Sveriges mest erfarna hårklinik

Sjukdomen SLE kan ge håravfall

Att drabbas av håravfall vid SLE är vanligt. Här kommer vi gå igenom vad står SLE för och var innebär sjukdomen?

SLE är förkortningen på Systemisk lupus erythematosus och är en sjukdom som innebär att kroppens egna immunförsvar attackerar din kropp.

Håravfall vid SLE

Ett av många symtom hos de drabbade av SLE är håravfall. Vid denna sjukdom drabbas kroppen av en inflammation och det är då som dina hårsäckar slutar att producera hår. Kroppen är inställd på att läka och lägger inte alls något fokus på att hålla kroppens hårproduktion igång. Ganska snabbt in i sjukdomen kan du märka av håravfall.

Vissa tappar hår fläckvis medan andra tappar stora delar av sitt hår. Vissa märker bara att håret tunnas ut. Hur ett håravfall ser ut för den drabbade av SLE är väldigt individuellt.

 

Symptom på SLE

Sjukdomen SLE påminner om många andra sjukdomar och kan därför vara svår att utreda. Det är viktigt att ta kontakt med en läkare om man upplever symtom på SLE. Några vanliga symptom på SLE är bland annat :

  • Trötthet
  • Håravfall
  • Ljuskänslighet
  • Ont i muskler och leder
  • Feber
  • Viktminskning

Sjukdomen kan också ge allvarliga symtom som blodpropp, blodförändringar och njurinflammation.

Varför drabbas vissa människor av SLE? 

Det finns många orsaker till varför man drabbas av SLE men det finns vissa faktorer som gör att vissa människor har större risk att drabbas. Några av dessa faktorer är: Ärftlighet, rökning och en del läkemedel.  Nio av tio som drabbas av sjukdomen är kvinnor.

Vissa som drabbas märker kanske inte sjukdomen till en början. Vissa får besvär i perioder medan andra har besvär mer ofta.

Idag finns ännu inget botemedel mot SLE, men man kan lindra symtomen med hjälp av smärtstillande läkemedel och mediciner mot inflammationen. Om dina inre organ drabbas kan du behöva vårdas på sjukhus för en period.

Kommer håret tillbaka vid SLE? 

För dem allra flesta människor som drabbats av SLE så kommer håret tillbaka. Eftersom att sjukdomen kommer och går kan håret komma tillbaka och växa sig långt när du är inne i en lugnare period av sjukdomsförloppet. Ibland kan det ta längre tid innan du märker att håret lossnat från hårbotten, för vissa går det snabbare.

Idag finns det hjälp att få. Har du frågor om håravfall så är du välkommen att kontakta oss info@akaciamedical.com

 

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical