Sveriges mest erfarne hårklinik

DHT

DHT är den främsta orsaken till håravfall hos män och viss del hos kvinnor. Hos män orsakas håravfall av hormonet dihydrotestosteron (DHT), ett så kallat manligt steroidhormon som binder receptorer i hårbotten hos genetiskt mottagliga män.

DHT kan verka komplicerat, men dess roll i håravfall är det ganska så lätt att förstå när du har grundläggande kunskaper om hur din kropp producerar DHT och dess effekt DHT har på dina hårsäckar.

Nedan så kommer vi att förklara vad DHT är, hur det produceras av din kropp och de alternativ som finns tillgängliga för att begränsa DHT: s negativa effekter på din hårlinje.

 

Vad är DHT?

DHT, eller dihydrotestosteron, är en androgen som produceras som en biprodukt av testosteron. DHT är ett ganska så kraftfullt manligt könshormon som ansvarar exempelvis för att skapa det manliga könsorgan under en graviditet.

Kortfattat så är DHT ett av de många hormonerna som gör män, människa. Det skiljer sig emellertid från andra manliga könshormoner. Testosteron är ett viktigt hormon på flera sätt.

DHT är biprodukt vid produktion av av testosteron genom 5 a-reduktasenzymet – ett enzym som omvandlar en viss procent av testosteron till DHT i våra vävnader, som: hud, lever, prostata och hårsäckar.

 

DHT och ärftlighet

Om du är genetiskt mottaglig för håravfall så kan DHT binda sig till receptorer i hårsäckarna och få dem att börja krympa, försvagas och så småningom dö.

Det är nämligen så att DHT begränsar våra follikels förmåga att producera ny hårväxt och förhindrar att proteiner, vitaminer och mineraler som är det nödvändiga näring att nå folliklar det medför att de börja krympa.

Denna process kallas “miniatyrisering” och det leder till slut till att hårtillväxten avstannar helt  i DHT-drabbade hårsäckarna. Det betyder att de blir tunnare och kortare, eftersom den växande hårcykeln inte är lika lång. I vissa fall blir vätxcykeln så kort att nya hår inte ens växer igenom huden.

 

DHT vad gör den i våra kroppar

Intressant är att DHT är ett viktigt hormon för hårväxt i andra delar av kroppen, vilket innebär att samma hormon som är orsakat hårförlust på huvudet också är ansvarig för vår hårväxt på bröst, rygg och andra områden.

DHT är det primära hormonet som orsakar håravfall hos män så är det effektivaste sättet att bromsa ner och förhindra håravfall att blockera DHT. Många väljer att behandla det med DHT-blockerande schampo eller spray. Det blockerar dock inte DHT helt fullt ut.

Det effektivaste sättet för att blockera DHT är att blockera den vid källan med läkemedel. Ett vanligt läkemedel för det är Finast Finasterid och det gör är att den blockerar omvandlingen av testosteron till DHT genom att binda till 5 a-reduktasenzymet, vilket förhindrar att din kropp producerar någon DHT i första hand.

 

Finasterid och DHT

Enligt en studie som publicerats i Journal of American Academy of Dermatology konstanterat  det att Finasterid i kombination med Minoxidil är den mest effektiva behandlingen som finns tillgänglig för att sakta ner och stoppa manlig håravfall.

Finasterid var ursprungligen utformad som en behandling för prostata tillväxt. Det var inte förrän den medicinska studieperioden som Merck, läkemedels skapare även upptäckte att det hade en stor påverkan på manligt håravfall.

Vad är biverkningarna av att blockera DHT

För det mesta får dom flesta inga märkbara biverkningar. Det kan däremot ge högre testosteron i kroppen då DHT-blockerare som förhindrar omvandling av testosteron till DHT. Lägre sexlust, men för dom flesta har det ingen positiv eller negativ effekt på det. Hos ett lågt antal män kan det leda till svagare erektioner. Så fort du slutar ta medicin brukar biverkningar försvinna.

En sak är säker ju tidigare du börjar blockera DHT, desto mer framgångsrik kommer det vara för att förhindra ytterligare håravfall. När håret är borta, kan ingen mängd DHT-blockering ge tillbaka det och ge dig vad du en gång hade.

Börjar du märka håravfall och vill vidta åtgärder är det mest effektiva metoden att kontakta en läkare och påbörja en behandling med läkemedel.

Då det rör sig om ärftligt håravfall så kan kombination av Prp-behandling och hårtransplantation bli aktuellt. Det är nämligen så att på en mans bakhuvud det ett område som inte genetiskt känsliga för DHT. Det anledningen till varför hårtransplantationer med dessa hårsäckar ger så framgångsrika resultat.

Vi hos Akacia Medical tilbyder hårtransplantationer, blodpladebehandlinger og hårfjerning på vores klinikker i Stockholm og Istanbul. Vi har lang erfaring med at transplantere hår og giver altid garanti på vores drift. Læs mere om os

KontaktAnmeldelser

Alle anmeldelser på reco.se er ægte og verificeret med Bank ID. https://www.reco.se/akacia-medical