Tunnhårig

Har du börjat märka att du håller på att bli tunnhårig?  Kanske har det har börjat tunnats ut vid  luggen eller på sidorna skalpen eller blivit en bli en kal fläck på kronan. I många fall kan det vara så att en kommentar från en vän eller familjemedlem som gjort dig varse att du börjat bli tunnhårig  eller att du sett ett foto på dig själv.  Vi berättar mer om: varför du blir tunnhårig samt vad du kan göra åt tunt hår. 

Liksom de flesta tecken på åldrande, så blir du inte tunnhårig över en natt. Faktum är att för de flesta män/kvinnor är det en  lång och långsam process som kan ta från några få år till flera årtionden.

Därför blir man tunnhårig

Att gradvis tappa håret och bli tunnhårig är i många fall psykiskt påfrestande för de som drabbas. Fler män än kvinnor har håravfall.  Anledning till att män tenderar att tappa håret i större utsträckning än kvinnor är på grund av testosteron eller närmare bestämt DHT (Dehydrate testosterone). För män börjar det ofta med tunnare vikar och en kal fläck på kronan. Hos kvinnor kan det vara svårare att upptäcka ärftligt håravfall – eller ”Androgen

Alopecia” som det heter på läkarspråk. Det finns hjälp att få så att man slipper raka av sig håret bara för att man är tunnhårig eller också för att slippa behöva använda hårersättning.

Ordet tunnhårig och att vara tunnhårig avser en avsaknad av hår på huvudet och ungefär 25% av alla män upplever någon form av håravfall vid 30 års ålder.

tunnhårig
Det finns hjälp att få för att inte raka av dig håret

Orsaker till tunnhårighet

 • Det kan bero på emotionell stress kan orsaka tillfällig tunnhårig
 • Genetiskt håravfall
 • Du har varit sjuk eller haft dålig kosthållning
 • Hormonellt

Gå till botten med din tunnhårighet

Innan du testar en behandling för ditt tunna hår bör du ta reda på vad tunnhårigheten beror på. Det är nämligen inte alltid det rör sig om ärftligt håravfall.  Det finns många säkra behandlingar för dig som kämpar mot tunnhårighet. Se våra tips mot tunnhårighet genom att läsa mer om grunderna till håravfall.

Fysisk såväl som emotionell stress kan orsaka tillfällig tunnhårighet och göra genetiskt håravfall sämre.

 

Tunnhårighet i tidig ålder

Håravfall smyger sig på och det tar tid innan du själv hinner inset vad som pågått. När du inser att du börjat bli tunnhårig så har det pågått en längre period utan din vetskap. Det är därför viktigt att du ser över behandlingar för tunnhårighet eller om du bestämt dig för att låta naturen ha sin gång. Att vara tunnhårig och behöva raka av sig håret är kanske inte ett alternativ, kanske ännu mindre som kvinna.

Tunnhårig tecken

Här är några tecken på tunnhårig som män i alla åldrar kan hålla utkik efter. För att förhindra tunt hår bör man var proactiv.

 • Du tappar stora mängder hår.
  Kontrollera dina kammar, hårborstar, duschavlopp och örngott för hår.
 • Du börjar se skalpen mellan hårstråna
 • Den avtagande hårlinjen
 • Du bränner dig lätt i hårbotten på sommaren
 • Det finns mindre hår i ditt hjässa. För några år tillbaka var ditt hår så tjockt att du knappt kunde se din hårbotten. Nu är det inte lika tätt.
 • Ditt frisyr håller inte samma stil längre.
  Dina hårvårdsprodukter sätter sig annorlunda på ditt huvud. Om du upplever problem styla din frisyr kan det vara så att du har börjat få tunnare hår än du tror.

Extremt tunt hår och hårdensitet

Om du har fått höra “Ditt hår är så tjockt!” eller “du har tunt hår”  kanske du undrar vad ett tjockt eller ett tunt hår är?

Du kan räkna ut det själv genom  räkna ut din hårdensitet genom att räkna antalet hår du har på huvudet. Det bästa sättet att göra det är att räkna antalet hår på en kvadrat av 6.4 cm² i hårbotten. För i genomsnitt har varje person cirka 2 200 hårstrån per på 6.4 cm² i hårbotten.

Har du längre hår och har tofs kan du enkelt mäta omkretsen på den

En hår med en låg densitet kommer att vara mindre än 2,54 cm i omkrets. Medeltätheten mäter mellan 2,54 cm – 5,04 cm och en extremt hög densitet är på minst tre 10,16 cm. Genom att veta vilken typ av hår du har är det lättare att anpassa frisyr och välja rätt produkter som inte tynger ner för mycket. Att klippa håret regelbundet är alltid bra och med en mer kort frisyr upplevs ofta håret fylligare.

Vi på Akacia Medical har hjälpt många att få tillbaka håret, här kan du Boka en kontnadsfri konsultation