Sveriges mest erfarna hårklinik

Det finns många myter kring håravfall och bli flint som florerar. Listan av myter är oändlig, med allt från märkliga ideér och konstiga “botemedel” över internet och sociala medier. Allt från att bära keps till för hårdhänt schamponering för ofta och testosteron nivån i kroppen. Det kan tillslut bli svårt att utskilja vad som är fakta och vad som inte är. 

 

Myter:

 1. Att bära en keps gör att du blir skallig

Oavsett hur du bär din keps – snäv, lös, i sidled eller bakifrån så det gör ingen skillnad för hårsäckarna i hårbotten. Hårsäckar behöver syre för att hålla sig friska, men syret kommer från ditt blod, inte från luften.

 

 1. Att tvätta håret för ofta får håret att trilla av

Precis som att schampo inte kan få ditt hår att växa snabbare, så kommer inte en du tappa ditt hår för att du tvättar håret ofta. Ibland brukar människor som är oroliga för håravfall tvätta håret mer sällan. Mellan dessa hårtvättar så kommer fortfarande normala tillväxtcykeln pågå. Att tvätta för sällan kan täppa till porerna i hårbotten dock. 

 

 1. Att leka med håret kan orsaka skallighet

Att dra fingrarna genom håret eller leka med håret kommer inte att orsaka skallighet. Dessa åtgärder kan dock vara ett tecken på stress, vilket kan bidra till håravfall. Vissa människor drar ut håret från rötterna. Trichotillomania är en hårdragningsstörning där en person har en återkommande, oemotståndlig lust att dra ut håret vilket kan leda till skallighet.

 

 1. Rakning av håret gör att det blir tjockare

Håret växer från friska folliklar i din hårbotten. Rakning av huvudet kan inte på något  sätt att öka antalet eller förbättra kvaliteten på friska hårsäckar i hårbotten. Det skapar inte heller tjockare hår.

 

 1. Ett tunnare hår är alltid permanent

I vissa fall kan tunnare hår vara en tillfällig reaktion på en trigger, till exempel graviditet, klimakteriet, stress, sjukdomar eller infektioner. När utlösaren har korrigerats återupptar hårväxten vanligtvis.

Fakta:

 1. Genetik är den främsta bidragsgivaren för skallighet
  Androgen alopeci, även känd som ärftligt håravfall med mönster är en genetiskt bestämd störning och är den främsta orsaken till håravfall hos cirka 90% av de drabbade män och kvinnor. Genen kan ärvas från någon av föräldrarna. 
 2. Håravfall kan vändas
  För tillfälliga triggers som hormonell obalans, sjukdom / infektion, rökning, dålig kost eller överbelastad stress, återgår vanligtvis normal hårväxt när utlösaren har behandlats. 
 3. Skallighet påverkas av inre faktorer snarare än externa eller miljömässiga faktorer. Förlust av hår och skallighet drivs av inre faktorer som genetik, hälsa och kost, oavsett om du röker eller inte och hormoner. Tunnare hår kan också vara en orsak till stress och ångest. Skallighet påverkas inte av ofta hårtvätt, keps, hatt eller andra yttre eller miljöfaktorer. 
 4. Att få en korrekt diagnos är viktigtAtt söka råd hos en professionell hjälp vid hårförlust är viktigt. För att få en framgångsrik behandling behöver en korrekt diagnos sätta dig. Här duger det inte att du litar på hemmabehandlingar. Oftast tas ett blodprov för sedan ta det därifrån.
Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical