Grönt te och dess hälsfördelar för vår hårtillväxt

grönt te och håravfall

Just nu är det väldigt trendigt att dricka grönt te som både är gott och har många hälsofördelar. 

Grönt te odlades ursprungligen i Kina, med numera odlas det även på andra ställen i världen. Grönt te omnämns ofta i olika tidskrifter att det kan motverka håravfall. Det skall dock tilläggas att det är ingen “mirakelmedicin” mot håravfall men det finns vissa hälsofördelar med drycken.

Grönt te och dess hälsofördelar

Grönt te innehåller högt innehåll av antioxidanter och även flavonoider, som är det det som ger grönt te dess anticarcinogena egenskaper. Vitaminerna A, E och C, liksom zink, selen, krom och mangan återfinns med. 

  • Grönt te innehåller naturliga katekiner. Men även karotenoider, tocopheroler, zink, krom, askorbinsyra, selen och mangan. Med undantag av krom och mangan, så hjälper alla dom andra föreningar till att förhindra håravfall och uppmuntra till hårväxt.
  • Rikt på polyfenoler.
  • Innehåller: Epigallocatechin gallate eller EGCG är den huvudsakliga polyfenoler som finns närvarande i grönt te. Denna polyfenol främjar hårväxt i cellodling. Det stärker rötterna och aktiverar hårsäckarna.
  • Grönt te är bra mot stress och depression. Våra stressiga liv och stress är vanliga orsaker till håravfall.
  • Anti-inflammatoriska egenskaper, en kliande hårbotten och mjäll kan var orsaker till håravfall. De antiinflammatoriska egenskaperna från att skölja hårbotten med grönt te kan göra så att du blir av med en torr hårbotten. (dock rekommenderar vi inte huskurer).
  • Sänker kolesterolhalten i kroppen.
  • Främjar blodcirkulationen i hårbotten.
  • Grönt te kan bryta ner plack i våra blodkärl, vilket främjar blodflödet till nästan  alla organ, även hårbotten. Det är också rikt på kraftfulla antioxidanter som förstör de fria radikaler som hindrar korrekt blodcirkulation. På detta sätt bidrar det till att främja din hårväxten.
  • Innehåller vitamin B

 

Det sägs att du bara kommer att kunna skörda de maximala fördelarna med grönt te när du införlivar det med din dagliga rutin.

 

Studier på grönt te:

I Usa 2005 gjordes en studie på möss med håravfall där hälften fick i sig grönt te varje dag i 6 månader och forskarna fann att 33 % hade fått bättre hår. 


För en god hälsa är det aldrig fel att dricka en kopp grönt te om dagen. Men är det så att du verkligen är angelägen om att förhindra håravfall, så finns det bara några behandlingar som bevisat kunna stoppa processen och generera ny återväxt och grönt te är för närvarande inte en av dem. Så trots att det finns vissa fördelar med grönt te så kan du inte förvänta dig mirakel. Men det skadar aldrig med en kopp grön te. Se även till att du köper ekologiskt grönt te så du inte får i dig några onödiga gifter.