Kvinnligt håravfall

Håravfall som kvinna är mer normalt än vad man skulle kunna tro och nästan alla kvinnor kommer att uppleva någon form av håravfall vid någon tidpunkt i deras liv. Det finns flertal orsakerna till håravfall hos kvinnor. För att vägleda dig till rätt behandling för just dig och din sorts håravfall får du här en omfattande inblick i orsakerna till kvinnligt håravfall och behandlingar som kan göra en stor skillnad.

Orsaker till kvinnligt håravfall

Många gånger grundar sig det kvinnliga håravfallet i saker som ålder, genetiska förutsättningar och hormonella faktorer. Det kan även röra sig om näringsbrist, till exempel järn- eller vitaminbrist. Andra faktorer kan vara användning av vissa läkemedel, eller dålig ämnesomsättning. För den som nyligen genomgått en förlossning kan en ovanligt stor hårförlust förekomma, likaså vid alltför höga stressnivåer.

Kvinnors kroppar har överlag låga nivåer av testosteron, jämfört med männen. Samtidigt är kvinnor betydligt mer känsliga och låga nivåer av DHT omkring en kvinnas hårsäckar kan inverka mycket på kvinnans hårväxt. Kvinnor har också hormoner i rörelse på ett annat sätt, såväl lång- som kortsiktigt. Att få mens, vara gravid, nå klimakteriet eller lida av järnbrist är alla vanliga händelser för kvinnor som påverkar hormonbalansen i kroppen. Dessutom har sköldkörteln en avgörande roll i hårtillväxten och om den inte fungerar optimalt kan håret förtunnas eller falla av.

Om man som kvinna har ett håravfall som håller i sig mer än ett par veckor ska man söka hjälp direkt. Börja inte behandla dig själv, för då kan du förlora viktig tid om det är en allvarlig hårsjukdom.

Det kan röra sig om ärfligt håravfall 

Ärfligt håravfall är den vanligast orsaken till håravfall och drabbar främst men men även kvinnor. Denna typ av håravfall är genetiskt kodat.

 

Behandlingar mot kvinnligt håravfall

  • Prp-hårbehandling
  • Hårtransplantation