Sveriges mest erfarna hårklinik

Psoriasis

Psoriasis är en icke smittsam kronisk alltså livslång hudsjukdom. Psoriasis visas genom inflammatoriska fjälliga, röda och vita områden på huden. Hudsjukdomen uppkommer i olika perioder och kan blossa upp titt som tätt. Vissa perioder upplever man att besvären är värre medan vissa tider bättre. Under vissa perioder kan symptomen vara väldigt lindriga eller till och med obefintliga. Psoriasis är så mycket mer än en kronisk sjukdom då många som lider av sjukdomen även påverkas fysiskt.
Vem som helst kan drabbas av psoriasis men det uppkommer vanligast hos vuxna lite senare i livet. Idag uppskattar man att ca 2-4 procent av den nordiska befolkningen är drabbade av Psoriasis.

Psoriasis Symptom

Symtomen på psoriasis är många och kan vara svåra att känna igen. Symtomen kan också variera från patient till patient.

Exempel på psoriasis symptom:

 • Rodnad på huden
 • Utslag
 • Varblåsor
 • Fjällande hud
 • Klåda
 • Torr hud
 • Förhårdnader på huden
 • Runda gropar i din nagel
 • Torr hårbotten

 

Psoriasis kännetecknas främst av hudutslag, eller så kallade “plack” som syns på delar eller hela kroppen. Även hårbotten och på hand och fotsulor kan besvären uppkomma.

Olika typer av Psoriasis

Även psoriasis delas upp i olika sjukdomstyper. Det finns ett antal olika former av hudförändringar vid sjukdomen beroende på hur dem ser ut och vart på kroppen den sitter.

Plackpsoriasis

Plackpsoriasis är den vanligaste formen av psoriasis och den uppkommer via fjällande utslag på kroppen. Dem kan sitta vart som helst på kroppen. Vanliga ställen kan vara hårbotten, knän och armbågar. Fläckarna som bildas fjällar kraftigt och kan bli så stora som 20 centimeter. Plackpsoriasis utgör 80-90% av dem som lider av sjukdomen. Oftast kliar fläckarna kraftigt och blödande sår blir ofta resultaten. Många får både ärr och förändringar i hudton efter utbrottet.

Guttat psoriasis

Guttat Psoriasis är den näst vanligaste typen av Psoriasis. Symptomen är röda stora prickar eller droppar på huden. Utslagen kan finnas på hela kroppen. Den typ av Psoriasis drabbar främst barn och unga. Oftast försvinner Guttat Psoriasis med åren, men kan hos en del patienter övergå i kronisk plackpsoriasis.

Invers psoriasis

Invers psoriasis ger röda utslag med glansig yta. Denna typ av psoriasis fjällar inte. Invers Psoriasis uppkommer ofta i veck, underlivet och under brösten. Detta är också områden som lätt blir irriterade på grund av friktion och svettningar. Statistik  har visats  Invers psoriasis oftast drabbar överviktiga personer.

Nagelpsoriasis

Nagelpsoriasis är precis som det låter. Psoriasis som satt sig på nageln. Symtomen på denna typ av psoriasis är runda gropar i naglarnas ovansidor. Ibland kan patienter vara med om det den yttersta delen av naglarna lossnar från huden.

Pustulosis palmoplantaris

Pustulosis palmoplantaris kännetecknas främst av utslag i handflator och fotsulorna. Näst intill alla patienter som drabbats av denna typ av psoriasis röker eller har rökt. Oftast uppkommer sjukdomen med gulaktiga varblåsor som sedan torkar och lossnar. Huden i handflatorna och fotsulorna kan bli röda och ömma. Speciellt när nya blåsor kommer.

Vad utlöser psoriasis?

Psoriasis kan ha flera utlösande faktorer. Genetik, stress, infektioner och rökning är några. Ett flertalet studier visar att psoriasis är ärftligt och att du som har en mor eller far som lider av sjukdomen löper större risk att också drabbas. Några av dem faktorer som kan utlösa och förvärra besvären för psoriasis är

 • Långvarig psykisk stress
 • Alkohol
 • Läkemedel såsom exempelvis litium
 • Infektioner i kroppen som till exempel halsfluss
 • Rökning

Psoriasis Behandling:

Idag finns ännu ingen botande behandling mot sjukdomen, trots att du under vissa perioder knappt kan märka av din psoriasis. Psoriasis kan man behandla både utvärtes och invärtes.  Idag finns det många olika typer av behandlingar.

Behandlingar med läkemedel:
I vissa fall kan det räcka med att du tar receptfria smärtstillande paracetamol.

Om utbrotten är värre kan man behöva inflammationsdämpande läkemedel som till exempel innehåller ibuprofen eller naproxen. Du kan även få kortisonsprutor av din läkare om smärtstillande läkemedel inte har tillräcklig effekt.

Behandla med återfuktande produkter

Återfuktande och mjukgörande produkter
Oftast börjar man med att behandla din Psoriasis med utvärtes med form av återfuktande och mjukgörande krämer. Krämerna som med fördel ska användas bör innehålla kortikosteroider eller keratolytiska verksamma ämnen. Krämer innehållande dessa ämnen kan också användas som ett komplement under medicinering.

Produkter innehållande Kortikosteroider för utvärtes bruk bör inte användas under längre perioder. Dessa ska alltså användas så man verkligen är i behovet av dem. Kortison minskar fläckarnas storlek och irritation och dem flesta patienter upplever resultat behandlingen.

När man inte behandlas med kortison bör man hålla huden återfuktad med fuktkrämer. Fukten minskar hudens fjällning och irritation. Regelbunden användning av återfuktande lotions är viktig för huden och används med fördel både under lugnare psoriasis perioder, men också under utbrotten

Psoriasis -vad kan jag göra själv?

Psoriasispatienter bör ta hand om sig själva extra mycket. När det kommer till hälsa och livsstil är det viktigt att röra på sig, äta rätt och undvika alkohol och rökning. Studier har visat att träning och avslappning har gett goda resultat vid psoriasis. Om man är osäker på vad din kropp behöver kan man med fördel uppsöka en dietister för att få tips och råd. Utöver detta så ska man se till att hela tiden hålla sin kropp återfuktad då fukten lägger sig som en skyddande hinna på huden.

Uppsök en dermatolog / hudläkare

Det är så viktigt att du med besvär uppsöker en dermatolog eller hudläkare så att hen kan undersöka dig. Ibland kan det vara knepigt att komma fram till vilken typ av psoriasis man lider av och vilken behandling som är bäst för dig. Idag kan man även få rådgivning och chansen att få ställa frågor av en dermatolog via videosamtal.

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical