Sveriges mest erfarna hårklinik

Många drömmer om att förändra strukturen på sitt hår med hjälp en rakpermanent. En rakpermanent är hårbehandling som tränger in i hårfibern med ett syfte att göra ett lockigt hår rakt. Det förekommer även permanent för göra ett hår lockigt. För att kunna göra ett hår rakt så använder en frisör sig av olika kemikalier, kemikalier som kan vara både påfrestande för både hår och hårbotten. I denna artikel kommer vi upplysa dig kring alla skador som kan uppkomma vid en rakpermanent.

 

Är det skadligt att rakpermanenta håret?

Att påfresta håret med en rakpermanent är alltid lite påfrestande för håret, hur mycket beror på vilken teknik som används. Hår som är naturligt frissiga eller lockiga har generellt sett mindre protein i håret än naturligt rakt hår. Därav att de är mer sköra och lättare går sönder av yttre påfrestningar som: färg, blekning eller värmeverktyg.

Generellt sett så medför alla typer av permanenter någon form av skada till håret och försämrar dess kvalité. Men många upplever dock fördelarna som fler med att få ett rakare hår. 

Vätskan som används vid en rakpermanent är otroligt stark och innehåller aggressiva kemikalier. Förutom att håret kan ta skada så kan denna behandling även påverka din hårbotten negativt. För att lättare förstå hur skört ett hårstrå så läs om håret uppbyggnad

Andra eventuella risker: irritationer i hårbotten, sår, kala fläckar och i värsta fall stora kala fläckar. En rakpermanent bör därför alltid utföras av kunniga frisörer som använder sig av rätt produkter anpassat för ditt hår. Många väljer att utföra en hemma-rakpermanent för att spara pengar och har inte koll på riskerna. En hemmabehandling blir sällan lika bra som på salong och kan i värsta fall medföra svåra hårbottenproblem. 

Mer ovanliga skador av en rakpermanent:

Svåra allergiska reaktioner, brännskador. I värsta fall kan du även tappa stora delar av ditt hår. Det kan bli aktuellt att göra en hårrestaurering med hjälp av en hårtransplantation.

 

Så här går en rakpermanent till:
  1. Innan en rakpermanent påbörjas måste frisören kontrollera kundens kvalité och om håret uppfyller kravet för en permanent innan dom går man vidare till nästa steg. 
  2. Här bestämmer man vilken styrka man ska använda på permanentvätskan. Styrkan baseras utefter hårets kvalité och utgångsläge. Desto grövre hår desto starkare vätska behöver man.
  3. Permanentvätskan tränger in i håret, öppnar upp hårstrået och formar det till önskad form. I detta fall rakt.

 

Kan alla rakpermanenta sitt hår?

Det korta svaret på denna fråga är nej, alla kan inte rakpermanenta sitt hår. Hårets kvalité och tidigare behandlingar tas alltid med i en konsultation för att avgöra om det är en bra idé eller att rakpermanenta håret.

 

Inför en behandling:

  • Hur ser hårets utgångsläge ut?
  • Är du medveten om alla de skador som kan orsakas?
  • Vad för resultat önskas?
  • Gå till en salong du kan lita på. Fråga om deras tidigare jobb och vad för produkter som används.
  • En rakpermanent kostar och att jaga billig rakpermanent kommer oftast att kosta dig mer.
  • Överbehandla inte ditt hår.

 

Vad är skillnaden mellan kall och varm rakpermanent 

Vid en så kallad varm rakpermanent använder man sig av en plattång i håret som fortfarande innehåller permanentvätska. Resultatet av en varm rakpermanent blir då ett spikrakt hår. En kall rakpermanent görs utan plattång och tar mest bort frissigheten och dämpar det lockiga. Resultatet av en kall permanent gör håret blir lättare att hantera. 

Skonsammare alternativ för att få rakt hår

Idag väljer allt fler att välja bort en traditionell rakpermanent mot en mer skonsammare utslätande keratinbehandling. En keratinbehandling är en behandling som återuppbygger och fyller de hålrum där keratinet urlakas. Den slätar även ut ytskiktet på hårstrået och ger en mer jämn och stark, fin yta på håret och gör håret mer slätt, mjukt och medgörligt. Behandlingen kan många gånger göra håret mer frisk/friskare.

Resultatet är att håret blir enklare att styla och bibehålla en rakare frisyr med att eventuellt komplettera med föna/platta håret. 

Vill man få ett fint hår hållbart hår är det viktigt att ha undvika att påfresta håret i onödan. Bejaka det naturliga håret! Trots allt är det ofta olika hårtrender som får oss att vilja förändra våra hår!

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical