Sveriges mest erfarna hårklinik

Alopecia areata

Alopecia areata är den medicinska termen för fläckvis hårbortfall. Det är en autoimmun sjukdom som innebär att kroppens immunsystem låter hårsäckarna gå in ett vilotillstånd. Som i sin tur gör att håret tillslut faller av. Antalet fläckar kan variera från enstaka till många och även till ett helt håravfall. Fläckarna uppträder vanligtvis på hjässan och skäggbotten men kan förekomma på ögonbryn, ögonfransar och annan kroppsbehåring.

alopecia areata

Det finns tre stadier av Alopecia areata

  • Alopecia areata – Fläckvis hårbortfall
  • Alopecia totalis – Avsaknad av huvudhår
  • Alopecia universalis – Total förlust av kroppsbehåring

Orsaker till Alopecia areata

Alopecia areata är en autoimmun sjukdom som innebär att immunförsvaret angriper hårsäckarna och gör att håret slutar producera nya celler. Sjukdomen är också kopplad till en viss ärftlighet men kan också uppstå vid svår psykisk stress. Men det finns ännu inte en känd orsak till vad som orsakar sjukdomen.

Symtom

Det börjar ofta som en kal fläck i storlek med en femkrona på skalpen. Denna fläck kan växa sig större, avstanna eller växa ut. Det är svårt att veta hur länge sjukdomstillståndet kvarstår och hur omfattande det blir då det varierar från fall till fall. I vissa fall blir det permanent och i andra fall återupptar hårsäckarna sin produktion och nya hårstrån växer ut.

En minoritet på 10% tappar allt sitt hår. Att tappa allt hår är något som vanligast drabbar barn eller unga. Runt 60% av med Alopecia areata får sjukdomen före 20 års ålder. Men man kan även drabbas på äldre dagar.

Alopecia areata är inte något som är fysiskt skadligt och man löper inte heller någon ökad risk att drabbas av andra sjukdomar.

Behandling för Alopecia areata

Idag finns det tyvärr ingen behandling som har bevisad god effekt mot Alopeci areata. Men man bör komma ihåg att hårsäckarna inte är skadade för alltid, utan enbart vilar. Ett effektivt sätt att få dessa ur vilofasen och börja bilda nya hårstrån saknas. Det är det som en PRP-behandling gör, då det kan få igång hårsäckarna så att de börjar producera hår igen. Det går även att testa kortisonkräm som befrämjar hårväxten men resultatet är mycket varierande. Läs mer om  fakta om håravfall för först mer om ämnet och dom olika behandlingarna som finns.

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical