Sveriges mest erfarna hårklinik

Har du hört att det är bättre att tvätta håret mer sällan? Experter hävdar att det inte finns något svar på frågan om hur ofta vi bör tvätta håret. Men du kanske inte behöver göra det så ofta som du tror. Hur ofta vi väljer att tvätta vårt hår, beror på personliga preferenser, om vi exempelvis tränar ofta så får vi snabbare smutsigt hår och behöver således tvätta det oftare. Visste du att det fram till 1950-talet var vanligt att man bara tvättade håret en gång i veckan? Efter att tensid-schampot kom in i folkhemmen, förändrades våra hårtvättvanor. Numera är det många som tvättar håret ungefär 3 gånger i veckan.

 

Varför vi behöver tvätta håret

Anledningen till att våra hår blir fett och ofräscht är på grund av att våra hårsäckar producerar talg. Funktionen som talgen har i hårbotten är att återfukta våran hår och hud. Använd därför alltid skonsamt sulfatfritt schampo, som inte stör din hårbottens naturliga kultur. Hade vi inte haft talg så hade vi fått torrt och stripigt hår och vår hud hade blivit betydligt rynkigare.

 

“Oljan som din egen hårbotten producerar, är den absolut bästa produkten som du kan ge ditt hår. Den är biologiskt anpassad just för dig”

 

Våra hår förändras med tiden, vanligtvis blir håret torrare med åren. Ju äldre du blir desto mer sällan behöver du tvätta håret och kan istället med fördel fokusera på återfuktning.

 

Hur ofta bör vi tvätta håret beror på vilken typ av hår vi har

Generellt brukar frisörer rekommendera att vi tvättar håret 2 gånger i veckan. I praktiken så är det är inte så enkelt – vilken typ av hår du har spelar även in. Har du ett hår med väldigt fina tunna hårstrån är det mer sannolikt att ditt hår ser mer smutsigt ut än om du har tjockare hårstrån. Ett lockigt hår klarar sig längre utan en hårtvätt, då det tar längre tid för talgen att ta sig ner till hårtopparna. Du som har lockigt hår kan därför sannolikt nöja dig med att tvätta håret var tredje dag. Väljer du att tvätta ditt hår mer ofta, så se till att använda ett mildare schampo samt ett balsam som återfuktar håret ordentligt.

Börja tvätta håret mer sällan

Att överväga att tvätta håret mer sällan för få bättre hår är inte alltid det bästa för din hårbotten. Det kan rubba din hårbottens naturliga cykel. Det är viktigt att hålla din hårbotten ren och frisk. För att inte skapa hårbotten problem som tex Seborré.

Att tvätta håret för ofta kan leda till en ond cirkel

Att tvätta håret med schampo varje dag kan bli en ond cirkel, eftersom det är  uttorkande och leder till att kroppen börjar producera ännu mer talg.

Att skapa nya tvättrutiner för ditt hår

Att skapa nya tvättrutiner för ditt hår är inget du gör över en natt. Generellt så bör du lägga en månad på att införa en ny rutin för att se ifall det fungerar. Börja genom att planera dina tvättdagar bättre, tex genom att ha nytvättat hår i början av veckan. Du kan kanske ha uppsatt hår när håret börjar se fett ut, för att hålla ut ytterligare någon dag extra. Med tiden förändras dina tvättrutiner då din hårbotten anpassar sig. Det kan vara värt att testa ett nytt schampo då många produkter ger mer fett hår än andra. Du kanske hört om uttrycket “hårtvättardag”? Försök att ha så få av dem som möjligt.

 

Välj schampo som är:

Milt och skonsamt

Sulfatfritt

 

Har du hört om “fejk-tvätten”?

Det är som sagt inte bra att tvätta håret varje dag. Om du duschar din kropp varje dag så kan en “fejk-tvättning” av håret passa dig bra. Det innebär att du blöter dina längder och sköljer håret med enbart vatten. Ofta går det att skölja ut svett, olja och fett på detta skonsamma sätt. Det är nämligen inte vattnet i sig som är det skadliga för ditt hår. För en fräschare touch kan du balsamera längderna från mitten och ner, det kommer att hjälpa ditt hår att lukta gott och se fräschare ut.

Sulfat är ett ämne som finns i många schampo- och balsam produkter. Sulfat arbetar för att få bort olja från din hårbotten. Undvik det och leta efter sulfatfria produkter!

Sulfat vet nämligen inte ifall det är smuts eller hårbottens naturliga oljor som den sköljer bort. Det betyder att produkter innehållandes sulfat ofta är för effektiva, då de även driver bort nyttiga oljor från din hårbotten.

Många använder gärna torrschampo för att minska på hårtvättarna, det en effektiv produkt för att tillfälligt få fräschare hår. Dock är vissa torrschampon starkt parfymerade och kan lägga sig som en hinna i din hårbotten. Undvik därför att applicera torrschampo direkt i hårbotten.

Ibland behöver vi helt enkelt tvätta våra hår med vanligt schampo och balsam. Att gå med otvättat hår för länge är inte heller bra för våra hår. Det gäller att hitta en lämplig balans som passar oss och våra hår bäst.

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

KontaktRecensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical