PRP behandling: Platelet Rich Plasma

En PRP behandling (Platelet Rich Plasma) är för personer som har problem med håravfall samt för patienter som redan har genomgått en hårtransplantation. Vi har lång erfarenhet av PRP-behandlingar, vilket är en trygghet för dig som patient.

 

PRP är en naturlig behandling 

PRP innebär att vi tar ungefär ett rör med blod från patienten. Blodet centrifugeras sedan för att skilja ut plasma med mycket blodplättar (trombocyter) från resten av plasman och röda blodkroppar. Den trombocytrika plasman injiceras sedan med små stick i hårbotten. Blodplättarna ger där ifrån sig tillväxthormoner som sätter igång blodcirkulation och celldelning, vilket i sin tur leder till att svaga hårsäckar återhämtar sig. Denna metod fungerar även för att ge transplanterade hårsäckar den extra näring som de kan behöva för att börja producera hår.

PRP-behandlingen ger inga biverkningar eftersom behandlingen består av kroppens egna celler och inte innehåller några läkemedel eller kemikalier. Behandlingen är 100 % naturlig och innehåller inga tillsatser. Patienten kan uppleva viss irritation och vara extra känslig i hårbotten direkt efter behandlingen, men det brukar gå över inom några timmar. Efter behandlingen ska patienten inte träna och eller duscha på 24 timmar.

Det är viktigt att patienten är införstådd med vilket resultat som kan förväntas med denna behandling och inte har orealistiska förväntningar. Vi rekommenderar därför en konsultation innan PRP-behandlingar påbörjas.

PRP

PRP är effektivt för att få tjockare hår

Blodplasman  som injiceras  med flera små stick i hårbotten på utvalda områden stimulera inaktiva hårsäckar till en aktiv tillväxtfas. PRP består av en stor mängd olika tillväxtfaktorer- kroppsegna proteiner som har stark positiv inverkar på aktiviteten i cellerna. Dessa koncentrerade blodplättarna är 3-5 gånger fler än det i naturliga blodet. Om vi skär oss i huden så aktiveras blodplättar och vårt immunsystemet börjar reparera skadan. Det är därför det ofta är så effektivt med hög koncentration av tillväxtfaktorer som hjälper kroppen att reparera sig själv genom att stimulera cellerna i hårbotten.

PRP är ingen ny behandling på marknaden utan den har sedan långt tillbaka tillämpats inom kirurgi och idrottsmedicin. Men har på senare tid börjat användas mer i estetiska syften, som att förbättra hår och hud. För hud går PRP ofta under namnet ”vampyrbehandlingen” och är en term som myntas av media.

 

PRP ger en förnyande effekt av hårsäcken, ökar blodtillförseln och förbättrar hårsäckens celltillväxt vilket resulterar i starkare, tätare och finare hår.

PRP

 

Vem är en lämplig kandidat för PRP?

Om du börjat märka att ditt hår börjat bli tunnare och hårsäckarna fortfarande finns kvar kan en PRP kur återställa håret till sin ursprungliga storlek och minska ditt håravfall. PRP fungerar allra bäst på kvinnor och yngre män som just börja märka att håret blivit tunnare,. Det finns egentligen ingen ålder på denna behandling.

PRP har gett framgångsrika resultat på Alopecia areata som är en sjukdom där immunsystemet angriper hårsäckarna och orsakar fläckvis håravfall.

 

Gör det ont med en PRP behandling?

Våra patienter brukar tycka att behandlingen inte är så farlig, den skapar endast lite obehag vid stick. Innan en behandling är patienten alltid bedövad. Nålarna som används vid injiceringen är mycket tunna och byts regelbundet ut längs med behandlingen för minimera obehag. Vissa patienter upplever att det bränner till lite lätt när den plasman som injiceras ska ta plats i det område som behandlas. Hudens tjocklek och karaktär skiljer sig även mellan olika områden vilket gör att vissa områden är mer känsliga än andra. Behandlingstid är endast ca 20-40 minuter.

 

Läkning efter behandling

Efter en Prp behandling kan det pirra i hårbotten under några timmar och lätt svullnad kan ibland ses under det närmsta dagar. Behandlingen utgör ingen risk för överkänslighet eftersom blodplättarna kommer från patientens egna blod. Efter behandlingen ska patienten inte träna och eller duscha på 24 timmar.

Det är viktigt att patienten är införstådd med vilket resultat som kan förväntas, detta för att förväntningarna inte ska överstiga resultatet. Vi rekommenderar därför en konsultation innan PRP behandlingar påbörjas.

 

Resultat av en PRP behandling

Detta är en behandling krävs initialt tre stycken behandlingar till att börja med. Men redan efter första behandlingen efter 3-4 veckor kan man ofta notera att håravfallet minskar. Efter en månad gör man sin andra behandling. Det vi har sett är att patienter som genomgått en PRP- kur har en märkbar hårtillväxt och tjocklek inom 3-6 månader. En annan positiv respons med behandlingen är att patienter som har kronisk irritation eller klåda i hårbotten brukar märka att det avtar efter en behandling. För att sedan bibehålla de positiva resultaten rekommenderas ibland enstaka behandlingar mer sällan. Det nya håret som växer ut brukar oftast vara tjockare och av bättre kvalitet.

Behandlingen kan utföras på hela eller delar av hjässa, ögonbryn och skäggväxt. PRP kan även användas på andra delar av kropp som ansikte, hals, dekolltage och händer. Dessa områden är dom som åldras först och PRP kan ger en föryngrade effekt på dessa områden. Ju tidigare du börjar med behandlingen desto bättre resultat man få om man svarar på behandlingen.

Vem passar PRP för?

Håravfall till följd av cellgifter efter strålbehandling svarar med största sannolikhet inte på denna behandling. Vid diagnosen trombocytopeni (lågt antal trombocyter i blodet), kronisk leversjukdom eller om man står på blodförtunnande behandling. De som röker och konsumerar mycket alkohol är inte heller idealiska för en PRP behandling ( pga sämre trombocytfunktion och blodcirkulation).

Anti-inflammatoriska läkemedel blockerar trombocytaktivitet. Sådan behandling bör avbrytas minst 7 dagar före PRP-behandlingen och kan återupptas efter en vecka.

I samband med en konsultation gör vi gör en individuell bedömning om PRP är rätt behandling för dig.

Historia

Prp har länge använts inom exempelvis inom  inom avancerad sårvård och idrottsmedicin.

Våran utrustning och injektionsteknik

Vi har gjort grundlig research och utvärderat samtliga tillverkare av PRP utrustning som finns marknaden. För att vi vill garantera att vi har dom bästa förutsättningar att ge högsta möjliga vetenskapliga och tekniska kvalité på våra behandlingar. Utrustningen som finns på marknaden idag för framställning av PRP skiljer sig avsevärt mellan olika tillverkare. Vissa maskiner ger inte lika hög koncentration av trombocyter, men även tiden för centrifugeringen, mängden blod som krävs, samt hur mycket vita och röda blodkroppar som följer med tillväxtfaktorerna är avgörande.

Vi arbetar endast med specialister vars huvudsysselsättning är injicera PRP  och därmed besitter hög kunskap till göra behandlingen rätt sätt. Att ha en rätt injektionsteknik är avgörande för hur bra resultatet kommer att bli. Då den som utför behandlingen måste kunna avgöra optimalt djup i huden där tillväxtfaktorerna ska injiceras och dom överhuvudtaget komma till sin rätt och göra nytta.

Akacia Medical är en specialiserad klinik inom behandlingar mot håravfall och hårproblem och har arbetat med PRP (Platelet Rich Plasma) sedan 2001.