Sveriges mest erfarna hårklinik

Seborré / Seborroiskt eksem

Seborré / Seborroiskt eksem sätter sig på de ställen där man har störst talgproduktion, såsom ansikte, bröst och hårbotten men de kan även uppstå bakom öronen.

Att ha en hårbotten som känns oljig och fet är något som dom flesta människor ogillar. Det kan upplevas som att hårbotten är ständigt fuktig och mjuk av den pågående överproduktionen av den överflödiga hudoljan (sebum). Att ha en fetare hårbotten är ofta något som förknippas med ungdomsåren och talproduktionen är ofta något som avtar med åren, men så är inte fallet för alla. Nedan ska vi gå in lite djupare på ämnet.

Definition:Vanligt, ej smittsamt tillstånd med rodnad/fet fjällning på områden med stor talgkörtel aktivitet.

 

Utseende Seborré / seborroiskt eksem

Det kan te sig som en lättare fjällning av huden och ses ofta vid näsvingar, ögonbryn och polisonger. Seborré ger ofta oljighet medan seborroiskt eksem är förknippat med skorpbildning, inflammation och intensiv klåda. Utöver fjällning och rodnad så kan även gulaktiga, röda acneliknande utslag förekomma samt en fetare fjällning och i vissa fall kan det leda till håravfall.

seborré
Seborré

Diagnos:

Svår seborré bör diagnostiseras av en hudläkare för att utesluta andra diagnoser för att sedan avgöra vilken behandling som är bäst för dig.

Vem drabbas:

Seborré / seborroiskt eksem är genetiskt och påverkas också av miljön du lever i. Det kan vara allt från stress, hormonell obalans, dålig sömn, nedsatt immunförsvar, övervikt, och skiftningen mellan årstider.

Hur man behandlar seborroiskt eksem:

Det går att behandla och förbättra en seborroisk hud, behandlingsmetoden kan bestå av olika krämer, schampo och balsam som innehåller ingredienser som visat sig vara effektivt mot problemet. Tex bakteriedödande och lättare peeling produkter, svampdödande mask, kortisonsalva osv.

Man har sett att seborroisk hud ofta blir bättre under de soliga och varma årstiderna. Du kan hjälpa dig själv genom att se till att upprätthålla en bra kost, regelbunden träning, bra sömn och mindre stress. Intag av omega 3 är också bra då de välgörande fettsyrorna har visat sig ha en god effekt vid seborroisk hud.

 

De vanligaste symtomen på seborroiskt eksem är:
  • Tung flagning
  • Inflammationer i hårbotten
  • Oljig hud
  • Vita och gula flingor
  • Svår klåda
  • Fjällande fläckar som lossnar för att avslöja rosa hud
  • Håravfall

Seborroiskt eksem kan orsaka håravfall då den överdrivna produktionen av olja och tunga flingor orsakar irritation och follikelstimulerande tilltäppning. Det skapar en ogynnsam grund för håret samt en försvagning vid rötterna detta kan även leda till håravfall.

Känner du att du har problem med din hårbotten är det bättre att du uppsöker hjälp än att du försöker dig på olika huskurer. Du behöver inte känna dig ensam eller att det känns hopplöst, hjälp finns att få av experter.

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

KontaktRecensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical