Sveriges mest erfarna hårklinik

Hur påverkar kosten hårets hälsa?

Hur påverkar kosten hårets hälsa? Vårt hår består av ett protein som kallas keratin, och det kräver en balanserad kost för att växa och behålla sin hälsa. Om vi ​​saknar viktiga näringsämnen som protein, järn, vitaminer och mineraler kan det resultera i håravfall. Dessutom kan konsumtion av en ohälsosam kost, såsom bearbetad mat, högt socker och hög fetthalt, leda till inflammation i kroppen. Inflammation kan skada hårsäckarna, vilket leder till håravfall.

Mat som orsakar håravfall

Låt oss ta en titt på några av de livsmedel som kan orsaka håravfall.

Socker

Att konsumera en hög mängd socker kan leda till insulinresistens, vilket kan orsaka inflammation i kroppen. Inflammation kan skada hårsäckarna och leda till håravfall.

Transfetter

Transfetter är ohälsosamma fetter som finns i stekt och bearbetad mat. Att äta en kost rik på transfetter kan orsaka inflammation i kroppen, vilket leder till håravfall.

Livsmedel med högt glykemiskt index

Livsmedel med ett högt glykemiskt index, såsom vitt bröd, pasta och ris, kan orsaka en topp i blodsockernivån, vilket leder till inflammation och håravfall.


En kost med för lite protein

Keratin, den grundläggande byggstenen i vårt hår, är ett protein. En brist på protein gör att du löper en större risk för håravfall. Protein kan fås från magert kött, linser, spenat, bönor och tofu med mera.

Mat utan Omega 3

Omega 3 fettsyror, som är essentiella fetter som vår kropp behöver men inte kan producera på egen hand, kan leda till håravfall. Omega 3 är viktiga för att bibehålla friska hårsäckar, och en brist kan resultera i svagt och sprött hår, vilket leder till håravfall.Därför är det avgörande att konsumera mat som är rik på Omega 3 eller överväga att ta kosttillskott för att behålla friskt hår.

Alkohol

Att konsumera för mycket alkohol kan leda till uttorkning och näringsbrist, vilket kan leda till håravfall.

Kolsyrade drycker

Kolsyrade drycker är laddade med socker och konstgjorda sötningsmedel, vilket kan orsaka inflammation och skada hårsäckarna, vilket leder till håravfall.

Halvfabrikat

Bearbetade livsmedel innehåller mycket ohälsosamma fetter, socker och salt, vilket kan orsaka inflammation och näringsbrist, vilket leder till håravfall.

Vitamin A

Även om vitamin A är viktigt för hårets hälsa, kan det vara skadligt att konsumera för mycket. Att konsumera överskott av vitamin A kan leda till håravfall.

För lite kalcium i sin kost

Brist på kalcium är en mycket vanlig faktor för håravfall men det är inte många som uppmärksammar det tillräckligt mycket. Även om det är viktigt att notera fördelarna med kalcium för hår, är det lika viktigt att känna till konsekvenserna av en brist på kalcium. Allra mest finns mjölkprodukter, bladgrönsaker och nötter. Vegetabiliska alternativ till mjölk är ofta berikade med kalcium

Slutsats

Sammanfattningsvis spelar vår kost en avgörande roll för att upprätthålla friskt hår. Att äta en balanserad kost, rik på protein, vitaminer och mineraler, kan hjälpa till att förhindra håravfall. Å andra sidan kan konsumtion av en ohälsosam kost, rik på socker, transfetter och bearbetade livsmedel, leda till inflammation, näringsbrist och håravfall. Därför är det viktigt att äta en hälsosam kost för att ha ett friskt hår. Försök skapa dig en balans och vill veta hur din kropp mår kan du ta ett hälsotest. 

Förutom kostförändringar kan vissa livsstilsförändringar också bidra till att förhindra håravfall. 

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical