Skört hår

Ett skört hår kännetecknas av vara ett hår som är tunt, sprött och skadat med kluvna hårtoppar. Det är den typen av hår som finns längst ner i ditt duschavlopp, antingen i oönskade, ohälsosamma mängder och som frustrerar många individer.

Hur behandlar man ett skört hår

Ett torrt och skört hår behöver extra vård. Byt gärna till en schampo och balsam som är anpassad för att kontrollera skador. Välj hårstylingsprodukter tillverkade med återfuktande ingredienser. Försök att tvätta håret varannan dag och tänk mer på hur du tvättar håret.

Ett svagt och skört tunt hår kan ha samband med hur din kropp mår. En ohälsosam kost, eller för låg kaloriintag (hård diet) kan leda till att håret faller ut, liksom endokrina störningar. 

Brist på protein kan ge skört hår

Protein har stor inverkan på hur vår hud och vårt hår mår. Att lägga till en dos kollagen och äta proteinrik mat är ett sätt att få mer växtkraft till håret. Järnbrist gör att vi tappar hår och att ta ett extra tillskott av detta är bra idé. Läs mer om hårets uppbyggnad

Hur ser ohälsosamt hår ut?

Ett skadat sprött hår har ett halmliknande utseende och benägen att brytas av, vilket resulterar i kluvna hårtoppar och stela hårstrån. Det bästa du kan göra är att ge ditt hår den vila det behöver om det börjar se skadat ut. Du kommer också att vara tvungen att sluta använda värmeverktyg i den utsträckning som du har gjort innan.

Det är ett idogt arbete som kräver tålamod om du ska återställa ditt hår och göra det så pass friskt att det inte går av längre. Är det så att dina hårstrån börjat växa ut tunnare och finare kan det även innebära att du har ärftligt håravfall, då är miniatyrisering av hårstrån en del i håravfall processen innan hårståt faller ut för att inte växa åter.

Om du upplever att ditt hår inte mår bra och du tappar stora mängder hår kan det var värt att göra ett blodprov samt att besöka en hårklinik!