Sveriges mest erfarna hårklinik

Aterom i hårbotten

Aterom i hårbotten är ofarligt och uppstår när utförsgången till en talgkörtel har blivit tilltäppt. Det är svårt att säga varför vissa drabbas men det uppstår oftast i områden som är mer täta av hår. När körteln producerar talg (sebum) så bildas det med tiden en knöl under huden, en förändring kan både vara kosmetiskt störande eller irriterande genom sin placering och storlek.

Vanliga områden där Aterom uppkommer är

Hårbotten, bål, nacke, ansikte och underliv. Men cystorna kan uppstå över större delen av hudkostymen. Hos en del individer uppstår multipla Aterom utan känd anledning.

Namnet kommer från det grekiska ordet Athere, som betyder gröt. Det beror på den ljusa, gryniga massa av talg som retireras när ateromet tillväxer.

Aterom är:

Aterom är en svulst som bildas i hudens talgkörtlar. Det uppstår när huden blir tilltäppt och talg ej naturligt kan komma ut. Det byggs upp under huden som en svulst, talgkörtelcysta. Det är helt enkelt en godartad cysta som innehåller talg.

Utseende på Aterom

Huden över en Aterom är helt slät och normal, vid en undersökning så ser man oftast en mjuk, gul och bred och lite ojämn knöl i huden med en oval markering som sitter förankrad i huden men som är svagt förflyttningsbar. Vid beröring känns den “fjädrande och elastisk” till konsistensen. Vissa personer kan få multipla Aterom utan känd anledning. De flesta knölar är 2–4 mm i diameter, men de kan bli upp till 5 cm stora.

Besvär och symptom:

Oftast när man får en Aterom så brukar dom försvinna med tiden. Ibland kan dock ett Aterom börja växa, infekteras, bli rött och ömt. Patienter väljer ibland att ta bort cystan och då är det viktigt att hela kapsel opereras bort som omger talg-innehållet, annars är det lätt att den kommer tillbaka. Cystan avlägsnas med lokalbedövning och man tar bort den med hjälp av en kniv eller med laser vilket gör att det är ett relativt enkelt ingrepp. Cystan fungerar inte som en böld eller finne där man kan öppna och klämma ut innehållet och sedan läker ihop av sig själv. Om läkaren tar bort hela kapseln, är körteln borta för alltid. I undantagsfall är det nödvändigt med antibiotika och det är vanligt att flera stygn kan behöva sys.

Så här uppstår Aterom
  • Hårfolliklar är små säckar som finns överallt i huden och ger upphov till ett hårstrå. Talgkörtlar sitter runtom hårfolliklarna och utsöndrar en olja (sebum) som smörjer både hårstrå och hud.
  • Om oljan inte kommer ut täpps körteln igen och en knöl bildas under huden, ett Aterom.
  • Ateromet känns lätt igen och diagnostiseras genom sitt utseende.
  • Oftast behövs ingen behandling men de kan tas bort vid behov.
  • Blir det en inflammation i körteln kan den behöva tömmas.
  • Förstorade talgkörtlar är vanliga bland medelålders och äldre människor.

Mer om talgkörtlar:

Under vår hud har vi talgkörtlar som befinner sig utanför hårfolliklarna, deras uppgift är att utsöndrar en olja som kallas sebum (talg). Oljan som utsöndras i hårsäcken smörjer både hårstrået och huden runt omkring. Oljan skyddar huden och håret och de blir mer “vattensäkra”. Talgkörtlar finns överallt i huden.

 

 

 

 

 

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

KontaktRecensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical