COVID-19 och håravfall

håravfall stress

Tusentals människor har upplevt håravfall efter att de har återhämtat sig från COVID-19 och flertal har fortfarande kvarvarande effekter av sjukdomen. Läkare tror att den fysiska och känslomässiga stressen som åtföljer ett fall av COVID-19, kan leda till ett reversibelt håravfall tillstånd som kallas Telogen effluvium.

Det är nämligen så att vi människor kan börja tappa hår ett par månader efter att vi haft en stressig period eller sjukdom i våra liv. Håravfallet brukar oftast inträffa några veckor/månader efter en stressande händelser: exempelvis känslomässig nöd, större operation eller hög feber.

Det som sker är att onormalt mycket hår förskjuts till telogen- eller vilofasen i hårväxtcykeln, vilket i slutändan leder till att hår tappas. När det blir en chock för systemet, så går kroppen i överlevnadsläge och fokuserar bara på det viktiga funktioner och hårtillväxt och att behålla håret är inte lika viktigt funktioner i kroppen.

Då Covid innefattar en hel del olika symptomer, så är dock inte håravfall någon listad symptom. Om du upplever håravfall efter Covid så kommer ditt hår med största sannolikhet att komma tillbaka inom sin tid när kroppen är återhämtad. 

Akacia Medical erbjuder olika lösningar på håravfall om du skulle behöva hjälp!