Sveriges mest erfarna hårklinik

Hår och klimakteriet

Med tiden blir kvinnans hår torrare och tunnare, men det är först vid klimakteriet man kan se den stora skillnaden på hårets kvalité. Hur mycket hår du tappar och hur håret förändras med tiden beror till största del på dina genetiska arv. Håravfall vid klimakteriet är mycket vanligt och det finns ingen idé att oroa sig. Att man som kvinna skulle tappa allt hår under klimakteriet är mycket ovanligt.

Många undrar hur ens hår kommer att se ut när man blir äldre. Ett enkelt svar på den frågan är att titta på sin mamma, mormor och kanske till och med mormors mor och se hur deras hår såg ut vid klimakteriet. Det är stora chanser på att ditt hår kommer utvecklas på samma sätt då det är genetiskt.

 

Hur påverkas håret under klimakteriet

Håret vid klimakteriet påverkas då kroppen går igenom stora hormonförändringar. Könshormonerna Östrogen och Androgen påverkar ditt hårs tillväxt då dom främjar tillväxt av hår på bland annat huvudet. Det är under klimakteriefasen som östrogennivån tyvärr minskar och androgennivån som främjar kroppshår ökar. Detta leder till att många kvinnor upplever mindre täthet av hår på huvudet och desto mer hår på kroppen. Många upplever att detta är ett stort besvär.

Hårbottnen påverkas också under klimakteriet. Den blir oftast torr, stram och kan klia. Det är därför viktigt att använda rätt produkter med mycket fukt som återställer balansen i hår och hårbotten.

En kvinna som genomgått klimakteriet har oftast ett hår som är fuktfattigt, svårt att forma och stelt. Det beror helt enkelt på att hårbotten har minskat sin produktion av talg och blodfetter.

Hur förebygger man håravfall vid klimakteriet?

Att ha en sund livsstil är A och O, inte minst för kroppens mående utan också för vårt hår och vår hud. Har man svårt att få i sig alla vitaminer och mineraler som kroppen behöver är kosttillskott ett bra komplement. Dock ska detta inte ersätta en allsidig kost. Sedan finns det också medicinska preparat att tillgå. Även huvudmassage och olika typer av preparat har visat goda resultat. Motion och träning är också något som speglar hur håret artar sig. En aktiv livsstil kombinerat med bra mat är inte att underskatta. Även en Prp-hårbehandling kan bidra till att bromsa håravfall och stimulera hårväxt.

 

Kan man få håret att åldras långsammare?

Visst går det att få håret att åldras långsammare, men då gäller det att sätta igång i tid. Det är inte bara näringsrik kost som spelar in, utan även tillskott, massage och diverse behandlingar som kan göra susen för ditt hår.

Klimakteriet är något alla kvinnor går igenom åren 45-55. Vill man så kan man själv förebygga och behandla håret under denna tid. Det finns mycket naturliga kosttillskott som visats haft en positiv effekt, även vårdande oljor, huvudmassage och minskning av värme styling. I dag finns det även gott om så kallade ”anti-aging” serier får hår. Dessa produkter är, åldersanpassade som kan öka tjockleken och motståndskraften i håret. Även dessa produkter har visat goda resultat på ett äldre hår.

Ju äldre man blir desto mer högkoncentrerade hårprodukter som oljor, intensiva fuktprodukter och inpackningar som är fulla av vitaminer och näringsämnen behöver man för håret. Helst också såna produkter man lämnar kvar, så kallade “leave in”

En kvinna ska inte behöva oroa sig av håravfall under klimakteriet så därför är det bättre att förebygga och behandla i god tid. Stressar man upp sig vid ett sånt här stadie kan det leda till att man tappar ännu mer hår och då är orsaken en annan än klimakteriet, alltså stress. stress påverkar håret något enormt och kan leda till ett betydligt större besvär av håravfall än vad klimakteriet i sig oftast gör.

 

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical