkaren och operations-teamet är samt vilken teknik och utrustning som används. Alla våra läkare är handplockade hos oss och vi arbetar dagligen med att utföra hårtransplantationer. Efter ca 12 månader kan man se det slutgiltiga resultatet av din hårtransplantation och då gör vi på utvärdering slutresultatet. Under den tiden kommer vi ha personlig kontakt. Ditt resultat är också vårt resultat och vi är väldigt måna om att du ska bli helt nöjd. Under tillväxt perioden så rekommenderar vi att patienten kommer och gör PRP-behandlingar.

Vid hårtransplantation hos oss ingår också en PRP-behandling (stamcellsbehandling) vid varje transplantation samt skriftlig garanti på våra hårtransplantationer. Vi utför våra hårtransplantationer i Stockholm och även förmedlar till en klinik vi har tätt samarbete med i Turkiet. 

 

 

faq

Här samlar vi dom vanligaste frågor och svar patienter brukar ha kring en hårtransplantation.

Hur många hårstrån får man med en hårtransplantation?

För att få fram antalet hårstrån efter en hårtransplantation brukar man ta antalet hårsäckar gånger 2,5 så får man fram det ungefärliga antalet hårstrån som transplanteras.

Varför är givar området så stort vid en hårtransplantation?

Om man plockar från ett stort område så kan man plocka fler hårsäckar utan att skada givarområdet. Vi vill ju inte att patienten ska bli tunnare på baksidan av huvudet bara för att få fylligare hår på ovansidan.

Hur lång tid tar det tills man tappar de transplanterade hårsäckarna?

De transplanterade hårsäckarna blir svarta till färgen och ser ut som sårskorpor efter ca 3 dagar. Det tar ca 10 dagar tills man börjar tappa de transplanterade hårsäckarna.

Har ni åldersgräns på hårtransplantation?

Vi vill gärna se att patienten är myndig. Vi bedömer varje patient enskilt så det går inte att sätta åldersgräns.

Hur lång tid tar själva hårtransplantationen?

Ingreppet kan ta allt mellan 6-10 timmar. Det varierar beroende på hur många hårsäckar som ska transplanteras.

Vad stort är verktyget man använder?

Nålarna har en diameter på 0,6.

Behöver man tänka på något innan operationen?

Tänk på att inte dricka alkohol dagarna innan operationen, annars finns det inget speciellt som man behöver tänka på.

Behöver man tänka på något under operationsdagen?

Inget speciellt om läkaren inte rekommenderat något på förhand. Ha på dig en skjorta på operationsdagen så att man inte behöver dra kläderna över huvudet efter operationen.

Kan man få håravfall pga p-piller?

P-piller är ju hormonbehandling så ja det kan påverka håravfall.

Kan jag flytta hår från en annan människa?

Det går inte att ta hårsäckar från en annan person då DNA uppsättningen är annorlunda. Kroppen stöter bort det den inte känner igen, därav att vi inte hårsäckar från andra.

Varför tappar man först hår i vikarna?

Det finns en massa olika scenarion för håravfall. Alla tappar inte hår i vikarna först.

Kommer folk i min närhet märka att jag gjort en hårtransplantation?

Direkt efter en hårtransplantation så har man skorpor uppe huvudet. Efter att patienten tappar skorporna så är hårbotten rödirriterad. Det rödirriterade kan sitta i allt från 3-4 veckor upp till 3-4 månader. Det är väldigt individuellt hur länge det rödirriterade sitter i.

Finns det komplikationer eller risker med en hårtransplantation?

Det händer ytterst väldigt sällan, men om det blir en infektion så kan det behandlas med antibiotika.

Skillnaden på hårstrån, hårsäck och transplantat?

En hårsäck innehåller flera hårstrån. En hårsäck hos Akacia Medical motsvarar ordet ”graft” på engelska. Det är viktigt att veta det då vissa kliniker i Sverige kallar hårstrån för hårsäckar och hårsäckar för transplantat osv. De säger en sak men menar en annan. Vi rekommenderar alltid att ställa frågor så att man som patient verkligen vet vad man får.

Varför gör man PRP vid en hårtransplantation?

Det görs för att boosta hårsäckarna och öka dess överlevnad, samt att det gör att hårsäckarna rotar sig bättre och påskyndar tillväxtfas av håret från viloläge.

Läs mer om håravfall

Titta på före- och efterbilder hårtransplantation

Titta på våra patientporträtt

 

Mats hårtransplantations video
Se filmen om Mats
Tonys hårtransplantations video
Se filmen om Tony

Vad kostar en hårtransplantion?

Våra priser ligger på mellan 25 000 SEK och 70 000 SEK för en behandling. Se gärna på vår priser för hårtransplantation och våra övriga behandlingar.