Sveriges mest erfarna hårklinik

DHT

DHT är den främsta orsaken till håravfall hos män och delvis även hos kvinnor. Hos män orsakas håravfall av hormonet dihydrotestosteron (DHT), ett manligt steroidhormon som binder receptorer i hårbotten hos genetiskt mottagliga män. DHT kan verka komplicerat, men dess roll i håravfall är relativt enkel att förstå när du har grundläggande kunskaper om hur din kropp producerar DHT och dess effekter på dina hårsäckar. Nedanför förklarar vi vad DHT är, hur det produceras av din kropp och de alternativ som finns tillgängliga för att begränsa DHT:s negativa effekter på din hårlinje.

Vad är DHT?

DHT, eller dihydrotestosteron, är en androgen som produceras som en biprodukt av testosteron. DHT är ett kraftfullt manligt könshormon som bland annat ansvarar för utvecklingen av manliga könsorgan under graviditeten. Kort sagt är DHT ett av de många hormoner som formar människokroppen, men det skiljer sig från andra manliga könshormoner. Testosteron är viktigt på många sätt.

DHT och ärftligt håravfall

Om du är genetiskt  förutbestämd för håravfall kan DHT binda till receptorer i hårsäckarna och få dem att krympa, försvagas och slutligen dö. DHT begränsar nämligen hårsäckarnas förmåga att producera nytt hår och hindrar att nödvändiga näringsämnen som proteiner, vitaminer och mineraler når hårsäckarna. Detta resulterar i en process som kallas ”miniatyrisering”, vilket leder till att hårväxten gradvis avtar i de DHT-drabbade hårsäckarna. Håret blir tunnare och kortare eftersom tillväxtcykeln för håret förkortas. Ibland blir tillväxtcykeln så kort att nytt hår inte når ytan på huden.

DHT i våra kroppar

Intressant nog är DHT ett viktigt hormon för hårväxt på andra delar av kroppen, vilket innebär att samma hormon som orsakar håravfall på huvudet också är ansvarigt för hårväxten på bröst, rygg och andra områden. DHT är det primära hormonet som orsakar håravfall hos män, så det mest effektiva sättet att sakta ner eller förhindra håravfall är att blockera DHT. Många väljer att behandla det med DHT-blockerande schampo eller spray, även om det inte blockerar DHT helt.

En man kan märka att han har för mycket DHT

Genom att uppleva olika symtom relaterade till överskottet av detta hormon. Några av de vanligaste symptomen på för höga nivåer av DHT inkluderar:

  1. Ökat håravfall: Ett av de mest uppenbara tecknen på för mycket DHT är ökad håravfall, särskilt på huvudet. Detta kan leda till att håret tunnas ut och att man börjar tappa hår i en snabbare takt än normalt.
  2. Ökad hårväxt på kroppen: Överskott av DHT kan också leda till ökad hårväxt på andra delar av kroppen såsom bröstet, ryggen och ansiktet.
  3. Akne: För mycket DHT kan också orsaka en ökning av talgproduktionen i huden, vilket kan leda till ökad akne eller fet hy.
  4. Förstorad prostata: Hos äldre män kan överskott av DHT leda till en förstorad prostatakörtel, vilket kan orsaka problem med urinering och andra urinrelaterade besvär.

Några av de möjliga effekterna av för höga nivåer av DHT hos kvinnor inkluderar:

  1. Ökad hårväxt: Liksom hos män kan överskott av DHT hos kvinnor leda till ökad hårväxt på oönskade områden såsom ansiktet, bröstet eller ryggen.
  2. Håravfall: Precis som hos män kan för höga nivåer av DHT hos kvinnor orsaka håravfall, vilket kan resultera i tunnare hår eller ökad skallighet.
  3. Förändringar i menstruationscykeln: Överskott av DHT kan påverka hormonbalansen hos kvinnor och leda till oregelbundna menstruationscykler eller andra menstruationsrelaterade problem.
  4. Akne: Liksom hos män kan för mycket DHT orsaka ökad talgproduktion i huden, vilket kan leda till akne eller fet hy hos kvinnor.

Finasterid och DHT

Enligt en studie publicerad i Journal of American Academy of Dermatology är Finasterid i kombination med Minoxidil den mest effektiva behandlingen för att sakta ner och stoppa manligt håravfall. Finasterid var ursprungligen utformat som en behandling för prostataförstoring, men det upptäcktes under den medicinska forskningsprocessen att det också hade en betydande effekt på manligt håravfall.

DHT och kvinnligt håravfall

Kvinnor kan också drabbas av håravfall relaterat till DHT, vilket kan vara kopplat till genetiska faktorer, hormonella förändringar eller användning av vissa mediciner. Denna typ av håravfall hos kvinnor kan behandlas med läkemedel som minskar DHT-nivåerna eller blockerar dess effekter för att främja hårväxt. Det är dock viktigt att kvinnor som upplever håravfall konsulterar en läkare för att fastställa den bästa behandlingsplanen för deras specifika situation.

DHT-blockerare

Det mest effektiva sättet att blockera DHT är genom läkemedel som blockerar dess produktion eller aktivitet i kroppen. DHT-blockerare används för att behandla tillstånd som manligt håravfall och godartad prostataförstoring genom att minska nivåerna av DHT och därigenom lindra symtom och förbättra livskvaliteten för drabbade personer. Det är dock viktigt att använda DHT-blockerare med försiktighet och under övervakning av en läkare på grund av möjliga biverkningar och dess påverkan på andra hormonella processer i kroppen.

Biverkningar av att blockera DHT

De flesta personer upplever inga märkbara biverkningar av DHT-blockerare, men vissa kan uppleva ökade nivåer av testosteron i kroppen. Hos en liten andel män kan det också leda till minskad sexlust eller svagare erektioner. Dessa biverkningar tenderar att försvinna när medicinen avbryts. Att blockera DHT är mest effektivt när det börjar vidtas tidigt, innan betydande håravfall har inträffat. Så om du märker tecken på håravfall är det bäst att kontakta en läkare för rådgivning och eventuell behandling.

Då det rör sig om ärftligt håravfall så kan kombination av Prp-behandling och hårtransplantation bli aktuellt.Det är nämligen så att på en mans bakhuvud det ett område som inte är genetiskt känsliga för DHT. Det är anledningen till varför hårtransplantationer med dessa hårsäckar ger så framgångsrika resultat.

Vi på Akacia Medical erbjuder hårtransplantationer, trombocyt behandlingar och hårborttagning på våra kliniker i Stockholm och Istanbul. Vi har lång erfarenhet av att transplantera hår och lämnar alltid garanti på våra operationer. Läs mer om oss

Kontakt
Recensioner

Alla recensioner på reco.se är riktiga och verifierade med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical