Eftervård hårtransplantation

Hur du tar hand om din skalp är viktig del i eftervården för att skapa de bästa förutsättningarna för ditt nya hår. Vi kommer noggrant gå igenom för dig hur eftervården ska skötas. I regel så kan patienten kan vara tillbaka på jobbet efter ca 10 dagar utan att ha allt för tydliga spår av en genomförd hårtransplantation, lite lätt rodnad och kortare hår till en början.

Vad du ska tänka på efter din hårtransplantation

  • De första 10 dagarna är det väldigt viktigt att inte påverka/utsätta hjässan för yttre faktorer då hårstråna till en början är väldigt ömtåliga. Exempel på yttre faktorer är regn, huvudbonader etc.
  • Man sover med ”flygplanskudde” för att utsätta givarområdet så lite som möjligt.
  • Givarområdet behöver 3 dagar för att läka. Därefter smörjer man in med lotion 1 gång per dygn i 10 dagar (låter det verka i 40 min. och sköljer sedan ur med ljummet vatten och låter lufttorka).
  • Efter dessa 10 dagar börjar man (om skorporna inte redan ramlat av) massera försiktigt så att den bildade skorpan faller av. I samband med detta kan man eventuellt tappa det ”ytliga/fjuniga” transplanterade håret, men dessa växer tillbaka.
  • 1 månad ingen träning, sol eller havsvatten, bastu eller liknande som kan orsaka bl.a. svettningar.

När efter en op får jag sola solarium?

3 mån efter. Skydda transplanterade området

När efter en op får jag simma i hav/pool?

2 månader efter op

Kan jag använda propecia/minoxidil efter operationen?

Nej, 9 av 10 blir de bra. undvik

Hur många månader efter en operation får man färga håret?

9 månader.
Henna, eko produkter – 3 månader.
Topik – 3 månader efter op

När efter en operation får jag basta?

Ett år undvik bastu

 

Patienten har fortsatt kontakt med Akacia Medical även efter operationen fram tills att en utvärdering har gjorts. Utvärderingen brukar ske efter ca 12 månader.