Kvinnligt håravfall

Att tappa håret som kvinna känns ofta inte lika normalt på samma sätt som för en man, vars håravfall förknippas med det normala åldrandet. Tappa hår kan därför vara en mycket traumatisk upplevelse. En man har ofta alternativet att raka av håret eller klippa det väldigt kort när det börjar tunnas ut. Men som tur är kan kvinnligt håravfall i dom flesta fall behandlas effektivt.

kvinnligt håravfall

Hur kvinnligt håravfall ter sig

Runt 10-15 % av alla kvinnor börjar någon gång i livet att tappa hår eller erfar uttunning. De flesta kvinnor börjar märka av håravfall i 50-60 års åldern, men det kan även inträffa i alla åldrar. Det kvinnliga håravfallet är oftare svårare att upptäcka, då det ofta utvecklas mer gradvis. Det kan vara jämt fördelat över hela hårbotten (diffust håravfall), då hela håret ofta tunnas ut. Medans manligt håravfall oftast börjar i vikarna i pannan och så småningom letar sig upp mot hjässan.

Tecken på hur man tappar mer hår än normalt

Dom flesta människor tappar mellan 50-100 hårstrån varje dag. Börjar du se en större mängd hår på kudden på morgonen när du vaknar? Märker du att det lämnas mer hår än det brukar i din hårborste? Då kan det vara värt att kolla upp det med en expert, då du kanske tappar mer hår än normalt. Hos kvinnor brukar ofta håret tunnas ut på övre tredjedelen till hälften av hårbotten.

Börja alltid med att undersöka orsakerna

För att undersöka orsakerna till håravfallet börjas med ett blodprov. För att se om det rör sig om sköldkörtelproblem, eller någon slags hormonrubbning. Efter att en diagnos är fastställd kan en strategi för effektiv medicinsk eller kirurgisk behandling fastställas som kan hjälpa dig med ditt håravfall.

Att på eget bevåg hjälpa sig själv mot sitt håravfall med olika tabletter, vitaminer, schampon och dylikt mot tunt hår utan veta vad håravfallet verkligen beror på kan i stället försena och därmed försvåra möjligheterna till rätt och effektiv behandling som kan hjälpa dig.

Ärftligt kvinnligt håravfall

Ett sätt att diagnostisera ärftligt håravfallet är genom att leta efter mönster. Har du märkt eller hört berättas att dina mostrar, fastrar eller mormor eller farmor har upplevt håravfall? Det kan sådant fall vara en ledtråd. På kliniken kan vi med hjälp av ett förstoringsglas granska hårbottnen och se om patientens hårsäckarna varierar i storlekar. En kombination av några tjocka bland mest tunna hårstrån kan ses som ett tecken på kvinnligt håravfall.

Det typiska är att när en hårsäck ska ersättas med ett nytt hårstrå ersätts det med ett som är lika stort. Men hos kvinnor med kvinnligt håravfall är det nya hårstrået finare och tunnare, likt en miniatyriserad version av sig själv. Till slut så krymper hårsäckarna och slutligen slutar dom att växa helt och hållet. Om hårsäckarna är i enhetlig storlek eller om håravfallet uppkommer plötslig är det mest troligt att håravfallet orsakas av något annat än ärftlighet och istället vara ett utav medicinskt tillstånd.

Om det skulle visa sig att det rör sig om en ärftlig typ av kvinnligt håravfall så kan en hårtransplantation vara ett effektivt behandlingsalternativ.

 

Vanlig orsaker till kvinnligt håravfall

Märker av begynnande håravfall kan du inte vara helt säker på om problemet kommer vara tillfälligt eller permanent. Orsakerna till  kvinnligt håravfall är många, det kan bero på:

  • Stress
  • Mekaniska orsaker
  • Sköldkörtelproblem
  • Bieffekt av mediciner
  • Näringsbrist
  • Järnbrist
  • I de flesta fall beror håravfall på hormonförändringar, något som kan vara vanligt hos nyblivna mammor
  • Den vanligast orsaken till hårförlust för kvinnor och män är dock androgen alopeci – ärftligt håravfall
  • kvinnligt haravfall på grund av hormonell obalans

Håravfall vid klimakteriet

När kvinnor åldras minskar produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen. När kvinnor når övergångsåldern sjunker östrogenet i snabb takt. Detta kan i sin tur leda till att håret tunnas ut och en del upplever även ökad hårväxt i ansiktet. Alla kvinnor i klimakteriet drabbas dock inte av håravfall, det vanligaste är att håret blir tunnare än det varit tidigare.

Håravfall under eller efter graviditet

Är något som är vanligt och beror på att fler hårfolliklar inträder i vilofas under graviditeten  och i normalfallet återinträder hårfolliklarna i tillväxtfas 3-4 månader efter förlossning.

PRP-behandling mot kvinnligt håravfall

PRP-behandling (Platelet Rich Plasma) är en naturlig behandling som är väldigt effektiv för att bromsa förloppet av håravfallet genom att väcka nytt liv i hårsäckarna. PRP bygger på att man tar ett mindre blodprov som centrifugeras och bearbetas för att sedan sprutas in i det området som ska behandlas. Läs gärna mer om vår PRP-behandling.

Ludvig skalan för kvinnligt håravfall

Om det skulle visa sig att det rör sig om en ärftlig typ av håravfall så kan en hårtransplantation vara ett effektivt behandlingsalternativ mot kvinnligt håravfall. Skalan visar graderna av hårförlust och är ett mått som har funnits 50-talet.

Kvinnligt håravfall
Kvinnligt håravfall

 

Kontakta oss gärna  för en gratis konsultation om ditt håravfall där vi tillsammans kan komma fram till en bra lösning anpassad efter dina individuella behov och förutsättningar.