Sveriges mest erfarna hårklinik

VAD ÄR EN GRAFT – HÅRSÄCKSGRUPP

En graft är engelskt begrepp och är en förkortning för “Follikulära enheter”. En graft består av en samling hårstrån som växer tillsammans och som vanligtvis innehåller 1–4 hårstrån. En graft är därmed en hårsäcksgrupp.
Man kan kort och gott säga att en graft är ett transplantat för en hårbärande vävnad som transplanteras i hårbotten. Dessa kan skördas från hela kroppen men det vanligaste området är från hårbotten. Man transplanterar oftast från baksidan av huvudet på grund av dom långa hårbarhetsnivåerna från den regionen. Dess storlek och form bestäms av val av teknik, verktyg och kirurgiskt tillvägagångssätt. Läs om hur en hårtransplantation går till.

HUR SKAPAS ETT GRAFT?

Det ultimata sättet avlägsna en graft är att ta bort en ytterst liten mängd vävnad av en hårsäck. Numera görs detta med hjälp av FUE-metoden på dom moderna klinikerna. Efter att en graft har avlägsnat från hårbotten så dissekerar graftet en follikulär enhet som i snitt ger 1–4 hårstrån. Dessa förbereds inför införande i mottagarens hårbotten som alla blir individuella hårtransplantat i ett litet förberett snitt i området där man ska transplantera. Graften införs sedan en efter en med ett lämpligt djup och vinkel, målet är att få det att se så naturligt ut som möjligt.

MER OM TEKNIKEN ATT AVLÄGSNA ETT GRAFT

En stor fördel vid en hårtransplantation är att försöka göra så liten påverkan som möjligt på hårbotten. Variationen på verktygets bredd varierar men vi använder oss av det minsta som finns på marknaden. Genom att minska på bredd vid avlägsnandet av en graft gör att det går att sätta hårsäckarna tätare
i hårbotten och därmed ge ett så naturligt resultat som möjligt. Ju mindre behov av att göra ett större givarområde, tillåter att ett större antal transplantat kan transplanteras väldigt tätt i hårbotten. Detta kan göras utan att varken skada hårbotten eller kompromissa med blodtillförseln. Vi vill att håret ska bli så naturligt som möjligt och motverka att utseendet på skalpen för Graften inte sätts tillräckligt tätt.
Det är viktigt att minimera påverkan på hårbotten. I framtiden kan det vara aktuellt att man behöver fylla på med mer hår och därför är det viktigt att ha beaktning. Det är också viktigt att kirurgen planerar för framtiden.

VAD ÄR DET SOM BESTÄMMER GRAFTEN´S ÖVERLEVNAD?

  • Det som gör det avgörande för att så mycket av transplantaten ska överleva utifrån deras ursprungsområde beror på flera faktorer. De Follikulära enheterna har ett komplett anatomiska och fysiologiska strukturer och endast noggrann stereo mikroskopisk dissektion av skickliga och erfarna
    kirurger kan säkerhetsställa att de kommer att få ett så bra resultat som möjligt i det långa loppet och inte ta någon skada under de olika stegen i transplantations processen.
  • Uttorkning, för att undvika att transplanteringen dör förvaras den i en flytande lösning (saltlösning) innan den ska transplanteras, i torr miljö kan den endast överleva en kortare stund.
  • Temperatur.
  • Syre, när det Follikulära enheterna avlägsnas från givarzonen, berövas de på syre så att ATP-processen avbryts. Om de Follikulära enheterna är utan syre för länge, kommer dem inte att överleva.
  • Korrekt urval, vikten av att välja hår från starka områden för att få dom så hållbara som möjligt.
  • Skickligheten av kirurgen.
  • Verktyg.

Det råder förvirring i hårtransplantations världen och det kan vara svårt för en patient att skilja på priserna och vad dom får. 2500 graft kan innehålla mellan 25000–40000 hårstrån. Vid en konsultation kan vi diskutera hur stor omfattning och kostnad transplantationen blir för just dig. När vi transplanterar så transplanterar vi graft, dvs hårsäcksgrupper.

Graft räknare

Follikulära enhet per kvadratcentimeter. Anger önskad graftäthet. Nedan är endast en uppskattning. Dina behov varierar beroende på hårets egenskaper och huvudstorlek.

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical