Risker med att bleka håret hemma

risker med att bleka håret hemma

Visst är det lockande att kila ner till den lokala affären för att köpa ett paket med blekning till håret. Det är både billigare och mer tidseffektivt att göra det hemma själv tänker många. Men ofta resulterar det i det motsatta. 

Därför bör du aldrig bleka håret hemma

Blekning är kan vara en mycket svår process och det rätt krävs ofta erfarna frisörer för att utföra en hårblekning på ett säkert sätt.. Ett litet misstag kan skada ditt hår enormt mycket. En skada kan bli så allvarlig att du behöver klippa av stora delar av ditt hår.

 

Skador vid hemmablekning av hår 

Vid hemmablekning kan många och allvarliga skador uppkomma. Vissa av skadorna som kan bli av blekning kan ge dig permanenta problem.
Några av dessa skador är:

 

  • Håravfall
  • Brännskador och sveda i hårbotten
  • Utslag och irritation i hårbotten och runt ansatserna 
  • Klåda och fjällande hårbotten 
  • Hår som går av 

 

Håravfall vid blekning går att behandla. Idag finns det en hel del metoder som kan hjälpa dig att motverka och behandla olika typer av håravfall. Det där däremot mer allvarligt att drabbas av brännskador och sveda i hårbotten. Det kan ta lång tid innan din hårbotten återhämtar sig efter en sådan skada. Var försiktig när du handskas med blekning!

 

Hur fungerar blekmedel? 

För att en blekning ska kunna utföra sitt jobb behövs två olika blandningar. Blekpulver blandas med väteperoxid. Dessa två blandningar aktiverar varandra och  skapar en oxiderande miljö när den appliceras på håret. Koncentrationen av väteperoxid som används är huvudingrediensen som avgör blandningens styrka. Oftast finns väteperoxid i 3- 4 styrkor beroende på hur mycket du vill ljusa upp håret. 

 

Hur lagar man ett sönderblekt hår?

 

Blekning av hår är en mycket aggressiv metod för att ljusa upp håret. Har man fått skador i samband med en hemmablekning finns det olika sätt att gå tillväga på. Om en blekning går fel blir håret oftast mycket frissigt, torrt och som tuggummi i strukturen. Om detta har skett bör du klippa av den längd på håret som drabbats.

 

Kemisk klippning – vad är det? 

En kemisk klippning är när ditt hår tyvärr gått av under en blekningsprocess. Det kan till exempel bero på att håret har varit behandlat med blekning tidigare, blekningen kanske har suttit i för länge, eller så har väteperoxiden varit för stark. Det finns en hel del faktorer som kan göra att ditt hår går av under en blekningsprocess.