Hår
Hur mycket hårstrån vi har på våra huvuden och vilken hårkvalitet varierar då vi föds med olika förutsättningar. Vi människor har cirka 100 000-160 000 antal hårstrån på vårt huvud. Totalt har vi cirka 5 miljoner hårstrån på hela vår kropp .
Varför vi har hår kanske inte är något du reflekterar så mycket över. Men faktum är att hur mycket hår vi kommer att få avgörs redan tidigt i fosterstadiet och är genetiskt.
Hur snabbt växer hår?
Vår hår växer i genomsnitt 1–1,5 cm/månad, dvs 15 cm/år. Ett hårstrå växer inte i samma takt hela tiden utan den har tre olika växtfaser som bildar cykler. Dessa växtfaser varierar med hårtypen: hår med en lång växtperiod, exempelvis huvud- och skägg hår kan bli längre än andra slags hår.
Hur många hårstrån vi tappar per dag är individuellt
Vi tappar omkring 50–100 hårstrån per dag, ibland kan vi tappa väldigt mycket hår och ibland växer det inte tillbaka. Det kan då röra sig om håravfall.
Ett hårstrå består av keratin
Ett hårstrå är uppbyggt av keratin, det är precis samma keratin som ingår i vår hud och naglar. Varje hårstrå består av döda keratiniserade celler i tre olika lager.
Hårsäck
Vi har hårsäckar eller hårfoliker över hela vår kropp och för varje hårstrå har vi en liten flik i huden som förankrar varje hårsäck. Det vi ser på vår hårbotten är hårstråna.
Så här är en hårsäck är uppbyggd
En hårsäck är en hålighet med en sekretorisk körtel där hårstrån växer ut. Varje hårsäck producerar cirka 1–3 hårstrån, men vissa människor kan ha upp till 6 hårstrån i en hårsäck men detta är ytterst ovanligt. Det vanligaste är att det växer 1–2 hårstrån. Dina hårstrån växer till sig i hårpulpan som finns vid basen av hårfollikeln, det är där cellerna delar sig och växer och producerar hårstrån.
Den nedersta delen av hårstrået är omgivna av rotpapillen, den förbinder bindväv och blodkärl. Papillens uppgift är att ge näring till hårsäckarna, leverera hormoner som reglerar tillväxten och strukturen på håret. Celldelningen som sker pressar det ännu osynliga håret uppåt, när det väl blir synligt består den av sammanvuxna, döda och hårda celler som är vårt hår.
Runt varje hårsäck så finns det talgkörtlar vars uppgift är att fungera som ett smörjmedel för håret och hårstråna. Människor som lätt får fett hår har helt enkelt ett överskott av sebum i håret.
Hårväxt cykeln: aktiv fas och vilofas
Vår hårtillväxt går i cykler, likt alla celler i kroppen och varje hårsäck har i genomsnitt 25 livs cyklar. Det betyder att en människa tappar hårstrån från en och samma hårsäck 25 gånger under ett liv. En follikel producerar hår mellan 2–6 år för att sedan gå in i viloläge några månader. Efter en viloperiod så försvinner rotpapillen och håret dör och faller av efter en tid. Vi kan uppleva märkbart håravfall om vi får störningar i tillväxten.
Ett hårstrås livscykel kan störas och det medför att man tappar håret innan den normala tillväxtfasen.
Orsaker kan vara:
- Fysisk stress, kirurgiska ingrepp, blödningar, långvarig hög feber, mm.
- Säsong skiftningar
- Hormonell obalans
Våra hårsäckar är omgivna av ett kollagen som fungerar som ett protein som stödjevävnad i hårbotten. När vår hårcykel rubbas kan det ofta bero på en överproduktion av kollagen, som i sin tur medför en kollagen samling som stelnar runt hårsäcken. Det resulterar i att hårroten kläms ihop och förlorar fästet i hårbotten. Den försämrade cirkulationen i hårbotten bidrar att hårsäcken inte får tillräckligt med näring och resultatet blir tunnare hårstrån och försvagade fästen, som gör att håret faller av.