Sveriges mest erfarna hårklinik

Vitaminbrist är en vanligt orsak till håravfall

Att har en bristfällig kosthållning kan leda till vitaminbrist som i sin tur kan leda till håravfall. Idag är det många som håller en vegansk kost eller är  vegetarian. Något som sägs ha många fördelar för din hälsa, men kan också medföra några oförutsedda biverkningar som håravfall på grund av man inte får i sig alla mineraler och vitaminer inte lägger till kosttillskott.

Om man äter en vegansk kost är det bra om man får i sig alla de viktiga ämnena via kosttillskott. Kosttillskottet B12 är bra för att undvika att drabbas av håravfall. Vitaminet B12 återfinns endast i kött, fisk, fjäderfä och andra livsmedel som kommer från djur men även i spannmål och korn. Veganer riskerar många gånger att inte få tillräckligt med B12 i sin kost. Om vi inte får i oss dom livsnödvändiga aminosyrorna kan det påverka oss på olika sätt.

Varför vi behöver vitaminer och mineraler för våra hår

Ditt hår behöver vissa vitaminer och mineraler för att växa sig starkt och glänsande. Några av dessa näringsämnen kommer från kött och mjölkprodukter, och de finns i små mängder i både växter och grönsaker.Vi får all vår näring från kosten kommer från växter. Det är fullt möjligt att få i sig alla näringsämnen du behöver genom att äta en växtbaserad kost men det krävs noggrann planering. I vissa fall kan håravfall vara direkt relaterat och kan ibland förekomma med snabb viktminskning som kan bero på att man byter till en vegetarisk eller vegansk kost.

Så länge du inkluderar de korrekta näringsämnena i din dagliga kost så kommer du uppnå ett hälsosamt och vackert hår igen.

 

Järnbrist

Din vegansk kost kan innehålla mycket järn från gröna grönsaker och linser men järnet i vegetabiliska livsmedel har en lägre upptagningsförmåga.

 

Proteinbrist kan leda till håravfall

Låg proteinkonsumtion och snabb viktminskning i samband med en vegansk kost kan leda till håravfall. Självklart kan du äta protein i överflöd på en vegansk kost, så länge du inkluderar nötter, frön, baljväxter, bönor och soja. Men att lita för mycket på sojaprodukter kan vara problematisk för ditt hår. Soja kan förvärra Hypothyroidism hos dem som redan är utsatta för detta tillstånd eller de med lågt intag av jod.

 

Vitaminer och mineraler du bör se till att få i dig tillräckligt av: 

Vitamin B12

Bristsymptom: Trötthet, yrsel, andfåddhet och stickningar i fingrar och tår. Vitamin B12 finns huvudsakligen i berikade livsmedel (t.ex. vegetabilisk mjölk) och kosttillskott.

 

Vitamin D

Bristsymptom: Trötthet, muskelsvaghet och försämrad syn. Under vinterhalvåret rekommenderas både veganer och allätare att inta tillskott av D-vitamin eftersom solen står för lågt för att vi ska kunna omvandla D-vitamin i huden. Vitamin D2 är den veganska varianten av vitamin D.

 

Kalcium

Bristsymptom: Tandproblem, frakturer och värk i kroppen.
Kalcium finns i bland annat berikad växtdryck, grönkål, sojabönor, kikärtor, broccoli och mandlar.

 

Omega 3

Bristsymtom: Hudproblem, håravfall, sänkt immunförsvar och koncentrationssvårigheter.

Omega 3 finns i bland annat i linfröolja, alger, rapsolja och olivolja.

 

Järn

Bristsymptom: Trötthet, blek hy, koncentrationssvårigheter och långvarig träningsvärk.

De bästa källorna till växtbaserat järn är betor, spenat, okra, kale, broccoli, torkade aprikoser, fikon, sojabönor, mandel och spannmål.

Protein:

Det finns några växtbaserade proteinkällor som är enklaste att införliva i en daglig rutin. Quinoa, seitan, tofu, sojaprodukter, bönor, nötter, linser och kikärter.

 

Har du problem med din hälsa så tveka inte att söka professionell hjälp.

 

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical