Sveriges mest erfarna hårklinik

Trichotillomani (tricho=hår tillo=rycka) är ett slags tvångssyndrom som innebär att en person medvetet eller omedvetet rycker ut enstaka eller flera hårstrån från huvudet. Det kan dras hår från ögonfransar, ögonbryn eller andra områden som i sin tur leder till kala fläckar.

Sjukdomen påminner om ett självskadebeteende och smärtan som uppstår när håret dras ut frisätter signalsubstanser som stimulerar hjärnans belöningscentrum och är därför ångestdämpande eller lugnande. Forskning har visat att det finns en genetisk komponent och att det är vanligare hos människor som har OCD, men man vet inte med säkerhet varför vissa människor utvecklar Trichotillomani.

 

Antal individer som har Trichotillomani

Bland vuxna uppskattas ligga mellan 0,6 och 3,4 procent. Studier har visat att tillståndet är cirka tio gånger vanligare bland kvinnor än män. Det finns dock inga studier på hur procentfördelningen ser ut hos barn. Trichotillomani debuterar vanligen i puberteten. Förloppet är utan behandling oftast kroniskt, med viss tendens att komma och gå i perioder. Är du förälder till ett barn bör man noggrant följa sitt barn i vardagen då det oftast rör sig om en oförmåga att motstå att dra ut sitt hår.

Orsaker Trichotillomani

Att dra ut hår kan funka som ett så kallat “coping mechanism” (överlevnadsmekanism) dvs att man hanterar ångest, ilska, frustration och andra känslor på detta sätt och ibland kan en stressig händelse trigga det.

Forskning på varför en del barn börjar dra ur sitt hår är okänd, men enligt Trichotillomani Learning Center kan det röra sig om genetik eller en neuro-biologiskt störning eller förändringar i hormonnivåerna. Forskningen har även visat att många som söker hjälp för tillståndet har också någon annan psykiatrisk diagnos, exempelvis depression, ångest och andra tvångsmässiga besvär, missbruk eller ADHD.

Behandling:

Kan du inte sluta att dra ut ditt egna hår, kan man med remiss få utvärdering och behandling. En behandling för att sluta dra ut hår innefattar oftast en kombination av kognitiv beteendeterapi, medicinering och stödgrupper. Med hjälp av kognitiv beteendeterapi undersöks vilka faktorer som triggar beteendet och man får råd i hur man kan hantera sådana situationer. Det finns inga “piller” som botar Trichotillomani men vissa läkemedel som antidepressiva kan lindra ångest eller depression som ofta förknippas med det.

Tips för att sluta dra ut hår
  • Gör det mer svårtillgängligt att dra ut hår, tex genom att bära en mössa.
  • Lösnaglar, tejp eller plåster på händerna gör att det blir svårare att få grepp om hårstråna.
  • Stressboll.
  • Våga prata om det och söka hjälp.

Det finns även några liknande symptom, Trichotillofagi som innebär att man drar ut hårstrån för att sedan äta upp dom och Dermatillomani (skin-pickning) som innebär att man upprepat påfrestar huden genom.

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical