Sveriges mest erfarna hårklinik

Strama frisyrer kan leda till Traction Alopecia

Traction alopecia är en form av Alopeci eller gradvis håravfall som är orsakat främst av att håret är utsatt för långvariga dragningar i hårbotten. Detta kan leda till ärrbildningar och även ett permanent håravfall. Det är en process som vanligtvis tar flera år.

I vissa kulturer sätter man upp håret i en stram knut och har man långt hår kan detta medföra en extra hög belastning på hårrötterna på grund av hårets vikt baktill. Denna typ av håravfall har en mekanisk orsak snarare än androgen och uppträder ofta i uttunning av hår i tinningarna och mitt på huvudet.

Traction Alopecia är en av de vanligaste orsakerna till håravfall hos kvinnor med afro hår. Sikh-män är också mottagliga för Traction Alopeci om håret under turbanen är bunden för hårt i många år. Män och kvinnor som har drabbats av Traction alopeci har upplevt att hårbortfallet uppstått mestadels vid hårlinjen och på sidorna av huvudet. En annan bidragande orsak kan vara tight åtsittande huvudbonader, tex användandet av säkerhetshjälmar.  Att regelbundet bära åtsittande tofsar kan medföra att hår faller av och att det blir kallt i hårbotten eller att folliklarna blir inflammerade.

Traction Alopecia och hårförlängning

Hårförlängningsmetoden Weaving, innebär att löshår flätas in med rader av träns likt en gardin runt skalpen, detta ökar riskerna att drabbas. Denna metod bidrar till att det skapas ett tryck på hårbotten från tyngden av löshåret. En sådan hårförlängnings-metod behöver kontinuerligt göras om, då håret växer ut i flätan. Detta innebär att det egna håret måste flätas om. Den täta flätningen kan orsaka spänningar i hårrötterna som då bidrar till att håret riskerar att falla av.

Har hårsäckarna varit traumatiserade under en längre period, kan det leda till att det uppstått en ärrbildning och då kommer håret inte att växa tillbaka av sig själv. Drabbade områden i hårbotten brukar se mer glänsande ut, håret kan då behövas återställas med hjälp av kirurgisk restaurering med en hårtransplantation. Men för att fastställa huruvida din Traktion alopeci har orsakat en permanent ärrbildning bör du tala med en hårexpert för att för att få veta vilka behandlingsalternativen som är tillgängliga för dig.

Vanliga orsakerna till Traction alopecia

  • Mycket snäva håruppsättningar
  • Täta flätor eller cornrow
  • Dreadlocks
  • Hårförlängning med weaving-metoden eller peruker fästa med lim, klister eller band
  • Vissa hårklämmor
  • Hårt åtsittande huvudbonader
  • Oförsiktigt användande av hårtänger

Symptom

Märker du att du får liknande små blåsor fyllda med vätska eller som små finnar i hårbotten är det en tydlig indikator på att folliklarna inte klarar av dom pågående dragningarna i håret.  Då bör du se över ditt val av frisyr.

Botemedel

Det enda sättet är bryta mönstret är att försöka variera hårfrisyrerna och ha håret utsläppt så ofta som möjligt för att vila hårrötterna. Det ger håret en möjlighet att kunna återhämta sig från den kroniska dragningen. I svårare fall kan det behövas repareras med hjälp av en hårtransplantation för att fylla ut de områden där hår slutat växa.

Det kan vara svårt att bestämma sig för att ta paus ifrån det som påfrestat ditt hår under en längre period. Det viktigaste att ha i åtanke är att det tog en viss tid för hårsäckarna att försämras och det kommer därför krävas tid att återuppbygga det på nytt. Det kan ta allt från tre till nio månader för att kunna se några som helst framsteg. Men med hjälp av PRP-behandlingar kan man i många fall påskynda att hårsäckarna återhämtar sig snabbare. Det är viktigt att undvika den snabbaste lösningen och istället tänka långsiktigt med sitt hår.

Om du inte stoppar orsaken till problemet kommer det tillslut att nå den punkt där hårsäckarna inte längre producerar hår.

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

KontaktRecensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical