Päänahan sieni

Svamp i hårbotten  Tinea capitis, (tinea/dematophytes=svampinfektion, capitis=huvud). Orsakas av en infektion av hud svampar (dermatofyter).  Hud svampar delas in i tre grupper beroende på vilken slags värd de föredrar: jord (geofila), djur (zoofila) och människor (antropofila).

Svamparna som växer i hårbotten är ofta zoofila svampar och är vanligast bland barn. Vanliga orsaker till varför svamp uppstår i hårbotten kan vara från att ha vistats i tropiska miljöer eller via sällskapsdjur.

Två varianter på svamp i hårbotten:

  • Begränsade områden på huvudet börjar fjälla och att hårstråna i det området bryts av.
  • Det sker en hudförändring i hårbotten om cirka åtta centimeter. Denna hudförändring blir sedan mycket inflammerad och det bildas en böld i huvudet I samband med en svampinfektion i hårbotten kan bli infekterad på detta vis är det ofta streptokocker som angriper kroppen. Det kan leda till att man kan få feber samt att lymfkörtlarna på halsen och nacken kan svullna.

Behandling

  • Misstänker du att du har svamp i hårbotten ska du söka vård och låta en läkare undersöka dig. Kan läkaren kan fastställa diagnos får du medicin, vanligast med svampdödande medel i tablettform. Som gör att hårstråna på samma vis bryts av.
  • Hilse
  • Torr hårbotten
Me Akacia Medicalilla tarjoamme hiustensiirtoja, verihiutaleiden hoitoja ja karvanpoistoa klinikoillamme Tukholmassa ja Istanbulissa. Meillä on pitkä kokemus hiustensiirrosta ja annamme toiminnallemme aina takuun. Lue lisää meistä

Ottaa yhteyttäArvostelut

Kaikki reco.se-sivuston arviot ovat aitoja ja tarkistettu pankkitunnuksilla. https://www.reco.se/akacia-medical