Sveriges mest erfarna hårklinik

Hypothyroidism, Hypotyreos

På vår hals framsida har vi en sköldkörtel som producerar hormoner, dessa hormoner påverkar nästan alla kroppens funktioner. Om sköldkörteln tillverkar för lite hormoner kan ett tillstånd som kallas Hypotyreos uppstå. Det innebär att du får låg ämnesomsättning och din kropps sätts i lågvarv. Sköldkörtelstörningar är vanliga och faktum är att cirka 12% av befolkningen kommer att uppleva onormal sköldkörtelfunktion någon gång under livet.

På den mest grundläggande nivån är sköldkörtelhormonet ansvarig för att samordna energi, tillväxt och ämnesomsättning i kroppen.

Symtom vid sköldkörtel rubbning:

 • Trötthet eller mindre ork
 • Depression
 • Koncentrationssvårigheter
 • Frusenhet
 • Torr hud och torrt hår
 • Förstoppning
 • Viktökning
 • Minnessvårigheter
 • Långsam hjärtrytm
 • Ont i leder och muskler
 • Svårigheter att få barn

Problem kan uppstå när hormonnivåerna är för höga eller för låga.

Vanliga tecken och symtom på Hypothyroidism:

Orkeslöshet

Ett av de vanligaste symptomen på Hypothyroidism är att man känner brist på energi och du känner dig trött. Sköldkörtelhormon kontrollerar kroppens energibalans. Sköldkörtelhormon tar emot signaler från hjärnan och koordinerar cellerna för att ändra sina funktioner, beroende på vad som händer i kroppen.

Viktökning

Viktuppgång är ett vanligt symtom på Hypothyroidism. När sköldkörtelnivåerna är låga växlar metabolismen lägen. Istället för att bränna kalorier för tillväxt och aktivitet minskar den mängd energi du använder i vila eller din basala metaboliska takt. Som ett resultat tenderar din kropp att lagra fler kalorier från kosten som fett.När vi bränner kalorier till exempel när vi tränar blir vi varma. Värmen som utsöndras är nämligen en biprodukt av brännande kalorier. Vi bränner kalorier även när vi sitter ner, med Hypothyroidism minskar din basala metaboliska hastighet, vilket i sin tur minskar mängden värme du genererar. Låga nivåer av sköldkörtelhormon får dig att känna dig kallare än andra runt dig.

Lågt sköldkörtelhormon vänder den metaboliska omkopplaren mot katabolism, vilket är när kroppen bryter ner kroppsvävnad som ger muskeln energi.

Hårförlust

Som dom flesta av våra celler så regleras hårsäckar av sköldkörtelhormon. Våra hårsäckar består av stamceller som har kort livslängd och snabb omsättning. Detta gör att de är mer känsliga för låga sköldkörtel nivåer än andra vävnader. Lågt sköldkörtelhormon orsakar att hårsäckar slutar regenerera, vilket resulterar i håravfall, detta kommer att förbättras när behandling sätts in.

Kliande och torr hud

Liksom hårsäckar kännetecknas hudcellerna av snabb omsättning. Därför är de också känsliga för att förlora tillväxt signaler från sköldkörtelhormonet. När den normala cykeln på huden drabbas så kan det innebära att förnyelsen av hud inte sker i normal takt och det kan leda till torr och fläckig hud.

Deprimerad

Hypothyroidism är kopplad till depression. Anledningen till detta är oklart, men det kan vara ett mentalt symptom på en övergripande minskning av energi och hälsa vilket gör att man kan få problem i att koncentrera sig eller komma ihåg saker.

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical