Kvinnligt håravfall

Att som kvinna drabbas av kvinnligt håravfall känns ofta inte lika normalt som som för en man, vars håravfall förknippas mer med det normala åldrandet. Att tappa hår som kvinna kan därför vara en mycket traumatisk upplevelse. En man har ofta alternativet att raka av håret eller klippa det väldigt kort när det börjar tunnas ut. Men som tur är kan kvinnligt håravfall i dom flesta fall behandlas effektivt.

kvinnligt håravfall

Hur kvinnligt håravfall ter sig

Runt 10-15 % av alla kvinnor börjar någon gång i livet att tappa hår eller erfar uttunning. De flesta kvinnor börjar märka av håravfall i 50-60 års åldern, men det kan även inträffa i alla åldrar. Kvinnligt håravfallet är oftare svårare att upptäcka, då det ofta utvecklas mer gradvis. Det kan vara jämt fördelat över hela hårbotten (diffust håravfall), hos kvinnor brukar ofta håret tunnas ut på övre tredjedelen till hälften av hårbotten. Medans för män så börjar det oftast tunnas ut först i vikarna i pannan och så småningom letar sig upp mot hjässan.

 

Kvinnligt håravfall tecken

Har du märkt eller hört berättas att dina mostrar, fastrar eller mormor eller farmor har fått tunnare hår? Det kan sådant fall vara en ledtråd. På kliniken kan vi med hjälp av ett förstoringsglas granska hårbottnen och se om patientens hårsäckarna varierar i storlekar. En kombination av några tjocka bland mest tunna hårstrån kan ses som ett vanligt tecken på kvinnligt håravfall. Läs mer ingående om allmänt om håravfall. .

Vanlig orsaker till kvinnligt håravfall

De bakomliggande orsakerna för håravfall hos kvinnor är komplicerade. Hos män handlar det främst om testosteron och tar man en hårsäck från ett icketestosteronberoende område och flyttar till där håret har försvunnit, så får man behålla det livet ut. Kvinnor kan inte få samma livstidsgaranti eftersom fler faktorer än testosteron spelar in och nedan ser du några orsaker.

  • Stress
  • Mekaniska orsaker
  • Sköldkörtelproblem
  • Bieffekt av mediciner
  • Näringsbrist
  • Järnbrist
  • Hormonförändringar
  • Androgen alopeci.
  • Hormonell obalans
  • Sträng diet

Håravfall vid klimakteriet

När kvinnor åldras minskar produktionen av det kvinnliga könshormonet östrogen. När kvinnor når övergångsåldern sjunker östrogenet i snabb takt. Detta kan i sin tur leda till att håret tunnas ut och en del upplever även ökad hårväxt i ansiktet. Alla kvinnor i klimakteriet drabbas dock inte av håravfall, det vanligaste är att håret blir tunnare än det varit tidigare.

Håravfall under eller efter graviditet

Är något som är vanligt och beror på att fler hårfolliklar inträder i vilofas under graviditeten  och i normalfallet återinträder hårfolliklarna i tillväxtfas 3-4 månader efter förlossning.

 

Behandling för kvinnligt håravfall

PRP-behandling är en naturlig behandling som är väldigt effektiv för att bromsa och väcka nytt liv i hårsäckarna som ligger i förlängd vilofas. Med PRP så tar man ett mindre blodprov som centrifugeras och injiceras i det området som ska behandlas. Läs gärna mer om vår PRP-behandling. Om det skulle visa sig att det rör sig om en ärftlig kvinnligt håravfall så kan en hårtransplantation vara ett effektivt behandlingsalternativ för dig. Det viktigaste är att få en korrekt diagnos och har realistiska förväntningar.

Ludvig skalan för kvinnligt håravfall

Skalan visar graderna av hårförlust och är ett mått som har funnits 50-talet.

Kvinnligt håravfall
Kvinnligt håravfall

 

Kontakta oss gärna  för en gratis konsultation om ditt håravfall där vi tillsammans kan komma fram till en bra lösning anpassad efter dina individuella behov och förutsättningar.

 

Artikel i Aftonbladet Kvinna: Därför tappar du håret – och så får du det tillbaka

Första gången Sofie Jansson, 45, märkte att hon tappade hår var i tidiga 30-årsåldern. Under tio år tunnades hennes hår sakta men säkert ut. I dag har hon fått tillbaka delar av sitt forna svall med en unik metod.
– Man blir stressad när man tappar håret och vet inte vad man ska göra, jag tror att det är ännu svårare för kvinnor än män att tappa håret, säger Sofie Jansson
Läs mer