Få ett tjockare hår


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att många drömmer om ett tjockare hår är knappast någon hemlighet, faktum är att ett tjockt hår oftast förknippas med välmående, och det tråkiga är att håret bara växer ca 1 centimeter per månad.  Hemligheten till ett tjockt hår är en bra kost med nyttiga fetter, var därför extra noga med att äta proteinrik mat och fetter så som olivolja och Omega 3.

Att ha ett tunt hår kan förstås ha många fördelar, ju mindre hår vi har på huvudet desto mindre tid med hårfönen. Vi slipper den där jobbiga huvudvärken från en hästsvans som suttit åt för länge under dagen och vi har färre hår att plocka upp från avloppet. Fördelarna kan vara oändliga men drömmen om ett tjockt hår har gjort att många provar tveksamma metoder och oftast lägger man sina pengar på onödiga produkter eftersom de flesta av dessa metoder/produkter inte fungerar. Skönhetsindustrin vet att dessa metoder/produkter inte fungerar, och ändå säljs kosttillskott och schampon osv. för miljarder kronor varje år. Det finns metoder som kan hjälpa dig mot ett tjockare och välmående hår utan att det behöver kosta massa pengar.

 

Vägen till ett tjockare och mer välmående hår:

 

 • Tvätta smartare.

Undvik att tvätta ditt hår varje dag, då detta kan torka ut din hårbotten och orsaka håravfall. Vid tvättning så är det noga att använda ett schampo helt fritt från sulfater, detta är ett skum medel som skär genom fett på nolltid och på sikt kommer detta bidra till ett torrt hår då det stör hårets naturliga pH-balans. Välj därför ett sulfat fritt schampo och balsam för en skonsam rengöring av ditt hår. Alternativt ekologiska schampon som finns på apoteketen.

 

 • Undvik att borsta blött hår

 

Att borsta håret när det är blött kan bidra till att det lättare går av, måste du borsta ditt hår så använd dig av en bredtandad kam och vänta tills håret är torr för då är det mindre motståndskraftigt.

 

 • Minska på användningen av värmeverktyg

Det är frestande att gå på det eleganta, glansiga utseendet på vardaglig basis. Men ett av det vanligaste faktorerna till att vi får tunnare hår är just detta. Låt gärna ditt hår lufttorka så ofta du kan.

 

 • Undvik tunga hårvårdsprodukter

Ditt hår mår bäst av att vara så naturligt som möjligt, undvik att använda oljor och andra fuktgivande produkter som gör att håret ser tungt ut och som minskar volymen. Det finns många hårvårdsprodukter som är skonsam. Saltvattenspray är en av dessa produkter och innehåller endast vatten och salt, denna lätta spray gör att håret känns fylligare och det går att forma håret till den frisyr man vill ha.

 

 • Djuprengöring av hårbotten

Många produkter vi använder i håret har en tendens att bygga upp ett lager i hårbotten och i hårstråna. Det är därför bra att använda sig av ett djuprengörande schampo emellanåt för att bli av med envisa rester.

 

 • Skydda ditt hår mot yttre skador

 

Spenderar du mycket tid i solen kan det ge skador på håret, genom att bära hatt eller annan huvudbonad bidrar det till att minska att håret blir torrt och sprött. På sikt kan detta leda till ett tjockare hår. Om du spenderat tid vid poolen är det viktigt att du använder ett skonsamt schampo efteråt för att få bort kloret från vattnet.

 

 • Klipp ditt hår regelbundet

 

Genom att klippa ditt hår regelbundet kommer ditt hår att kännas tjockare och fylligare. Kluvna hårtoppar har en tendens att arbeta sig uppåt i håret och slutar då växa.

Många kvinnor vill ha långt hår men har man ett tunt hår kan ett axellångt hår få ditt hår att se fylligare ut och man slipper tunna längder, dessutom kan det vara lättare att få in volym i ett kortare hår.

 

 • Minska på stressen

Stress påverkar hela kroppen och till och med vårt hår, ett väldigt stressigt liv kan ge håravfall. Se därför till att hitta ett sätt att minska på din stress och få ett mer balanserat liv. Många kan få hjälp av yoga och meditation, det viktiga är att du hittar en metod som passar dig.

 

 • Byt bena

Ett enkelt knep är att skifta sida på din bena från vänster till höger och tvärtom. Detta för att få en omedelbar volymökning till ditt hår. Tillsätt gärna lite saltvattenspray vid roten för extra stadga.

 

 • Fel färg på ditt hår kan få det att se tunnare ut

 

Om du har naturligt blont hår och färgar det brunt är det en ganska stor skillnad mot din naturliga hårfärg, detta kan göra att din utväxt får dig att se skallig ut. Försök hålla dig så nära din naturliga hårfärg som möjligt.

 

 • Vitaminer

Om man lider av en vitaminbrist kan det vara bra att äta kosttillskott, se till att få i dig nog med järn, biotin och B-vitamin som alla hjälper till att främja en hälsosam hårväxt.

 

 • Ät rätt och näringsrik mat

Ett tunt hår kan vara ett tecken på att man får i sig näringsfattig mat, för att få ett tjockare hår är det viktigt att man äter följande.

 

 • Lax, som innehåller höga halter av protein och fettsyror
 • Ägg som innehåller protein, omega3 och järn
 • Valnötter, mandlar och andra nötter är källor till fettsyror
 • Grekisk yoghurt är en källa till protein
 • Gröna eller svarta bönor och andra bönor som innehåller protein

 

Genom att lägga till 1–2 av ovanstående livsmedel till din dagliga kost i 3–4 måltider per vecka kan du börja se resultatet till ett tjockare hår.

Vad bidrar till att håret växer sig tjockare och längre?

 • Massera din hårbotten regelbundet.
 • Överdriv inte med din hårstyling.
 • Minska stress.
 • Var rädd om ditt hår.

 

För att få ett friskt tjockt hår så krävs det att man tar hand om sig och håret. Ni har fått några verktyg som kan hjälpa er på vägen. Skulle ni trots detta inte få tjockare hår kan det vara bra att gå och ta prover för att se om man exempelvis lider av brist på någon vitamin. Det finns även en hårbehandling att tillgå som visat sig effektiv, denna behandling heter PRP-metoden och är en hårbehandling som hjälper till att få liv i de hårsäckar som hamnat i vilofas.

 

Behandlingar på vår hårklinik för få tjockare hår