Kan man förutsäga om man kommer drabbas av håravfall?

Kan man förutsäga om man kommer drabbas av håravfall?

Kommer jag förlora hår?

Om ja, när kommer håravfallet att börja?

Vilken typ av håravfall kan jag förvänta mig?

Att du ställer dig dessa frågor är absolut inget konstigt då håravfall är något som drabbar många, både män och kvinnor. Att vi tappar hår är till viss del ärftligt och du  är säkert bekant med uttrycket “att ha tunt hår det går i familjen”.

Men bara för att någon av dina föräldrar har tappat sitt hår tidigt, så behöver det inte betyda att du kommer att drabbas eller att det kommer börja vid samma tidpunkt, och även om båda dina föräldrar har hår kvar så betyder det inte heller att du går säker. Du bör även ta en titt på hela din släkts hår, inklusive farbröder, morbröder, farföräldrar med flera –  och glöm inte de kvinnliga medlemmarna i släkten.  Är det många i din släkt som är tunnhåriga så är risken större att du själv kommer bli tunnhårig. Men det är ingen garanti att du kommer tappa dit hår i framtiden, så det finns hopp.

I framtiden kan möjligheterna att kunna förutsäga hårförlust bli möjligt om forskning identifierar den specifika genen eller generna som är associerade med androgenetisk alopeci.

Vad vi äter påverkar

  • Vad vi stoppar i oss för mat spelar en viktigt roll för hur vår kropp fungerar. Det finns många studier som visar att överflöd eller brist på vissa livsmedel och vitaminer kan leda till håravfall.
  • Det finns två olika typer av vitaminer – fettlösliga och vattenlösliga. Fettlösliga vitaminer A, D, E och K är väsentliga för volym och glans i håret.

Avslutningsvis, även om det inte går med säkerhet förutsäga håravfall (men med hög säkerhet), så finns det väldokumenterade sannolikheter. En specialist på en hårklinik kan undersöka hårsäckar och se om dina hårstrån börjat bli en miniatyr av sig själv som är en naturlig del i håravfall processen. Det du kan göra proaktivt är att bibehålla en god hälsa och äta en välbalanserad kost för att skapa dig de bästa förutsättningarna för att få behålla ditt hår livet ut!

Läs mer om håravfall

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *