Strama frisyrer kan ge dig tunt hår

Efter en lång dag med stram frisyr är det vanligt att det kan ömma och kännas märkligt i hårbotten. Detta beror på att hårsäckarna har känselreceptorer och när vi sätter upp håret så skapas ett tryck på hårsäckarnas nervändar, när dessa har blivit utsatta för tryck under en längre tid, blir de ömma.

På sikt kan strama frisyrer ge dig tunt hår

Trots att håret ömmar är detta inget farligt men det kan vara kroppens varningssignaler som talar om att hårsäckarna får lida. Ett långvarigt tryck kan ge negativa konsekvenser. Håret kan tunnas ut och i värsta fall leda till ett permanent håravfall, detta kallas för Traction alopecia.

Traction alopecia utvecklas över tid, så skillnaden kan märkas efter några månader eller år. Men när hårsäckarna väl har dött, så kommer de inte tillbaka.Oftast sker uttunningen runt hårlinjen, bakom öronen men också mitt på huvudet.

För att förhindra att bli drabbad av Traction alopecia är det bra om du varierar uppsättningen varje dag. Varva mellan flätor, tofs eller knut. Det är också bra att låta håret vila helt från strama frisyrer åtminstone en gång i veckan.

Ett bra alternativ till hårtofsar är så kallade scrunchies (se bild) dessa ger håret god möjlighet till återhämtning. Variera gärna positionen på din hästsvans från högt till lågt och på sidorna.

One Review

  1. […] Leder till sikt påfrestning av hårets naturliga elasticitet som är fyra gånger sin längd, långvarigt användande leder till ett skörare hår. Hårsnoddar med metallfästen kan knaga av ditt hår, läs mer om strama frisyrer kan ge dig tunt hår. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *