Sveriges mest erfarna hårklinik

Hårbottensvamp

Svamp i hårbotten  Tinea capitis, (tinea/dematophytes=svampinfektion, capitis=huvud). Orsakas av en infektion av hud svampar (dermatofyter).  Hud svampar delas in i tre grupper beroende på vilken slags värd de föredrar: jord (geofila), djur (zoofila) och människor (antropofila).

Svamparna som växer i hårbotten är ofta zoofila svampar och är vanligast bland barn. Vanliga orsaker till varför svamp uppstår i hårbotten kan vara från att ha vistats i tropiska miljöer eller via sällskapsdjur.

Två varianter på svamp i hårbotten:

  • Begränsade områden på huvudet börjar fjälla och att hårstråna i det området bryts av.
  • Det sker en hudförändring i hårbotten om cirka åtta centimeter. Denna hudförändring blir sedan mycket inflammerad och det bildas en böld i huvudet I samband med en svampinfektion i hårbotten kan bli infekterad på detta vis är det ofta streptokocker som angriper kroppen. Det kan leda till att man kan få feber samt att lymfkörtlarna på halsen och nacken kan svullna.

Behandling

  • Misstänker du att du har svamp i hårbotten ska du söka vård och låta en läkare undersöka dig. Kan läkaren kan fastställa diagnos får du medicin, vanligast med svampdödande medel i tablettform. Som gör att hårstråna på samma vis bryts av.
  • Mjäll
  • Torr hårbotten
Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical