Sveriges mest erfarna hårklinik

Det är vanligt att det uppstår håravfall efter graviditet, i detta blogginlägg ska vi prata mer om håravfall efter just en graviditet. Håravfall efter graviditet är tillfälligt, men kan vara nog så jobbigt. Dem flesta kvinnor upplever att håret blir extra fint och fylligt under graviditeten. Den ökade mängden av östrogen ger att håret lever kvar längre i hårets växtfas och knappt trillar av. Det är alltså hormonerna under graviditeten som stoppar hårets vanliga växtcykel. Dessa förändringar som kroppen genomgår under graviditeten, liksom efter förlossningen, kan påverka mammans hårväxt och oftast så upplever man att man tappar en hel del hår. Det normala är att man tappar ca 70-90 hårstrån per dag, medan efter graviditeten kan tappa så mycket som 400 hårstrån per dag. Skillnaden upplevs alltså enorm.

Varför vi får håravfall efter graviditet

Det kan bero på många orsaker men dem flesta är:

  • Amning
  • Vitaminbrist
  • Östrogen rubbningar
När får man tillbaka håret efter en graviditet?

Efter ca ett halvår brukar håravfallet ge sig och efter ca ett år har alla hårstrån nya hårsäckar igen. Kom ihåg att detta håravfall är tillfälligt, men det kan kännas nog så stressigt.

Hur man förebygger håravfall efter förlossningen?

Hälften av alla kvinnor tappar stora mängder hår efter sin graviditet, men det finns fortfarande saker man kan göra för att försöka förhindra det:

 

  • Försök att preppa kroppen med vitaminer och mineraler. När mamman ammar sitt barn så tar bröstmjölken all näring. Se därför till att äta så bra och näringsrik mat du kan. Sedan kan man också boosta håret med lite extra ”hår vitaminer” som främjar hårets tillväxt. Ett exempel på detta kan vara hårkontroll.
  • Promenera / träna – Kroppen mår bra av att röra på sig och det främjar hårets tillväxt.
  • Unna dig själv en huvudmassage. Passa på att massera din hårbotten i duschen eller när du kollar på tv. Detta ökar blodcirkulationen till hårbottnen vilket främjar tillväxten.
  • Slit på håret så lite du kan. Lägg undan alla värme verktyg och satsa på flätor, knutar och hårband. Det finns så många fina frisyrer man kan göra utan att behöva använda sig av värme verktyg.
  • Använd bra och naturliga produkter för håret. Satsa på schampoo, balsam och inpackning som är fria från sulfater, parabener och onödiga silikoner. Maria Nila har otroligt bra och milda produkter.

Kom ihåg, håravfall efter graviditeten är tillfälligt. Men det kan vara nog så jobbigt. Håret kommer tillbaka så försök att inte stressa över det. Mer fakta om håravfall.

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical